Duurzaam en koopwaardig: aandelen in de VegTech
De VegTech Plant-based Innovation & Climate ETF (EATV) richt zich op duurzame voeding en materialeninnovatie. Naar eigen zeggen is het het enige fonds dat volledig is toegewijd aan deze vitale en groeiende sectoren. En daarmee biedt het fonds een mogelijkheid om te investeren in ‘wereldwijde best-in-class bedrijven die bijdragen aan een meer efficiënt, gezond, klimaatvriendelijk voedselsysteem’.
De leden van de VegTech Plant-based Innovation & Climate ETF zouden gezamenlijk een temperatuurstijging van 1,18 graden Celsius, onder de doelstelling van 1,5 graden Celsius in het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Volgens de website van de ETF zou de S&P500 uitkomen op 2,86 graden Celsius opwarming.
Lees ook Met een ETF beleggen in duurzame en gezonde voeding
Achter die berekening gaan aannames schuil, bijvoorbeeld het uitsluiten van de olie-industrie terwijl we daar vooralsnog niet buiten kunnen. Maar zonder verder in details te treden, lijken de beleggingen in de VegTech Plant-based Innovation & Climate ETF in ieder geval duurzaam te zijn.
Geen aanrader
Voor beleggers kleven er wel wat haken en ogen aan deze ETF. De fondsomvang is met $5,3 mln zeer beperkt. En wie simpelweg kijkt naar het koersverloop sinds het begin van de handel op 28 december 2021, ziet een verlies van 38%. De S&P500 steeg in die periode 17%. Beide daalden de eerste negen maanden, maar de S&P500 begon daarna aan een forse stijging.
De VegTech Plant-based Innovation & Climate ETF waggelde zijwaarts. Soms is ook niet helemaal duidelijk waarom de opgenomen beleggingen nadrukkelijk duurzaam zijn. In de ETF zitten diverse bekende, winstgevende bedrijven, zoals McCormick, Anheuser-Busch InBev, fruitproducenten Dole en Fresh Del Monte Produce en ook Corbion. Ook bevat de ETF diverse kleine, geregeld (nog) verlieslatende bedrijven. Een voorbeeld is Beyond Meat, ooit gehypet naar de beurs gekomen, maar vooral een teleurstelling gebleken (zie kader).
Lees ook Biodiversiteit | Kansen zoeken in plaats van risico beperken
De ETF lijkt dan ook niet direct een aanrader. Wel geeft deze een belegger (die zich richt op duurzaam) mogelijkheid om te komen tot interessante beleggingen, door de gekozen aandelen langs te lopen. Wij vonden er twee.
The Vita Coco Company
Het verhaal van The Vita Coco Company begon in 2003 met twee Amerikaanse vrienden in gesprek met twee Braziliaanse vrouwen die het kokoswater uit hun thuisland misten. Toen zij er achter kwamen dat kokoswater een enorme hit was in Brazilië, zochten ze naar manieren om het in de Verenigde Staten aan de man te brengen. En met succes.
In oktober 2021 kwam het bedrijf naar de beurs en momenteel heeft het een beurswaarde van $1,8 mrd. Puur kokoswater is het hoofdingrediënt voor de producten die Vita Coco produceert. Overigens niet te verwarren met kokosmelk, dat een mengsel is van kokoswater en het witte vruchtvlees in de kokosnoten.
Vita Coco ondersteunt boeren die kokosnoten verbouwen op duurzame wijze. Daarbij worden bijvoorbeeld oude kokosnootbomen vervangen door jonge aanplant. Daarmee zijn ook volgende generaties verzekerd van kokosnootbomen van goede kwaliteit die ook kunnen zorgen voor goede kokosnootoogsten. Vita Coco heeft zich gecommitteerd om tot en met 2030 het aanplanten van tien miljoen zaailingen te ondersteunen.
Lees ook Column | Huismerken verdringen A-merken van het schap
Naast het oorspronkelijke pure kokoswater produceert Vita Coco een tiental varianten met bijvoorbeeld ananas of mango. Vita Coco maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten, maar voegt wel suiker toe aan haar producten. Kokoswater zelf is gezond doordat het veel elektrolyten bevat: mineralen die in water een elektrische lading dragen en bijvoorbeeld erg belangrijk zijn voor onder andere je zenuwstelsel. Maar ook voor hydratatie na stevig zweten, waardoor kokoswater bij uitstek geschikt is om te drinken na het sporten als alternatief voor diverse sportdranken.
Daarmee is het kokoswater een aanwinst voor consumenten die duurzaam denken en oog hebben voor hun gezondheid. Consumenten blijken bereid een premie te betalen voor de pure ingrediënten en het duurzaamheidskarakter. En dat terwijl kokoswater vooral een restproduct is, omdat kokosnoten worden gekweekt voor de eetbare kokos, kokosolie, of voor de schil, die in textiel verwerkt wordt. Daarmee is er geen risico dat Vita Coco in haar omzetgroei geremd zal worden door een gebrek aan kokoswater. En ook is de inkoopprijs amper aan marktfluctuaties onderhevig: er is altijd genoeg.
Volgens onderzoek van Vita Coco liet de Amerikaanse markt voor kokoswater als geheel een volumegroei van 12,5% zien in 2024. Voor Vita Coco groeide de omzet in 2024 tot $516 mln, een bescheiden 4,5% meer dan het jaar ervoor. Dit kwam door de beëindiging van een groot contract bij private labels (exclusieve productie voor bijvoorbeeld een supermarktketen) en wat tijdelijke voorraadtekorten door problemen in de aanvoerketen.
