Goudmijnaandelen doen wél wat obligaties niet meer kunnen
Wat deze stijging bijzonder maakt, is dat het rendement tot stand is gekomen in een periode waarin goudmijnaandelen negatief gecorreleerd zijn met de bredere aandelenmarkt. Dat zagen we bijvoorbeeld op woensdag 16 april: terwijl de Nasdaq bijna 3% daalde, steeg de VanEck Gold Miners ETF juist met 3%.
In de afgelopen tientallen jaren was dat anders. Tijdens eerdere correcties of paniekmomenten op de beurs, zoals in 2008 of 2020, werden ook goud vaak meegesleurd in de neerwaartse spiraal. Maar dit keer lijkt goud, en in het verlengde daarvan de goudmijnsector, opnieuw zijn rol als veilige haven op te eisen.
Goudmijnaandelen lijken veiliger dan obligaties
De klassieke vluchtroute in tijden van stress – namelijk Amerikaanse staatsobligaties – biedt beleggers namelijk niet langer dezelfde bescherming als goud. In 2008 en 2020 vluchtten beleggers massaal naar Treasuries, wat toen wél werkte.
Lees ook Agnico-Eagle Mines | Basiswaarde in goudportefeuille
Maar anno 2025 lijkt die strategie minder effectief. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het inflatierisico. Obligaties bieden immers vaste rentevergoedingen, en bij oplopende inflatie smelt de reële waarde van die opbrengsten weg.
Herkenbaar patroon
Opmerkelijk is dat we met deze ontwikkeling een patroon terugzien dat ook in de jaren 70 gold, het decennium dat bekendstaat als hét inflatietijdperk. Toen vertoonden goudmijnaandelen eveneens een negatieve correlatie met de bredere aandelenmarkt.
Die parallellen met het verleden maken de huidige beweging extra interessant: beleggers keren terug naar tastbare waarde in een wereld waarin oude zekerheden afbrokkelen.
De auteur heeft een positie in VanEck Gold Miners ETF.