Unilever ondervindt hinder van importheffingen
Over het eerste kwartaal bedroeg de onderliggende groei bij Unilever 3%, wat aan de onderkant is van de bandbreedte van 3% tot 5% waar het consumptiegoederenconcern voor heel 2025 op rekent. UBS stelt dat er momenteel sprake is van een gebrek aan momentum bij het consumptiegoederenconcern.
De bank waarschuwt dat een opleving van de activiteiten in de tweede helft van het jaar geen vanzelfsprekendheid is. UBS heeft het koersdoel verlaagd van 4110 pence naar 4000 pence en het advies blijft ‘verkopen’.
Groei Unilever in ontwikkelde landen lijkt af te nemen
Volgens Jefferies lijkt het erop dat de recente toename van de groei in de ontwikkelde markten weer afneemt. Mede daardoor lijkt een verbetering van de autonome groei naar 5% volgens de analist voorlopig een grote uitdaging. Jefferies heeft het koersdoel voor Unilever verlaagd van 3700 pence naar 3600 pence en het advies laten staan op ‘verkopen’.
Lees ook Vijf crisisbestendige AEX-aandelen
Hoewel Unilever verwacht dat de wereldwijde economische omstandigheden voorlopig volatiel blijven, schat het bedrijf in dat de gevolgen van de importheffingen overkomelijk zijn. RBC Capital Markets wijst erop dat het effect van negatieve wisselkoersen nu al zichtbaar is in de resultaten en heeft zijn koersdoel verlaagd van 4000 pence naar 3800 pence. Het advies luidt ‘verkopen’.
Valutaontwikkelingen dwarsbomen Unilever
Deutsche Bank ziet eveneens dat valutaontwikkelingen een last vormen voor Unilever en dat daardoor het winstherstel mogelijk pas vanaf de tweede helft van dit jaar plaatsvindt. De analisten vinden de resultaten op vergelijkbare basis geruststellend, wat volgens hen vooral is te danken aan de groei in ontwikkelde marken. Het advies blijft ‘kopen’ met een koersdoel van 5000 pence.
Goldman Sachs heeft het koersdoel verhoogd van 4900 pence naar 5100 pence en is daarmee een van de weinige analisten met een opwaartse bijstelling voor Unilever. Het advies is gehandhaafd op ‘houden’.