Galapagos | Keerpunt lijkt te zijn bereikt
Uit het derdekwartaalrapport van biotechbedrijf Galapagos blijkt gestage vooruitgang van de pijplijn in celtherapie en kleine moleculen in oncologie en immunologie.
Galapagos werd in 1999 opgericht als een joint venture van Crucell en Tibotec. De onderneming maakte in 2005 de stap naar de beurs en staat tegenwoordig genoteerd in Brussel en, sinds mei 2015, ook aan de Nasdaq.
Galapagos is een biotechbedrijf met circa 20 middelen in een relatief vroege fase van ontwikkeling (fase 1 of 2). Aanvankelijk bestond de onderneming uit een servicedivisie en een onderzoeksafdeling, maar de eerstgenoemde activiteiten werden in 2014 verkocht.
Voor de inkomsten is Galapagos nu volledig afhankelijk van het succes van nieuwe middelen, waarvan filgotinib met afstand het meest veelbelovende product is. Aanvankelijk werd dit medicijn tegen gewrichtspijn in samenwerking met farmacieconcern Abbvie ontwikkelt, maar deze partner heeft zich in het najaar van 2015 onverwacht teruggetrokken om zich meer te richten op de medicijnen die het zelf in ontwikkeling heeft.
Dankzij eerder ontvangen mijlpaalbetalingen en de opbrengst van de uitgifte van nieuwe aandelen heeft Galapagos nog een ruime kaspositie voor het financieren van de onderzoeksuitgaven. De kans is echter groot dat het bedrijf binnenkort een nieuwe partner vindt voor de ontwikkeling van filgotinib. Deze nieuwsstroom heeft meer invloed op de koersvorming dan de schommelingen van omzet en winst.
Uit het derdekwartaalrapport van biotechbedrijf Galapagos blijkt gestage vooruitgang van de pijplijn in celtherapie en kleine moleculen in oncologie en immunologie.
Het was lang geleden, maar Galapagos maakte nog eens een fraaie koerssprong naar aanleiding van een ‘go’ voor een klinische studie en een enthousiaste aandeelhouder.
Net als in 2023 domineren dit jaar analisten die de chipaandelen in de AEX koopaanbevelingen gaven het Beursplein. De AMX was de favoriete index voor brokers die wilden scoren met verkoopadviezen. Een tussenstand.