Adviezenoverzicht | Nieuwe kansen in grondstofbelegging en offensieve aandelen
Edelmetalen, bitcoin en een nieuwe toevoeging aan onze Offensieve portefeuille staan deze week centraal. Daarnaast voeren we één advieswijziging door.
In eerste instantie leek het alsof het aandeel PayPal een heel kort beursbestaan zou kennen. De onderneming kwam in februari 2002 naar de Nasdaq. Op de eerste handelsdag schoot de koers met 50% omhoog, maar de onderneming werd in oktober 2002 overgenomen door eBay. Lees hier meer over het laatste nieuws, risico’s en adviezen van onze experts.
PayPal is een spin in het web van het digitale betaalverkeer. De onderneming heeft meer dan 400 miljoen gebruikers, waarvoor het elk jaar miljarden transacties afhandelt met een totale waarde van ruim $1 bln ($1000 mrd). Bij meer dan driekwart van de 1500 grootste Amerikaanse en Europese winkelketens kan met PayPal digitaal worden afgerekend.
Een van de belangrijkste wapens op de drukke markt voor betaalverkeer zijn de digitale portemonnees – ook wel wallets genoemd – die zowel onder de eigen naam als onder de naam ‘Venmo’ worden gevoerd. Hiermee is het mogelijk om allerlei betalingen te doen, maar ook om bijvoorbeeld bitcoins aan te houden.
Onder de vleugels van Ebay maakte PayPal een flinke groei door, voordat het in juli 2015 onder druk van activistische beleggers werd afgesplitst van eBay. Het aandeel Paypal steeg op de eerste handelsdag boven de $40, maar viel later dat jaar terug tot $30. Binnen iets meer dan zes jaar is de koers vervolgens vertienvoudigd tot meer dan $300. Die enorme stijging is te danken aan een omzetgroei van meer dan 200% en een verbetering van de operationele marge van minder dan 15% naar meer dan 25%.
Een groeiende populariteit van fintech-aandelen op de beurs speelt ook mee. Dat laatste draagt overigens ook bij aan een hoge volatiliteit van het aandeel. In de tweede helft van 2021 viel de koers met 30% terug als gevolg van een draai in het marktsentiment en omdat het bedrijf de groeiverwachtingen iets moest temperen.
PayPal is voor honderden miljoenen mensen het belangrijkste digitale betaalportaal. In het najaar van 2021 hadden al meer dan 400 miljoen mensen en bedrijven een wallet bij de firma. Het bedrijf wil dat aantal uitbreiden tot meer dan 750 miljoen in de loop van 2026. De omzetgroei kan hoger uitpakken dan de gebruikerstoename, aangezien klanten steeds vaker gebruik maken van de diensten van PayPal. Het aantal transacties per gebruiker is bijvoorbeeld opgelopen van minder dan 40 in de eerste helft van 2020 tot meer dan 44 eind 2021.
Dankzij een uitdijende marge als gevolg van een toenemende schaalgrootte en de ontwikkeling van nieuwe diensten kan de winst onder de streep nog sneller groeien. De combinatie van een hoge winstgroei en een ijzersterke marktpositie maken PayPal tot een aantrekkelijke belegging op de lange termijn.
PayPal keert geen dividend uit. De onderneming gebruikt de vrije kasstroom (circa $6 mrd in 2021) voor investeringen in nieuwe technologie en voor overnames. Daarvoor is veel ruimte, als gevolg van de snelle groei van het marktsegment waarin PayPal actief is. De kans is dan ook groot dat er de komende jaren geen dividend wordt uitgekeerd.
De markt voor betalingsverkeer kenmerkt zich door een hoog volume en lage marges. Het succes van PayPal is dan ook sterk verbonden aan het vermogen om klanten aan zich te binden en diensten aan te bieden met een hogere marge. Een bekend voorbeeld is de trend om grote aankopen in termijnen te betalen (BNPL: Buy Now Pay Later). In dit opzicht moet de onderneming opboksen tegen Square – dat de marktpositie via de overname van het Australische Afterpay flink versterkte – en specialistische partijen zoals Affirm.
Een ander risico is dat het voor consumenten relatief eenvoudig is om over te stappen naar een andere partij, als deze bijvoorbeeld een meer gebruikersvriendelijke app ontwikkelt.
Behalve operationele risico’s moeten beleggers ook rekening houden met een hoge volatiliteit. Het bedrijf is winstgevend, maar met een hoge waardering prijzen beleggers een hoge toekomstige winstgevendheid in. Zaken die ervoor kunnen zorgen dat die toekomstige winsten in het heden minder waard zijn – zoals een stijgende rente of toenemende concurrentie – kunnen dan ook tot grote koersuitslagen leiden.
Dit aandeel kopen, verkopen of houden? Met Beleggers Belangen is het meest uitgebreide advies binnen handbereik. Lees het advies van Michiel Pekelharing hier: Adyen en Paypal maken indruk met mooie cijfers.
Edelmetalen, bitcoin en een nieuwe toevoeging aan onze Offensieve portefeuille staan deze week centraal. Daarnaast voeren we één advieswijziging door.
In het adviezenoverzicht van deze week bespreken we sectoren die interessant zijn om in te beleggen sinds de overwinning van Trump in de Amerikaanse verkiezingen en belichten we diverse koopwaardige aandelen.
De verkiezingsuitslag in de VS is zeker relevant voor de rest van de wereld, maar voor opkomende markten valt het belang wel mee.