Dividendportefeuille beleeft bizarre week met één superdag
Na de keiharde klappen voor de Dividendportefeuille vorige week volgde ijzersterk herstel met een hoofdrol voor de technologie- en halfgeleidersector. Het was op 9 april de beste dag ooit voor de Dividendportefeuille na het nieuws dat de regering Trump een pauze inlast voor de handelstarieven. Dat resulteerde in bizarre koerswinsten voor een groot deel van de Amerikaanse aandelen in portefeuille met dubbelcijferige koerswinsten voor meer dan tien aandelen. Koplopers waren Monolithic Power Systems (+22%), Broadcom (+17%), Lam Research (+17%), KLA Corporation (+17%), Dell Technologies (+16%) en als eerste niet technologie aandeel zwaargewicht Parker Hannifin, dat met maar liefst 14% steeg.
Andere grote stijgers op weekbasis waren bijna allemaal afkomstig uit de sector industrials, die samen met technologie het hardst geraakt was de afgelopen weken door de handelsoorlog; aandelen als ITT, Curtiss-Wright, L3Harris, Trane Technologies en nieuwe aankoop Amphenol plusten allemaal ten minste 10%.
Dollar
Het enige wat tegenzit is de Amerikaanse dollar, die hard op weg is naar 10% verlies ten opzichte van de euro in 2025. Na een aantal gunstige jaren qua valuta drukt de dollar in 2025 wel een duidelijke stempel, vooral ook omdat 70% van de dividendportefeuille belegd is in Amerikaanse aandelen.
Het bizarre ‘toeval’ is echter dat ondanks de flinke gedaalde dollar de weging van Amerikaanse aandelen de afgelopen week alleen maar verder is gestegen, juist omdat het koersherstel in de Verenigde Staten vele malen groter was dan in Europa. De dag na de koersexplosie in New York was er maar een magere reactie in Europa met relatief geringe winsten.
Per saldo was er bij de slotkoersen van 10 april een negatief rendement van 11% voor de Dividendportefeuille in 2025, aanzienlijk beter dan het dieptepunt van ruim 18% verlies slechts een paar dagen eerder. Ondanks een sterk koersherstel zijn Broadcom en Dell in 2025 nog wel de grootste dalers. Het saaie en ‘veilige’ consumentenaandeel Orkla uit Noorwegen blijft het best presterende aandeel in 2025.
Dividend wél voorspelbaar
Beurskoersen blijven op korte termijn totaal onvoorspelbaar; ik kijk al sinds 2011 hoofdzakelijk naar het dividend. Dat dividend is namelijk wel zeer goed voorspelbaar en we zitten inmiddels in verreweg de belangrijkste periode nu bijna alle Europese aandelen ex-dividend noteren.
Een van de klappers hier is Orkla, dat op 25 april ex-dividend gaat; het dividend wordt dit jaar met 33,3% verhoogd naar naar NOK4,00 én Orkla betaalt een speciaal dividend van NOK6,00, volgend op een extra uitkering van NOK3,00 vorig jaar. In totaal NOK10,00 dividend, wat natuurlijk voor een belangrijk deel de koersstijging in 2025 verklaart. Zelfs na de mooie koerswinst is het dividendrendement nog steeds gigantisch hoog.
De komende weken zitten we niet stil en zullen we proberen de portefeuille kwalitatief nog verder te verbeteren; marktbrede verkoopgolven bieden namelijk altijd veel mooie nieuwe koopkansen voor topaandelen.