LVMH heeft er een zorgenkindje bij
Luxeconcern LVMH liet in de periode januari-maart een daling optekenen van de organische (zonder rekening te houden met overnames of desinvesteringen of wisselkoersen) omzet met 3%, terwijl de markt nog mikte op een stijging met 1,1%.
De omzet in de eerste drie maanden van 2025 bedroeg €20,3 mrd, een stuk onder de analistenconsensus van €21,1 mrd en in absolute termen ook 1,9% onder het cijfer van hetzelfde trimester vorig jaar. Alle regio’s blijven onder de verwachtingen. Maar organisch wist Europa dan toch nog groei (+2%) op te tekenen, terwijl Japan (-1%), VS (-3%) en de rest van Azië (exclusief Japan; -11%) al in het krimpscenario zitten. Japan was lange tijd de snelgroeiende regio (zelfs dubbelcijferig), geholpen door Chinese toeristen die daar ‘goedkoper’ hun luxe-aankopen gaan doen. Maar ook daar is dus een einde aan gekomen.
Divisies
Als we naar de verschillende activiteiten kijken, dan blijft de zwakte van de divisie ‘Wijnen & Sterke dranken’ een terugkerende tegenvaller. Zwakke verkoopcijfers in China zijn daar mede debet aan. Op jaarbasis is er een achteruitgang van -9% organisch, daar zal sterke man Bernard Arnault geen glaasje champagne op drinken.
Maar een even grote tegenvaller is dat de absolute sterkhouder binnen de groep (‘Leder & Modewaren’) een 5% lagere organische omzet moet afficheren. Deze divisie stond in 2024 in voor 48,4% van de groepsomzet en zelfs 77,8% van de bedrijfswinst. Dus richting het halfjaarresultaat biedt dat geen leuk vooruitzicht. Vorig jaar zagen we al een afname van de ebit met 10% en een herhaling van dit scenario of erger is realistisch geworden na de omzetcijfers over het eerste kwartaal.
De andere afdelingen hebben de schade tot het minimum weten te beperken. Dat betekent wel dat de sterkhouder voor 2024, de divisie ‘Selective retailing’ (een keten taksvrije winkels), een einde heeft zien komen aan de groeicijfers, want in de eerste drie maanden is er sprake van een organische omzetafname met 1%. Eenzelfde cijfer tekent de afdeling ‘Parfums & Cosmetica’ op, waar het positieve Rihanna-effect in de verkoopcijfers van het J’adore-parfum het omzetverlies beperkt houdt. De enige afdeling die echt standhield in omzetevolutie was de divisie ‘Uurwerken & Juwelen’.
Het advies is ‘houden’
Bij de eerstekwartaalcijfers twee jaar geleden klom het LVMH-aandeel naar ruim $500 mrd beurswaarde, het eerste Europese concern ooit dat zo’n niveau bereikte. Het aandeel zit sindsdien in een dalende tendens, waarbij het in die twee jaar zowat 45% van de beurswaarde verloor. De mindere periode in de luxesector is nog niet voorbij. Daarvoor is de toestand in twee cruciale markten, China en VS, té ongunstig.
LVMH blijft een absoluut topbedrijf. Tegen 20 keer de verwachte winst ’25 en 19 keer de verwachte winst ’26 is de waardering weer redelijk, maar een koopje is het nog niet. Vandaar dat het neutrale houdadvies in stand blijft.