Ongegeneerde houding Trump doet luxemerken pijn
Na de coronapandemie zijn de Verenigde Staten een belangrijke afzetmarkt geworden voor Europese luxemerken zoals LVMH, Kering en L’Oréal. vooral omdat de verkoop in China en andere belangrijke regio’s lange tijd onvoldoende herstelde. Luxemerken genereren inmiddels gemiddeld 30% van hun omzet in de VS.
De herverkiezing van Donald Trump werd door luxemerken in eerste instantie omarmd. Zijn flamboyante levensstijl en ongegeneerd pronken met rijkdom en macht werden gezien als een potentiële stimulans voor de verkopen. Met de nieuwe importheffingen zijn deze bedrijven daarvan teruggekomen.
Impact heffingen op luxemerken lijkt beperkt
Op korte termijn lijkt de impact beperkt. Analisten wijzen erop dat luxemerken al tientallen jaren exportheffingen van rond de 15% in de VS betalen. UBS verwacht dat de meeste luxemerken hun extra kosten als gevolg van de nieuwe Amerikaanse heffingen zullen doorberekenen aan hun klanten via prijsverhogingen. Bank of America schat in dat de sector de prijzen met 6-11% moet verhogen om de Amerikaanse heffingen te dekken, ook al zou dit de volumes kunnen beïnvloeden.
Morningstar verwacht daarbij niet dat Europese luxebedrijven hun productie snel naar de VS verhuizen, omdat ‘made in Europe’ een onderdeel is van de merkbeleving.
Groter risico
Morningstar en UBS waarschuwen dat een verslechtering van het consumentenvertrouwen door zorgen over de impact van de heffingen voor deze bedrijven een veel groter risico is. Een hogere inflatie en dalende aandelenkoersen kunnen leiden tot lagere uitgaven.
Lees ook Diverse analisten | Optimisme over luxemerken
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen heeft al een klap gekregen en J.P. Morgan schat de kans dat de VS in een recessie belanden inmiddels op 60%. Als de mogelijke prijsstijgingen buiten beschouwing worden gelaten, schat UBS in dat de bedrijfsresultaten van Europese luxemerken dit jaar met gemiddeld 7% zullen krimpen.