Achteruitgang VS leidt tot voorspoed in andere landen
Carmignac verwacht dat een tragere groei in de VS leidt tot een zwakkere dollar en lagere rente, waarvan met name opkomende markten kunnen profiteren.
De vermogensbeheerder geeft daarbij de voorkeur aan Zuid-Amerika, dat vooralsnog grotendeels de Amerikaanse heffingen ontloopt. Alleen Guyana, Venezuela en Nicaragua krijgen mogelijk in juni bovenop het basistarief van 10% extra heffingen opgelegd.
‘Schromelijk ondergewaardeerd’
Carmignac vindt bovendien dat Latijns-Amerikaanse activa nu nog schromelijk ondergewaardeerd zijn, wat waarschijnlijk binnenkort gecorrigeerd wordt door een ‘Javier Milei-opleving’. De Argentijnse president bereikte in april een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een lening van $20 mrd. Daarnaast leent Argentinië $12 mrd van de Wereldbank en een bedrag tot $10 mrd van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).
Lees ook Beursturbulentie | Revival opkomende landen in gevaar
In ruil daarvoor heeft Argentinië na tientallen jaren de strenge regulering op de eigen munt versoepeld. In plaats van dat de munt per maand slechts 1% mag devalueren, schommelt de officiële wisselkoers tussen 1000 en 1400 peso per dollar. Met de lening wil Argentinië de inflatie beteugelen en de economie versterken. Met het oog op dit mogelijke succes verschuiven ook andere landen in Latijns-Amerika geleidelijk naar een bestuursvorm die groei beter bevordert.
India biedt kansen
Verder ziet Carmignac kansen in India. De stabiele regering maakt particuliere investeringen aantrekkelijk en het land ligt op koers voor een economische groei van 6%, wat een uitstekende voedingsbodem is voor de opkomst van kwaliteitsbedrijven en getalenteerde ondernemers.
Luister terug Voorkennis | Dit zijn de meest kansrijke beleggingen in opkomende markten
Ook China zal volgens Carmignac profiteren van de Amerikaanse achteruitgang, die met name voor Chinese technologiebedrijven een historische stimulans kan opleveren.