Fagron wil snel blijven groeien
Ook in het eerste kwartaal wist Fagron zijn hoge groeitempo vast te houden. De omzet steeg met 14,1% naar €238,7 mln, dankzij een aanhoudende sterke autonome omzetstijging van 12,6%. Daarmee werd de gemiddelde analistenverwachting van €230,4 mln licht overtroffen.
Wederom was Noord-Amerika (met een omzetaandeel van 45% de grootste afzetmarkt) de aanjager. Hier wist Fagron de omzet op eigen kracht met 18,4% te verhogen. De compounding-activiteiten bleven sterk presteren (+17,4%), gedreven door uitbreiding van apothekersbereidingen voor bestaande klanten, de bijdrage van nieuwe klanten en medicijntekorten.
Fagron presteerde minder goed met eigen merken
Minder goed ging het bij de eigen merken (-12,7%) maar daar stond een sterke prestatie bij Essentials (+33,5%) tegenover. Dit onderdeel verpakt en levert grondstoffen aan farmaceuten. In Latijns-Amerika (+17,7% autonome omzetstijging) deed Fagron ook goede zaken, terwijl de groei in de volwassen EMEA-regio bleef steken op 3,4%. Vooral de eigen merken (+9%) krikken het Europese groeitempo omhoog.
Fagron verstrekte geen winstcijfers maar herhaalde wel de verwachting voor heel dit jaar van een verdere verbetering van de operationele ebitda-winstmarge, bij een autonome omzetstijging van circa 5 tot 9%. In 2024 kwam de ebitda-marge voor bijzondere posten uit op 20% en Fagron wil deze tegen 2027 naar circa 21% brengen, gevolgd door een gestage stijging tot 2030. Bovendien moet de gemiddelde jaarlijkse autonome omzetgroei in de periode 2025-2030 uitkomen op een hoog enkelcijferig tot laag dubbelcijferig percentage.
Dat bleek uit de nieuwe doelen voor de lange termijn die het bedrijf op een beleggersdag in Rotterdam naar buiten bracht. Fagron legt de lat daarmee hoger vergeleken met de oude groeidoelstelling van 8% in de periode 2022-2026. Logisch, want Fagron heeft de wind duidelijk in de zeilen en realiseerde in de afgelopen twee jaar al een autonome stijging van gemiddeld 9,1% per jaar.
Hogere hefboom
De groeiversnelling zal vooral moeten komen van de compounding-activiteiten, terwijl de eigen merken sneller zullen groeien dan het onderdeel Essentials. Regionaal zullen Noord-Amerika en Latijns-Amerika de kar moeten trekken. Punt van aandacht blijft de kwaliteit van Fagron’s diensten in de VS. De Amerikaanse farmawaakhond FDA stuurde eind vorig jaar nog een waarschuwingsbrief naar Fagron vanwege tekortkomingen in de fabriek in Wichita. Na aanpassingen voldoet de faciliteit nu weer aan de kwaliteitseisen van de FDA.
Overnames blijven een belangrijk onderdeel van de strategie en Fagron wil de lage nettoschuld/ebitda-ratio van 1,4 laten oplopen naar 2,8 en zelfs maximaal 3,5. Het risicoprofiel verslechtert hierdoor. Ruim tien jaar geleden moest Fagron via een claimemissie de balans versterken na twee mislukte overnames in de VS. Hopelijk heeft het bedrijf hiervan geleerd en houdt het de schuldratio ruim onder de 3.
Advies aandeel Fagron blijft ‘kopen’
Beleggers zien het wel weer zitten met Fagron en hebben het aandeel dit jaar in weerwil van het slechte beursklimaat ruim 13% hoger gezet. Op circa 13 keer de verwachte winst voor 2026 is het aandeel te laag gewaardeerd gelet op de sterke groeivooruitzichten en laten we het advies op ‘kopen’.