Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
image description
Aandelen Nederland , Michiel Pekelharing

Pharming | De kansen, de risico’s en het advies

Aandeel Pharming 10-jaars maandgrafiekSinds de beursgang in 1998 kent het aandeel Pharming een bewogen beursbestaan. Het biotechbedrijf heeft honderden miljoenen aandelen geplaatst om ontwikkelings- en keursingskosten te financieren.

Ook een omgekeerde 1 voor 10-splitsing in 2013 heeft het aandeel niet in rustiger vaarwater gebracht. De relatief lage koers van circa 1 euro of minder en het onvoorspelbare karakter van toekomstige inkomstenstromen, maken het aandeel Pharming tot een speelbal van speculanten. Dagelijkse koersschommelingen van 1% of meer zijn eerder regel dan uitzondering.

Eind 2020 heeft het aandeel Pharming een dubbelnotering gekregen via een plaatsje op de Amerikaanse Nasdaq. Hierdoor wordt het makkelijker om kapitaal aan te trekken voor overnames in de Verenigde Staten. Bovendien boekt de onderneming het overgrote deel van de omzet aan de overkant van Atlantische Oceaan. Het zwaartepunt van de beurshandel ligt echter nadrukkelijk in Amsterdam. Daar worden dagelijks enkele miljoenen aandelen verhandeld tegen een koers van circa €1. Op de Nasdaq zijn dat er enkele duizenden tegen een koers van ongeveer $10.

Over het bedrijf achter het aandeel Pharming

Pharming ontwikkelt als biotechbedrijf medicijnen tegen zeldzame aandoeningen waarvoor nog nauwelijks of geen behandeling beschikbaar is. De onderneming is opgericht in 1988, maar het duurde meer dan twintig jaar voordat het eerste middel op de markt kwam. Aanvankelijk werkte Pharming samen met grotere marketingpartners, maar uiteindelijk heeft het bedrijf de verkopen in eigen hand genomen.

De jaarlijkse omzet van het middel Ruconest tegen de zeldzame huidaandoening HAE ligt op ongeveer $200 mln. Toekomstige groei moet komen van nieuwe producten uit de eigen pijplijn, aangevuld met de aankoop van veelbelovende nichemedicijnen van andere partijen. De van Novartis overgenomen ontwikkeling van Leniolisib tegen de zeldzame longziekte APDS is een goed voorbeeld van dat laatstgenoemde segment.

Waarom beleggen in het aandeel Pharming?

Voor beleggers biedt het aandeel Pharming een interessante nichespeler in de biotechsector. De doelgroep voor de middelen van het bedrijf bestaat uit enkele duizenden patiënten, maar dat relatief kleine aantal wordt gecompenseerd door een hoge verkoopprijs. Een belangrijke reden voor dat succes is de vertrouwensrelatie die met de klanten is opgebouwd. Als het bedrijf deze aanpak bij andere producten kan kopiëren, ziet de toekomst er goed uit.

De grote uitdaging is het vinden van nieuwe middelen waarmee het verkoopapparaat efficiënter wordt ingezet. Een succesvolle introductie van Leniolisib zal ongetwijfeld bij beleggers het beeld oproepen van een grote groeiversnelling dankzij de lancering van meer medicijnen tegen zeldzame aandoeningen.

Dividend

Beleggers in het aandeel Pharming ontvangen geen dividend. De onderneming is al enkele jaren winstgevend. Het bedrijf heeft een riante kaspositie en stevige kasstroom, die geïnvesteerd wordt in toekomstige groei. In de eerste plaats is de biotechonderneming op zoek naar nieuwe producten die via het bestaande verkoopapparaat afgezet kunnen worden. Dat kunnen zowel medicijnen zijn uit eigen pijplijn, als overgenomen middelen van ontwikkelingspartners.

Daarnaast investeert Pharming in de uitbouw van de eigen productiefaciliteiten. Het moment waarop er voldoende winst overblijft om te delen met de aandeelhouders, ligt minstens enkele jaren in de toekomst.

Risico's voor het aandeel Pharming

De belangrijkste risico’s rondom het aandeel Pharming hebben vooral betrekking op toekomstige productverkopen. Wat betreft bestaande middelen is er een kans dat Ruconest van de markt wordt gedrukt door concurrerende medicijnen en producten die helpen om HAE-aanvallen te voorkomen. Daarnaast kunnen tegenvallers bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen of een negatief oordeel van een toezichthouder ertoe leiden dat de groeiverwachting bijgesteld moet worden.

Operationeel gezien is de grote uitdaging het in de hand houden van de bedrijfskosten. Door investeringen in de uitbouw van de verkooporganisatie en in de pijplijnactiviteiten nemen de operationele uitgaven snel toe. Zolang daar geen hogere verkopen tegenover staan als gevolg van de introductie van nieuwe medicijnen, staat de winstgevendheid onder druk.

Advies Pharming

Dit aandeel kopen, verkopen of houden? Met Beleggers Belangen is het meest uitgebreide advies binnen handbereik. Lees het advies van Danny Reweghs hier: Record omzet dankzij stermedicijn ruconest

Artikelen