Dit zijn vijf principes voor een succesvolle portefeuilleconstructie
Bij voetbal weet een goede speler waarin hij of zij uitblinkt. Individuele kracht kan liggen in balvastheid, snelheid of speelstijl. Sommigen zijn goed in dribbelen en uitkappen van verdedigers, terwijl anderen altijd beslissende passes geven of juist rustig opbouwen van achteruit. Hetzelfde geldt voor beleggingsstrategieën. Hiervoor houden we vijf principes aan.
1. Richt je op je specialiteit
Een van de belangrijkste principes bij het samenstellen van een portefeuille is dan ook het richten op mogelijkheden binnen een duidelijk afgebakend beleggingsuniversum. Als belegger betekent dit aandelen selecteren met duurzame concurrentievoordelen, een dominante of groeiende marktpositie, een solide balans en een effectief managementteam.
Lees ook Na de Dividend Aristocrats nu ook Quality Aristocrats
Daarentegen vallen bedrijven met hoge schulden, zeer cyclische bedrijfsmodellen of onduidelijke waarderingsonderbouwingen in de regel buiten het afgebakende universum. Beleggingen die deze fundamentele sterke kanten ontberen, kunnen extra risico en onzekerheid brengen en zijn daarmee ongeschikt voor een gedisciplineerde portefeuillebenadering.
2. Hou oog op de index
Bottom-up beleggers zeggen vaak dat ze zich richten op individuele bedrijven en zich niet laten leiden door een benchmark als ze het hebben over de prestaties van hun portefeuille. Niemand wil voor indexknuffelaar worden aangezien, maar wees ook geen einzelgänger.
Beleggers die geen oog op de index houden, kunnen een te lage exposure hebben aan bedrijven met ‘high conviction’. Hierdoor kunnen zelfs goede beleggingsbeslissingen leiden tot tegenvallende resultaten. Hou dus een oog op je belangrijkste over- en onderwegingen ten opzichte van de index en denk regelmatig na over je portefeuillewegingen en hun onderbouwing.
3. Handel niet roekeloos
Een ander principe is onderscheid maken tussen beredeneerd risico’s durven nemen en roekeloos handelen. Bij durf gaat het om gefundeerd een mening vormen, mogelijkheden zien die anderen niet zien, deze benutten en er aanzienlijk op inzetten.
Daarentegen gaat het bij roekeloosheid om het innemen van posities die tot grote verliezen leiden, in de veronderstelling dat je slimmer bent dan de markt en scheve posities innemen, zoals te veel small-cap beleggingen in een large-cap portefeuille, maximaal inzetten op niet-Amerikaanse beleggingen in een Amerikaans fonds of eindeloos aanhouden van grote kasposities.
4. Ken je macrovisie
Heb je ook wel eens een bottom-up belegger horen zeggen: ‘Ik beleg niet op basis van macro-economische factoren; ik selecteer gewoon aandelen?’ Hoewel dit kan opgaan voor individuele beleggingen, kan de selectie binnen een portefeuille toch een afspiegeling zijn van een macro-economische visie en hoort dit dus ook bij bepaalde principes.
Als een portefeuille voornamelijk bestaat uit sterk groeiende aandelen met hoge waarderingen, dan is de macrovisie waarschijnlijk gebaseerd op de verwachting dat de langetermijnrente zal dalen en de inflatie stabiel blijft. De rotatie van groeiaandelen naar waarde-aandelen in 2022 leverde een belangrijke les op: veel beleggers hadden niet gelet op de macrovisie achter hun portefeuilles.
Lees ook ‘Herbewapening’ met kleinere Europese groeiaandelen
Correlaties veranderen en kunnen positief worden. Wat zijn veilige havens in woelige tijden? Ook als bottom-up belegger is het altijd van belang om rekening te houden met gebeurtenissen die eventueel impliciete macro-opvattingen onder druk kunnen zetten.
5. Bedenk: tijd is geld
Aan posities die niet goed presteren, zijn opportuniteitskosten verbonden en hoe langer ze niet goed presteren, des te meer ze in waarde moeten stijgen om het behoud ervan te rechtvaardigen. Als een aandeel met 80% daalt en je op een herstel van 20% wacht voordat je het verkoopt, is het misschien beter om het van de hand te doen.
Het is alleen de moeite waard om zo’n belegging aan te houden als je ervan overtuigd bent dat het aandeel aanzienlijk in waarde kan stijgen, maar je moet daarbij wel een duidelijke tijdlijn en strategie hebben. Op lange termijn beleggen betekent niet dat je het nemen van verlies uit de weg moet gaan wanneer de oorspronkelijke beleggingsthese niet langer opgaat.