Ook banken en verzekeraars zijn AI-winnaars
De financiële sector staat niet bepaald bekend als avontuurlijk en vooruitstrevend. De belangrijkste eigenschap binnen deze bedrijfstak is betrouwbaarheid. Het is lastig om klanten aan te trekken als die er geen vertrouwen in hebben dat hun geld veilig is.
Toch lopen banken en verzekeraars voorop bij het ontwikkelen en toepassen van kunstmatige intelligentie. Drie jaar geleden kwam uit een onderzoek van Fortune al naar voren dat de sector goed was voor maar liefst 19% van alle gebruikers van machine learning.
Lees ook De enige Magnificent 7 met een fundamenteel koopadvies
Dat percentage ligt veel hoger dan bijvoorbeeld in de gezondheidszorg (12%), bij retailbedrijven (12%) of in de maakindustrie (10%). Bij machine learning leert een systeem aan de hand van heel veel gegevens bepaalde patronen ontdekken. Hierdoor kan alle informatie voor bijvoorbeeld een leningsaanvraag veel sneller worden verwerkt dan wanneer een mens daarmee aan de slag gaat.
AI analyseert 70 keer sneller
Uit een proef van HSBC kwam naar voren dat kunstmatige intelligentie een kredietverzoek van een mkb-bedrijf 70 maal sneller analyseert. De foutmarge van 1% ligt bovendien een stuk lager dan de 5% die gebruikelijk is bij de traditionele analysevorm.
Per saldo konden de kosten dankzij de technologie met driekwart worden verlaagd. Kunstmatige intelligentie krijgt op veel meer terreinen snel een vaste plaats in de dienstverlening van de financiële branche. Dat varieert van slimme chatbots en betere fraudedetectie tot beter risicomanagement en een betere dienstverlening. Consultancyfirma McKinsey becijferde al dat de productiviteitsvoordelen alleen al in de banksector kunnen oplopen tot $340 mrd.
Megabanken profiteren het meest
Een groot deel van die voordelen komt terecht bij de megabanken. Deze partijen hebben al in een vroeg stadium veel geïnvesteerd in de nieuwe technologie. Bank of America heeft bijvoorbeeld al in 2018 een door AI aangedreven virtuele assistent geïntroduceerd. Deze maakt gebruik van voorspellende analyses en cognitieve communicatie om persoonlijk financieel advies te geven en te helpen bij transacties of besparingsmogelijkheden.
Volgens de bank hebben dit soort hulpmiddelen een sleutelrol gespeeld bij het beheersen van de kosten en het uitbouwen van de marge. Bank of America heeft alleen al vorig jaar $4 mrd in kunstmatige intelligentie geïnvesteerd. Andere grote spelers die op dit gebied vooroplopen, zijn JPMorgan Chase en HSBC. Er is echter ook een aantal innovatieve kleine financials waar de slimme inzet van kunstmatige intelligentie nog onvoldoende wordt weerspiegeld in de waardering.
Capital One: meer AI-patenten dan Nvidia
Een goed voorbeeld is Capital One (COF). Deze bank heeft een groot netwerk in de regio van Washington DC en een klantvermogen van ruim $350 mrd. Capital One onderscheidt zich met een netto rentemarge die in het afgelopen kwartaal op iets meer dan 7% uitkwam. Veel andere banken hebben er moeite mee om het renteverschil tussen geld dat ze binnenkrijgen en uitlenen op te schroeven tot 2 à 3%.
Lees ook Nvidia niet langer koopwaardig
Het grote verschil wordt verklaard doordat ongeveer de helft van de kredietportefeuille is opgebouwd uit creditcardleningen. In de Verenigde Staten komt de gemiddelde rente in dit segment op meer dan 20% uit. Tegenover die hoge inkomsten staat een bovengemiddelde gevoeligheid voor het economische klimaat.
In het afgelopen kwartaal kwam het aantal wanbetalingen op de creditcardportefeuille van Capital One uit op 6%. Voorlopig wordt dat nog ruimschoots gecompenseerd door de hoge rente-inkomsten. Maar tijdens de kredietcrisis van 2009 liepen de wanbetalingen op tot 10%.
Amerikaanse economische cyclus is cruciaal
De koers van Capital One drijft dan ook sterk mee op de Amerikaanse economische cyclus. De financiële impact van een recessie is echter minder groot dan beleggers met een koersdaling van ruim 20% sinds half februari inprijzen. Al sinds de oprichting in 1987 maakt de bank heel slim gebruik van data-analyse om de prijsstelling in verschillende risicosegmenten te optimaliseren.
