Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
image description
Aandelen Nederland

Fugro

Aandeel fugro | 10-jaars grafiek

Sinds de beursintroductie in 1992 zijn in het aandeel Fugro goede tijden regelmatig afgewisseld met minder periodes. Dat heeft veel te maken met de beweeglijke olie- en gassector waarin Fugro (deels) actief is.

Het bedrijf Fugro werd in 1962 opgericht en is door de jaren heen, mede dankzij fusies, overnames en joint ventures, uitgegroeid tot een van 's werelds meest toonaangevende geodata-specialisten. Vandaag de dag is Fugro wereldwijd een van de marktleiders in geo-data, geo-informatie en geo-consultancy. De belangrijkste afzetmarkten zijn de olie- en gasindustrie, de hernieuwbare-energiebranche, de bouw- en infrastructuursector en de nautische industrie.

Het aandeel Fugro

Het aandeel Fugro is sinds april 1992 verhandelbaar via een beursnotering in Amsterdam. Door wereldwijd bedrijven over te nemen en partnerschappen aan te gaan, heeft de onderneming geleidelijk aan steeds meer geavanceerde kennis en technologie verworven. Het marktaandeel is mede hierdoor gestaag gegroeid.

Tot de voornaamste concurrenten worden onder meer het Frans-Amerikaanse TechnipFMC, het Noorse PGS en het Franse CGG gerekend. Op basis van marktkapitalisatie is alleen TechnipFMC (aanzienlijk) groter.

Nieuwe groeimarkten

De afgelopen jaren heeft Fugro zijn focus steeds meer verlegd van olie en gas naar andere groeimarkten. Was de onderneming in 2014 nog voor 80% afhankelijk van de olie- gasindustrie, op dit moment wordt twee derde van de omzet gegenereerd met activiteiten buiten de olie- en gassector. Het is bedrijf is vooral hard gegroeid in offshore wind, infrastructuur en toepassingen voor klimaatadaptatievraagstukken.

Daarnaast is Fugro steeds meer overgegaan op een ‘light asset’-model, waarin weinig flexibele assets hebben plaatsgemaakt voor kleinere, lichtere, meer mobiele, geautomatiseerde en op afstand bestuurbare apparatuur.

Waarom beleggers kiezen voor het aandeel Fugro

Hoewel de omzet uit olie- en gasactiviteiten zeker belangrijk blijft, heeft Fugro zijn kennis en expertise dus ook aangewend om andere groeimarkten aan te boren. Daardoor heeft het bedrijf een evenwichtigere en meer diverse blootstelling aan meerdere marktsegmenten en een meer gediversifieerd klantenbestand gekregen. Het aandeel Fugro is daarom interessant voor beleggers die, zonder significante klant- of sectorconcentratie, niet alleen in olie en gas willen beleggen, maar ook in hernieuwbare energie en infrastructuur.

Ook kunnen beleggers in het aandeel Fugro profiteren van demografische ontwikkelingen die in het voordeel van het bedrijf spreken. Door aanhoudende bevolkingsgroei, verstedelijking en klimaatverandering zal de vraag naar Fugro’s diensten in de toekomst naar verwachting steed meer toenemen.

Dividend

Aandeelhouders van Fugro ontvangen al sinds 2013 geen dividend meer. Daarmee is meteen helder dat het aandeel Fugro voor dividendbeleggers (voorlopig) niet interessant is.

Risico's voor het aandeel Fugro

Met de aankondiging van een omvangrijke herfinancieringsronde in oktober 2020 kwam er een einde aan de zorgen over de zwakke financiële positie waarin Fugro was terechtgekomen. De onderneming blijft echter gevoelig voor de macro-economische omgeving en de impact van lagere olie- en gasprijzen op de investeringsbereidheid van bedrijven binnen deze sector.

Hoewel het grootste gedeelte van de omzet inmiddels uit niet-olie- en gasactiviteiten komt, blijft het etiket ‘olieservicebedrijf’ voorlopig aan Fugro kleven. Beleggers moeten er daarom rekening mee houden dat dalende olieprijzen kunnen leiden tot koersval van het aandeel Fugro.

Ook zou de leidende positie die Fugro in met name groeimarkten als offshore wind heeft ingenomen, door toenemende concurrentie kunnen worden aangetast. Voorlopig is hiervan echter nog geen sprake.

Artikelen