Duurzame portefeuille heeft veel last van tarieventurbulentie
Hoewel bij de selectie van de aandelen veel aandacht wordt besteed aan stabiele groei van de winst, raakten de bredere koersdalingen de afgelopen maand veel Duurzame portefeuilleleden. Daarnaast komt de daling van de Amerikaanse dollar hard aan. Gelukkig profiteerden we ook enigszins van het herstel na het pauzeren van de tarieven en lijkt Trump de laatste dagen wat positiever in de wedstrijd te zitten.
De op 2 april aangekondigde importheffingen gingen veel verder dan menig econoom had verwacht. De opslagen tot 54% over de waarde van vrijwel alle importgoederen was ongehoord hoog en desastreus voor de wereldhandel. Het aandeel met de grootste directe impact van de tarieven in de Duurzame portefeuille lijkt Pandora.
Lees ook Pandora | Een duurzaam juweeltje
De juwelenmaker produceert grotendeels in Thailand en behaalt zo’n 30% van de omzet in de VS. Het aandeel daalde op 3 en 4 april bijna 19%. Op 4 april kwam Pandora met een verklaring over de impact van de tarieven en op basis daarvan verlaagden analisten de winsttaxaties voor het lopende jaar met 4,3% en voor volgend jaar met 7,6%.
Vervolgens stelde Trump de tarieven uit en bracht ze tijdelijk terug naar 10%. Daarop hebben analisten wat betreft Pandora niet meer gereageerd. De koers van het aandeel staat 30% lager dan de top begin februari en zo’n 10% lager dan op 2 april, net voor aankondiging van de heffingen.
Enphase en Pinterest
Het slechtst presterende aandeel de afgelopen maand was Enphase Energy. Het sentiment rond de maker van apparatuur voor het opwekken van zonne-energie is al tijden slecht en verbetert maar niet. Het investeringsklimaat verslechtert door het afbouwen van subsidie en hogere rentelasten. De houding van Trump – vóór fossiele brandstoffen en tegen duurzame energie – helpt natuurlijk ook niet. De cijfers die Enphase nabeurs op 22 april presenteerde vielen tegen en beleggers zetten de koers 15% lager.
Ook Pinterest had het erg lastig en daalde de afgelopen maand meer dan 20%. Ondanks een gebrek aan richtinggevend nieuws stelden diverse analisten het prijsdoel naar beneden bij. Zij veronderstellen dat Pinterest last zal krijgen van teruglopende interesse van adverteerders door de onzekerheid over de handelsoorlog. Desondanks wordt nog steeds verwacht dat de wpa van Pinterest in het lopende jaar met 40% zal stijgen naar $1,81 en volgend jaar zelfs naar $ 2,14. Bij de huidige koers van ongeveer $25 is het aandeel erg laag gewaardeerd.
Alphabet en Chart
Bij de achterblijvers hoorden verder Chart Industries, Infineon en Arcadis. De eerste twee hebben een hoge beta en bewegen daarom rond de twee keer harder dan de markt. In opgaande markten is dat prettig, maar als het brede sentiment negatief is, werkt de hoge beta extra tegen. Chart had vrijwel geen nieuws van betekenis, maar moest toch flink terug.
Hedgefondsen speculeren op een grote koersdaling van de apparatuurmaker voor de energiesector, die door enkele grote overnames veel schulden heeft. Normaal gesproken kan Chart die gemakkelijk terugbetalen, maar door de tarieven neemt het risico toe. Aan de andere kant kunnen de plannen van Trump om meer LNG te exporteren een rugwind vormen. De aankomende periode zal daarover meer duidelijk worden.
Alphabet stond ook weer volop in de aandacht. Het het moederbedrijf van Google verloor weer enkele rechtszaken over het belemmeren van de concurrentie. Aan de andere kant blijkt de ontwikkeling van de zelfrijdende taxidienst Waymo sneller te gaan dan verwacht. Ook de AI-modellen ontwikkelen zich positief. Alphabet bevestigde ook dit jaar $75 mrd te investeren in datacentercapaciteit, in tegenstelling tot Microsoft en Amazon die voorgenomen contracten uitstelden.
De koers van Alphabet daalde per saldo ruim 5% deze maand. De hoge investeringskosten eisen inmiddels hun tol voor de groeivooruitzichten. Analisten verwachten nog 9% in het lopende jaar en 13% in het volgende jaar. Dat steekt schril af bij de 25% groei in de afgelopen vijf jaar. Ik verwacht zelf dat Alphabet de verwachtingen zal overtreffen. De cloudactiviteiten groeiden de afgelopen periode 30% per jaar en Alphabet kan naar eigen zeggen niet aan de vraag voldoen. Daarom blijft men ook investeren in datacentercapaciteit.
Duurzame portefeuille zingt ook positieve noten
Ondanks het negatieve marktsentiment waren er ook positieve uitschieters in de Duurzame portefeuille. Cencora bewees zich als defensieve waarde in turbulente tijden en steeg ruim 6%. Hetzelfde geldt voor CGI en Ahold Delhaize. NN Group en Atea behaalden ook een plusje. Het Nederlandse verzekeringsbedrijf en de Noorse IT-dienstverlener zijn vooral actief in Europa en worden niet erg geraakt door de handelsoorlog. Verzekeraars Everest en Hartford richten zich juist op de Amerikaanse markt en hebben op die manier weinig last van de heffingen. Ook die twee bleven netjes liggen.
De aankomende periode staat in het teken van de bedrijfscijfers en de toelichting die bedrijven geven. Beleggers zijn vooral benieuwd naar de impact van de handelstarieven op de ontwikkeling van de omzet en de winsten. Ieder beetje inzicht dat helpt om de onzekerheid en het risico te verlagen is meer dan welkom.