Eurozone zet zich schrap
ABN Amro verwacht dat als gevolg van de ingrijpende ‘wederzijdse’ heffingen van president Trump de export van de EU richting de VS de komende maanden scherp zal dalen. Op korte termijn denkt ABN Amro dat daardoor de kwartaalgroei rond de nul zal schommelen, met een grote kans op een negatieve driemaandsperiode.
ABN Amro verwacht dat het dieptepunt van de kwartaalgroei in het derde semester zal liggen, waarna richting het einde van het vierde kwartaal een herstel inzet. Voor heel 2025 heeft ABN Amro de groeiprognose voor de EU gehalveerd van 1,2% naar 0,6% en de inflatieraming verhoogd met 0,1 procentpunt naar 2,1%.
Herstel van de eurozone zal doorzetten
Voor 2026 schat de analist in dat het herstel van de economie van de eurozone doorzet dankzij onder andere een afnemende impact van de tariefheffingen. Daarbij houdt ABN Amro er rekening mee dat de VS als gevolg van onderhandelingen of binnenlandse druk de ingevoerde heffingen deels zullen terugdraaien.
Verder verwacht ABN Amro dat de defensie-uitgaven in de eurozone stijgen van de huidige 1,9% van het bbp tot ongeveer 2,5% eind 2026 en dat Duitsland door een combinatie van hogere defensie- en infrastructuuruitgaven de economische groei een flinke impuls zal geven.
ABN Amro voorziet risico’s
Risico’s zijn er volgens ABN Amro in de vorm van een zwakkere economische activiteit in de eurozone en mogelijke dumping van goederen op de Europese markt door Aziatische exporteurs. Alles bij elkaar verwacht ABN Amro dat de inflatie waarschijnlijk onder de ECB-doelstelling van 2% blijft, grotendeels omdat als gevolg van de wereldwijde groeischok de energieprijzen dalen.
ABN Amro heeft zijn inflatieraming voor 2026 verhoogd met 0,1 procentpunt naar 1,6% en zijn economische groeiprognose met 0,3 procentpunt opgetrokken naar 1,1%.