Opkomende landen weerstaan Trump
Sinds 2 april, ‘Liberation Day’, gaat er eigenlijk geen dag voorbij zonder nieuwe berichten vanuit de regering-Trump over de handelstarieven. Vorige week duikelde het aandeel Nvidia nog bijna 7% toen bekend werd dat het bedrijf een bepaalde AI-gerelateerde chip niet meer in China mag verkopen. De oekaze van de regering-Trump leidde tot een afschrijving van $5,5 mrd van Nvidia op onder meer voorraden en verkoopcontracten van deze H20-chip.
Toenemende onzekerheid over het handelsbeleid vertaalt zich op de aandelenmarkt in lagere koersen en op de obligatiemarkt in hogere risico-opslagen. De risico-opslag is het extra rendement dat obligatiebeleggers willen hebben om in risicovollere leningen in plaats van de meest veilige staatsobligaties te beleggen.
In de eerste dagen na de aankondiging van ‘Liberation Day’ schoten vooral de risico-opslagen op leningen in het high yieldsegment omhoog. Bedrijven uit dit segment hebben immers het meest te lijden onder toenemende onzekerheid en lagere economische groei. De risico-opslag op de 1953 leningen tellende Bloomberg US Corporate High Yield Bond Index liep in de eerste week van april met ruim 35% op tot 453 basispunten (4,53 procentpunt).
De handelspolitiek van de regering-Trump raakt echter niet alleen deze risicovolle bedrijven mogelijk erg hard. Ook voor opkomende landen, eveneens een risicovollere belegging, zijn de handelstarieven een tegenvaller. Toch liep de risico-opslag van de JPMorgan EMBI Global Core Index in die eerste onrustige week van april met nog geen 14% op. Veel minder sterk dus dan in het dollar-high yieldsegment.
Bekijk ook het dossier Beleggen in obligaties | Alle tips & artikelen op rij
Zwakke dollar
In de EMBI-index zijn ruim 640 in dollars uitgegeven leningen van overheden en quasi-overheden van opkomende landen opgenomen. De Pensioenportefeuille van Beleggers Belangen heeft een positie in de iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF, een ETF die de EMBI-index volgt. In de afgelopen dagen zijn de risico-opslagen op zowel de risicovolle bedrijfsobligaties als de leningen van opkomende landen weer wat teruggezakt, maar ze liggen nog wel hoger dan voor de aankondiging van de handelstarieven het geval was (zie grafiek). Beleggers gaan ervan uit dat de opkomende landen beter met de handelstarieven om kunnen gaan dan de (Amerikaanse) bedrijven uit het high yieldsegment.
De zwakkere dollar maakt het voor opkomende landen in ieder geval iets eenvoudiger om aan hun schuldverplichtingen te voldoen. Ook laat de inflatie in sommige opkomende landen ruimte voor een soepeler monetair beleid als afnemende economische groei daar aanleiding toe geeft. Voor euro-beleggers in de iShares-ETF op dollarleningen uit opkomende landen is die zwakkere dollar overigens wel de belangrijkste reden voor het negatieve rendement dit jaar. Voor zowel high yieldobligaties als de dollarleningen van opkomende landen geldt bovendien dat de huidige risico-opslag ver verwijderd is van de niveaus die tijdens perioden van recessie of paniek – zoals corona of de inflatiegolf van 2022 – zijn bereikt.
Aankoop bij dergelijk bovengemiddeld hoge risico-opslagen, wat vaak erg ongemakkelijk voelt, levert het hoogste rendement op. Voorlopig zijn echter coupon en effectief rendement de meest, maar niet overdreven, aantrekkelijke kenmerken van de dollar-high yieldleningen en leningen uit opkomende landen.