RELX | Dataleverancier is duur, maar levert
Maar weinig aandelen zijn zo stabiel en voorspelbaar als RELX. Dat komt inmiddels wel met een prijs. In anderhalf jaar tijd steeg de beurskoers met ruim 50% aanmerkelijk sneller dan de winst.
Het aandeel RELX is het uiteindelijke gevolg van een fusie tussen het Britse Reed Publishers en het Nederlandse Elsevier. Na de verkoop van nagenoeg alle vaktijdschriften groeide de groep uit tot een informatieleverancier en data-analist die wetenschappelijke en andere data levert aan onder meer overheden, universiteiten, verzekeraars, ziekenhuizen en advocatenkantoren.
Na de vereenvoudiging van de organisatiestructuur in 2018, waarbij het hoofdkantoor naar Londen verkaste, is RELX op papier helemaal Brits. De aandelen van de Nederlandse RELX NV werden bij die gelegenheid ook omgezet in Britse aandelen RELX Plc. Het aandeel is momenteel genoteerd in Amsterdam (€), Londen (£) en New York ($).
RELX is al lang geen klassieke uitgeverij meer, maar transformeerde naar een IT- en data-analysebedrijf. De groep geeft online nog wel een aantal wetenschappelijke tijdschriften uit. De data-analyse maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en algoritmes. Die zoeken naar patronen in de berg wetenschappelijke data waar RELX over beschikt. Het gaat bijvoorbeeld om tools waarmee advocaten aan de hand van eerdere uitspraken kunnen nagaan of een bepaalde zaak al dan niet kansrijk is.
Meer dan de helft van de Amerikaanse advocatenkantoren maakt gebruik van de Lexis Nexis database, met algoritmes die worden ook gebruikt om mogelijk risicovolle passages in contracten te ontdekken. Data-gestuurde risicoprofielen zijn een andere toepassing. Deze worden gebruikt door verzekeraars om de risico’s van hun verzekerden in te schatten. Bedrijven gebruiken deze ook om nieuwe klanten te screenen en overheden passen algoritmes toe om fraude te voorkomen.
RELX streeft traditioneel naar een grote voorspelbaarheid van de resultaten. Dat lukte de voorbije jaren erg goed, met een gemiddelde omzet- en winstgroei van respectievelijk 4 en 6%. De inzinking bij Exhibitions, een divisie actief in de organisatie van vakbeurzen, als gevolg van de corona-dip is tijdelijk, want stilaan klaart de hemel weer op wat de organisatie van evenementen betreft.
RELX stapte over naar een digitaal verdienmodel met vaste en stabiele inkomsten uit abonnementen. Deze verhogen de voorspelbaarheid. De afhankelijkheid van reclame-inkomsten is nagenoeg helemaal verdwenen. Het segment van professionele informatie groeit nog steeds, waardoor er ruimte is voor omzet- en margestijgingen. De aandeleninkoop is ook gunstig voor de ontwikkeling van de winst per aandeel.
Het bedrijf hanteert geen vaste dividendpolitiek, in die zin dat een vast percentage van de winst wordt uitgekeerd. Wel is het dividend van het aandeel RELX het voorbije decennium jaarlijks gestaag toegenomen, zij het niet elk jaar even veel. Ontvangers kunnen kiezen tussen een uitkering in geld of in aandelen. Het dividend wordt in 2 keer uitgekeerd: een interim-dividend in augustus/september en een slotdividend in mei/juni.
De afdeling Exhibitions valt op het eerste zicht uit de toon als het enige niet-digitale bedrijfsonderdeel en bleek tijdens de coronapandemie de meest kwetsbare plek van RELX. De beurzentak is cyclisch en er zijn weinig synergiemogelijkheden met de rest van de activiteiten. Toch levert de organisatie onder normale marktomstandigheden goed geld op.
Net na de pandemie is het hoe dan ook geen goed idee om snel te verkopen tegen bodemprijzen. Verder komt het grootste deel van de omzet uit de Verenigde Staten, wat een valutarisico oplevert. Daarnaast ligt de waardering van RELX in verhouding tot de groei aan de hoge kant.
Maar weinig aandelen zijn zo stabiel en voorspelbaar als RELX. Dat komt inmiddels wel met een prijs. In anderhalf jaar tijd steeg de beurskoers met ruim 50% aanmerkelijk sneller dan de winst.
Governance, ook wel goed ondernemingsbestuur, is een belangrijk onderdeel van duurzaam en verantwoord beleggen. Naar aanleiding van een aantal schandalen aan het begin van deze eeuw is regelgeving ingesteld om goed bestuur af te dwingen en dat zet zoden aan de dijk.
Naast Philips en de twee chippers Besi en ASMI prijken ook Wolters Kluwer en RELX dit jaar binnen de top vijf van beste presterende aandelen uit de AEX.