Eindelijk als ETF, Dalio’s All Weather Portfolio doorstaat elke storm
In professionele kringen is Raymond (Ray) Dalio (75 jaar) een grote naam. De steenrijke Amerikaan vergaarde zijn vermogen met zijn investeringsvehikel, Bridgewater Associates, dat hij in 1975 oprichtte en waaraan hij 47 jaar lang leiding gaf. Zijn beleggingsstrategieën hebben met name een macro-economische insteek.
In de kern heb je vier economische scenario’s en bepalen twee factoren het rendement van activa. De koersen van activa zijn gebaseerd op de verwachte economische groei en inflatie, en afwijkingen hierop doen koersen bewegen. Aandelen stijgen bij snellere groei dan verwacht en dalen bij langzamere groei. Obligaties dalen bij hogere inflatie dan verwacht en stijgen bij lagere inflatie.
Lees ook Defensieve ETF’s bewijzen hun waarde
Omdat je niet weet wat de toekomst brengt, is de strategische assetallocatie de basis van een goede beleggingsportefeuille. Als je denkt de markt te kunnen verslaan, zul je eerder verliezen dan winnen. Dalio betoont het belang van een gebalanceerde beleggingsportefeuille, vooral wat risico betreft. Beleggers neigen naar activa en beleggingen die in het verleden goed hebben gepresteerd, maar je moet denken en balanceren in termen van risico.
Effecten moeten goed begrepen worden
Volgens Dalio moet je als belegger de effecten van economische groei en inflatie goed begrijpen. Zij gaan omhoog en omlaag. Tuig daarom vier verschillende portefeuilles op die samen de beleggingsportefeuille vormen en die voor balans zorgen. Elke generatie krijgt de zeepbel die ze verdient, maar niemand weet van te voren hoe groot de ruïnerende impact ervan zal zijn.
Omdat niemand weet wat de toekomst brengt, kun je beter een gebalanceerde beleggingsportefeuille aanhouden. De balans moet zodanig zijn dat de portefeuille in de vier belangrijkste economische scenario’s goed presteert. De verdeling moet tijdens periodes van inflatie én deflatie goede resultaten opleveren en werken bij economische groei én neergang.
All Weather Portfolio
Hoewel de prille oorsprong van de All Weather Portfolio (AWP) terugreist naar de jaren zeventig, werd de beleggingsportefeuille voor goede en slechte tijden pas in de jaren negentig op het punt gesteld en in 1996 geïntroduceerd.
Lees ook Beste ETF’s van dit moment | Advies van onze experts
Met een matrix kun je per situatie weergeven welke activa wanneer goed presteren. In een periode van stijgende prijzen doen grondstoffen en goud het vaak goed. In een omgeving met dalende prijzen bieden obligaties meestal een goed rendement. Tijdens perioden van economische voorspoed wil je in aandelen zitten en tijdens een economische neergang in obligaties.
Rendement
Omdat obligaties in meerdere economische scenario’s rendement bieden, heeft deze beleggingscategorie een hoge allocatie in Dalio’s AWP. Hieruit volgt dat de wegingen van activa niet evenredig zijn verdeeld. Niet alle economische omstandigheden doen zich even vaak voor. Economische groei komt vaker voor dan hoge inflatie.
Het principe van de AWP is dat in elke economische omgeving altijd een vermogensklasse het goed zal doen. In principe bestaat de originele AWP uit vijf activa: 30% aandelen, 40% lang- en 15% kortlopende obligaties, 7,5% goud en 7,5% grondstoffen. Dat is uiteraard een vereenvoudigde weergave, zowel wat de inhoud betreft alsook hoe de beleggingsportefeuille zich in de praktijk gedraagt.
AWP in de praktijk
De AWP boekte sinds de jaren negentig een jaarlijks rendement van 6,6%. Dat is minder dan het jaargemiddelde (10,3%) van de S&P 500 en (8,5%) de klassieke assetallocatie met 60% aandelen en 40% obligaties. Maar het rendement van de AWP is veel stabieler, vooral in tijden van crisis. In de Grote Recessie van 2008 verloor de index 55%, de klassieke portfolio 33% en de AWP net geen 21%.
Jarenlang was de AWP voorbehouden aan institutionele beleggers, maar State Street lanceerde op 6 maart jl. een ETF die toegankelijk is voor particulieren. Het is nog te vroeg voor harde conclusies, maar alle begin is moeilijk. Tijdens de Trump’s Tariff Panic daalde de SPDR Bridgewater All Weather ETF met 8,6%. Dat is slechter dan de -7,5% van de klassieke assetallocatie, maar wel aanzienlijk beter dan de -12,2% van de S&P 500.