Capital One heeft dan ook meer klantgegevens dan veel branchegenoten en zet deze steeds slimmer in. Eind vorig jaar had de onderneming volgens R&D World maar liefst 314 verschillende AI-patenten. Daarmee staat de bank op de elfde plaats van de wereldwijde ranglijst – tussen Microsoft (337 patenten) en Nvidia (273 patenten). Door de overname van creditcardmaatschappij Discover voor $35,3 mrd in aandelen krijgt het bedrijf bovendien veel meer kansen om alle data-inzichten nog breder in te zetten.
Capital One wordt verhandeld voor 10,4 maal de verwachte winst per aandeel van $15,70. Als de Amerikaanse economie niet te sterk afkoelt, kan dat bedrag uitgroeien tot ruim $20 in 2027. Hoewel het aandeel kwetsbaar is voor een toename van de economische onzekerheid, maakt onder meer de effectieve inzet van kunstmatige intelligentie Capital One tot een aantrekkelijke belegging.
Upstart: snelle kredietgroei dankzij AI-model
Upstart (UPST) bakt eveneens sinds de oprichting slimme data-analyse in binnen het bedrijfsmodel. Het bedrijf exploiteert een platform waar klanten terecht kunnen voor een leningaanbod van meer dan honderd partnerpartijen. Upstart heeft met kunstmatige intelligentie een eigen model ontwikkeld voor het in kaart brengen van kredietrisico’s en het bepalen van de rentestand. In dit systeem worden meer dan 2500 variabelen meegenomen, zoals de arbeidsloopbaan en genoten onderwijs. Zo kan Upstart vaak een scherper leningsvoorstel doen dan wanneer er alleen gekeken wordt naar de kredietscore, wat bij veel andere partijen gebeurt.
Lees ook Hoogdividendportefeuille | Achterblijvers 2024 goed van start
Met deze aanpak krijgt het bedrijf snel een voet tussen de deur op de Amerikaanse kredietmarkt. In het vierde kwartaal van vorig jaar werden 245.663 leningen verstrekt via het platform. Daarmee was een bedrag gemoeid van $2,1 mrd, wat een toename was van maar liefst 68%. De inkomsten voor Upstart zelf namen met 56% toe naar $219 mln en de aangepaste ebitda steeg van $0,6 mln naar $38,8 mln.
De onderneming verwacht dat in het lopende jaar meer dan $1 mrd aan omzet wordt geboekt, terwijl de aangepaste winst voor het eerst positief wordt. Na de sterke cijfers schoot het aandeel half februari met 20% omhoog tot meer dan $90. Sindsdien is de koers als gevolg van de toenemende economische onzekerheid gehalveerd tot minder dan $40. Met die heftige koersdaling anticiperen beleggers op een wel heel donkere toekomst. Dankzij het schaalbare bedrijfsmodel kan de aangepaste winst per aandeel oplopen via $1,30 in het lopende jaar richting $3 in 2027.
Manulife en Allstate: verzekeraars plukken vruchten van nieuwe technologie
Het grillige koersverloop is een duidelijke aanwijzing dat Upstart een vrij speculatieve belegging is. Aan de ene kant is er altijd een risico dat een concurrent met een slimme toepassing het platform voorbij steekt, terwijl aan de andere kant snelle groei in nieuwe segmenten zoals autoleningen en leningen om de overwaarde van de eigen woning te benutten voor meevallers kan zorgen.
De resultaatontwikkeling van het Canadese Manulife (MFC) is door de focus op meer volwassen marktsegmenten zoals levensverzekeringen, vermogensbeheer en pensioenoplossingen juist een stuk voorspelbaarder. Naast de eigen thuismarkt richt Manulife zich voornamelijk op Azië en de Verenigde Staten. In dat laatstgenoemde land opereert de onderneming onder de merknaam John Hancock. De afgelopen twee jaar werd wereldwijd meer dan $1 mrd geïnvesteerd in de ontwikkeling en implementatie van allerlei nieuwe AI-toepassingen.
Inmiddels maakt meer dan driekwart van de werknemers op enigerlei wijze gebruik van de technologie. In Canada gebruikt Manulife AI om bonnetjes automatisch te digitaliseren voor groepsclaims. Het systeem kan allerlei documenten lezen, de context begrijpen, relevante informatie eruit halen en direct het juiste claimproces starten.
