Trump lokt handelsoorlog uit en de financieel zwakste bedrijven zijn de sigaar
De veel zwaarder dan verwachte handelstarieven van de regering Trump zorgen voor een aardverschuiving op de financiële markten.
Sinds de juridische afsplitsing van PostNL in mei 2011, deden overnamegeruchten de ronde omtrent het zwak presterende TNT Express (www.tnt.com). Het concern liep leeg op verliezen in Brazilië, terwijl ook de binnenlandse activiteiten in China rode cijfers schreven. In het veruit grootse gebied, Europa, heerst grote concurrentie en staan de marges flink onder druk. Forse kostenbesparingen in Europa werden telkens weggevaagd door prijsdruk, en de beurskoers halveerde. Toen het Amerikaanse hedgefonds Jana Capital en het Canadese pensioenfonds Aimco hun ongenoegen over de ondermaatse bedrijfsprestaties van TNT Express uitten, schoot de koers omhoog. Sindsdien is het overnamespel op de wagen. UPS bood uiteindelijk €9,50 per aandeel, bijna gelijk aan de waarde van TNT bij afsplitsing, maar toen de Europese Commissie te veel dwars lag trok UPS zich terug. Twee jaar later, in april 2015, volgde een bod van €8 door het eveneens Amerikaanse FedEx. De Europese mededingingsautoriteiten hebben voor deze combinatie wel hun fiat gegeven. FedEx is dan ook een relatief kleine speler in Europa.
De combinatie FedEx-TNT Express zal circa 24% van de Europese express-markt in handen krijgen. Dat is iets meer dan UPS, maar minder dan de geschatte 41% van DHL. Het bod van FedEx loopt tot 8 januari 2016. Het doorgaan van de overname lijkt een zegen voor de aandeelhouders van het slecht presterende TNT Express. Grootaandeelhouder PostNL heeft zijn belang van 14,7% al aangemeld. FedEx doet het bod gestand bij een minimale aanmelding van 80%.
De veel zwaarder dan verwachte handelstarieven van de regering Trump zorgen voor een aardverschuiving op de financiële markten.
De aankondiging op ‘Liberation Day’ van een pakket ongekende importheffingen van Trump heeft de wereldwijde beurzen hard geraakt. Beleggers staan voor een lastige keuze: aandelen verkopen, vasthouden of juist kansen benutten? In dit overzicht vind je inzichten, adviezen en strategieën om verstandig te navigeren tijdens deze periode waarin Donald Trump de aandelenmarkten omlaag drijft.
Een stabiel en voorspelbaar aandeel als een bottelaar kan uitermate goed renderen. Een investering in Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) is de afgelopen vijf jaar ruimschoots verdubbeld.
Beleggen in bedrijven die innoveren op het gebied van duurzaam: de VegTech ETF is een mooi initiatief. Vooralsnog blijft het rendement van deze ETF achter, maar er zitten wel degelijk kansrijke aandelen in.
De aankondiging van hogere importheffingen door de VS dan verwacht en een serieuze reactie daarop vanuit China met eigen heffingen leidden de afgelopen dagen tot een vlucht uit aandelen. De schrik voor een verdere escalatie van de handelsoorlog zit er goed in en de Nederlandse chipmachinefabrikanten worden niet gespaard.