De omzetgroei varieerde de vier jaar ervoor, maar kwam met gemiddeld 15% aanmerkelijk hoger uit. Die 15% is in lijn met de langetermijndoelstelling die Vita Coco hanteert qua omzetgroei. Voor 2025 heeft Vita Coco een omzettaxatie van $555-570 mln afgegeven. De winst per aandeel, die in 2024 uitkwam op $0,94, zal naar verwachting iets harder groeien door verbeterende ebitda-marges (14,6% in 2024). Vita Coco lijkt, met een k/w van 32,6, een groeiaandeel dat de komende jaren heel mooie rendementen kan opleveren.
Tate & Lyle Company
Het Britse Tate & Lyle (beurswaarde GBP 2,4 mrd) produceert ingrediënten en oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Van oorsprong was het bedrijf groot in suikerproductie. In 2021 onderging Tate & Lyle een grote herstructurering door de verkoop van de bulkproductieactiviteiten. Die gingen zelfstandig verder als Primient.
Daarmee vertrok ook ruim de helft van de omzet. Sinds die afsplitsing richt Tate & Lyle zich op ontwikkeling en productie van gezonde ingrediënten voor zowel voeding als drank. De doelstelling is ‘het veranderen van levens via de wetenschap van voeding en bijhorende innovatie’. Dat moet gebeuren door op een duurzame manier betere voeding te maken die tegelijkertijd ook smaakvol is.
Ingrediënten die Tate & Lyle maakt zijn zoetstoffen als stevia en sucralose. Deze zoetstoffen zijn veelal erkend als een aanmerkelijk gezondere keuze dan (calorierijk) suiker. Ook voedingsstoffen die structuur geven aan voeding behoren tot het assortiment.
Lees ook Drie voedingsmiddelenaandelen met +4% dividendrendement
Daarnaast zet Tate & Lyle in op de productie van ingrediënten voor voedingsmiddelen die niet genetisch gemodificeerd zijn en stabilisatoren, die in onder meer cake en ijs verwerkt worden om een goede kwaliteit te behouden. Ook produceert het bedrijf ingrediënten die gebruikt worden bij het maken van plantaardige voedingsmiddelen, zoals vleesvervangers.
Al deze onderwerpen passen binnen trends dat consumenten steeds meer op zoek zijn naar natuurlijkere, gezonde voeding en daarbij plantaardige voeding als gezonder en minder milieubelastend zien dan vlees. Met haar diversiteit in expertise en productportfolio moet Tate & Lyle in staat zijn om van deze trends te profiteren.
De doelstelling op middellange termijn, tot en met 2028, gaat uit van een omzetgroei van 4-6% en een ebitda-groei van 7-9% per jaar. De ebitda-marge lag de afgelopen drie jaar tussen de 18,6-20,0%, wat prima is voor een bedrijf in de voedingsindustrie.
Lees ook Het is nog steeds een goed moment om te beleggen in suiker
Tate & Lyle keert een goed dividend uit. Sinds de afsplitsing is de dividendhistorie kort, maar een gestaag groeiend dividend lijkt het meest waarschijnlijk. Het dividend zal waarschijnlijk minstens de GBp 19,10 van boekjaar 2024 bedragen, een dividendrendement van 3,6%. De schatting voor de winst per aandeel over boekjaar 2025, dat op 31 maart eindigde, ligt op GBp 50,0. Met een bijhorende k/w van 10,7 lijkt Tate & Lyle zeer koopwaardig.
Een voorbeeld op het gebied van VegTech is Beyond Meat, dat plantaardige vleesvervangende producten maakt. De koers lag ooit ruim boven de $200, maar is momenteel slechts $3. Aandelenuitgiftes moeten de kasstroom ondersteunen en winstgevendheid zit er de komende jaren nog niet in. Advies: kies voor innoverende bedrijven die al winstgevend zijn. Dat is minder risicovol, want het bedrijfsmodel werkt aantoonbaar.
De merknaam Celsius wordt steevast vergezeld door de ondertitel ‘live fit’. De omzet explodeerde van $14,6 mln in 2014 naar $1,4 mrd in 2024. Qua omzetgroei in dollars hoefde het kleine Celsius in 2024 alleen Coco-Cola voor te laten gaan. Niet geheel verwonderlijk nam PepsiCo in 2022 een 8,5% aandelenbelang. Tegelijkertijd startte een samenwerkingsverband waarbij Celsius via het (distributie)netwerk van PepsiCo de groei verder aanjaagt. Inmiddels is Celsius de nummer drie energiedrank in de Verenigde Staten.
Ook internationaal breidt Celsius uit. Na een top van bijna $100 medio 2024 viel de koers hard terug. Inmiddels veert deze weer op. Bij een geschatte wpa van $0,90 bedraagt de k/w 40 voor 2025. Voor liefhebbers van groeiaandelen.
Oatly Group is zo’n kandidaat. Het bedrijf produceert en verkoopt alternatieven voor melkproducten op basis van haver. Naast havermelk produceert Oatly onder andere ijs en yoghurt. De omzet is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd tot $824 mln. De koers van het verlieslatende Oatly is vanaf de top maar liefst 98% gedaald. In 2025 hoopt Oatly echter ebitda-positief te worden, waarna over enkele jaren wellicht nettowinst volgt.
Een andere optie is Village Farms International, dat mogelijk in 2026 al winstgevend wordt. Village Farms teelt in kassen verticaal op basis van hydrocultuur. Daarbij staan planten met hun wortels in water, waaraan voedingsmiddelen worden toegevoegd: minder milieubelastend dan traditionele methodes.