In Azië ligt de focus juist meer op het aanhalen van de klantrelaties. Verzekeringsagenten hebben daar vaak meer dan 200 klanten in portefeuille. Op basis van beschikbare informatie kan het lokale AI-model helpen om klanten toch meerdere keren per jaar een persoonlijk bericht te sturen. Uit de jaarcijfers van Manulife komt naar voren dat de investering in kunstmatige intelligentie ruim $600 mln aan besparingen heeft opgeleverd. Dit bedrag kan door de opkomst van steeds meer en slimmere toepassingen de komende jaren oplopen tot meer dan $2 mrd. De margeverbetering maakt de weg vrij voor een wat snellere winstgroei dan het volwassen karakter van de pensioen- en verzekeringsmarkt doet vermoeden.
Winst per aandeel neemt naar verwachting toe
Naar verwachting neemt de winst per aandeel toe van 4,10 Canadese dollar (CAD) in het lopende jaar tot CAD4,60 in 2026. De onderneming schuift een groot deel van die inkomsten als dividend door naar de aandeelhouders. De uitkering steeg van CAD1,12 per aandeel in 2021 tot naar schatting CAD1,75 dit jaar (4,3% dividendrendement). Zo bewijst Manulife dat er dankzij kunstmatige intelligentie ook voor inkomstenbeleggers mooie kansen ontstaan.
Dat geldt ook voor branchegenoot Allstate (ALL), die zich volledig op de Amerikaanse verzekeringsmarkt richt. Net als Manulife heeft het concern de technologie een plaats gegeven binnen allerlei bedrijfsprocessen.
Lees ook DeepSeek zorgt voor heroverweging AI
Een opvallende uitkomst daarbij is dat berichten van het AI-model door klanten als meer empathisch worden ervaren dan de mails van verzekeringsagenten. Het model kiest meer voor duidelijke taal en verschuilt zich niet achter lastige afkortingen en vaktermen. De winst van Allstate kan volgend jaar toenemen tot circa $22 per aandeel (k/w 8,9). Omdat het bedrijf kiest voor groei door overnames, blijft er wat minder over voor dividend. Dat komt tot uitdrukking in een dividendrendement van 2,0%.
Advies aandelen Capital One, Upstart, Manulife en Allstate op ‘kopen’
Capital One, Upstart, Manulife en Allstate zetten kunstmatige intelligentie op allerlei manieren slim in. Bij de eerstgenoemde twee ondernemingen vormt dit zelfs onderdeel van het bedrijfsmodel. Dat vertaalt zich in een potentieel hoge winstgroei, maar beide bedrijven zijn ook kwetsbaar voor een verzwakking van de economie en voor innovatieve doorbraken bij concurrenten.
Het koopadvies voor Capital One en Upstart heeft dan ook een wat speculatiever karakter dan dat voor Manulife en Allstate, die dankzij kunstmatige intelligentie de kosten zien dalen en winstmarge zien stijgen.
Bedrijf | ticker | beurswaarde | k/w 2025 | dividendrendement |
Allstate | ALL | $51,6 mrd | 10,8 | 2,0% |
Capital One | COF | $62,6 mrd | 10,4 | 1,5% |
Manulife | MFC.TO | CAD69,6 mrd | 9,9 | 4,3% |
Upstart | UPST | $3,9 mrd | 29,9 | 0,0% |
Volgens consultancyfirma McKinsey moeten banken de stap maken naar een ‘AI first’-aanpak: het ontwikkelen van een visie waarin kunstmatige intelligentie de kern vormt van alle bedrijfsprocessen. Als onderdeel daarvan moet de technologie een vaste plaats krijgen in klantrelaties, risicomanagement en operations. Het opbouwen van zo’n AI-strategie bestaat uit verschillende stappen: het verbeteren van de klantbeleving, gepersonaliseerde communicatie, het gebruik van AI voor besluitvorming en geautomatiseerde workflows. Daarna komen data en technologie, inclusief machine learning en moderne beveiliging. Tot slot is een goed operatiemodel nodig. Bedrijven die nu pas die omslag ingaan, hebben de boot gemist.
In tegenstelling tot traditionele systemen – die vooral reageren op bedreigingen – verandert de technologie continu mee met nieuwe fraudetactieken. Met de opkomst van deepfakes en stemklonen biedt AI geavanceerde tools zoals gezichts- en stemherkenning, documentverificatie en gedragsanalyse. Deze technologieën helpen identiteitsfraude en valse claims sneller te detecteren. De technologie maakt het bovendien mogelijk om real-time allerlei processen te controleren. Dat is cruciaal in een tijd waarin fraudeurs steeds slimmer opereren.