Het aandeel TotalEnergies is verhandelbaar op de Franse beurs, waar het in de CAC40 is opgenomen, maar het staat tevens genoteerd aan de beurzen in New York, Brussel en Londen.
TotalEnergies is mede dankzij fusies en overnames – waarbij vooral de fusies van Total met Petrofina in 1999 en met Elf Aquitaine in 2000 in het oog springen – door de jaren heen uitgegroeid tot een van de hedendaagse oliemajors. Met meer dan 100.000 medewerkers en actief in meer dan 130 landen, is TotalEnergies een van de grotere spelers die olie, aardgas, elektriciteit en hernieuwbare energie produceren én vermarkten.
Het bedrijf heeft zijn activiteiten onderverdeeld in de segmenten Upstream (exploratie & productie), Marketing & Services en Refining & Chemicals (downstream). Marketing & Services levert en verkoopt aardolieproducten via service (tank)stations voor auto’s en vrachtwagens. De productiefaciliteiten van Refining & Chemicals zijn hoofdzakelijk gevestigd in Europa.
TotalEnergies ondervindt vanuit de VS concurrentie van oliegiganten als ExxonMobil en Chevron en in Europa vooral van BP en Shell. Gemeten naar marktkapitalisatie is de Franse energiereus alleen groter dan BP, maar lijkt het bedrijf wel als een van de besten gepositioneerd te zijn om de energietransitie serieus aan te gaan.
Het aandeel TotalEnergies
Het aandeel TotalEnergies is de voorlopige eindbestemming van het in 1924 opgerichte Compagnie Française des Pétroles (CFP). In 1985 veranderde die naam eerst in Total CFP om vervolgens in 1991 weer te worden omgedoopt tot Total SA, waarna de Franse olie- en gasmultinational ook een beursnotering aan de New York Stock Exchange kreeg. Medio 2021 veranderde Total SA opnieuw van naam. Sindsdien gaat het bedrijf door het leven als TotalEnergies.
Waarom beleggers kiezen voor TotalEnergies
TotalEnergies timmert ten aanzien van de energietransitie behoorlijk aan de weg. Zo duidt de naamswijziging van Total SE in TotalEnergies in 2021 een nieuwe fase aan in een grotere focus op hernieuwbare energie, gas en elektriciteit, waarbij het omzetaandeel van de verkoop van olieproducten tegen 2030 moet zijn gedaald van de huidige 55% naar nog maar 30%.
Het bedrijf is verder van plan om de komende jaren ongeveer de helft van het jaarlijkse kapitaaluitgavenbudget (van $13-15 mrd) te besteden aan investeringen in aardgas en hernieuwbare energie. Voor TotalEnergies zal het vooral de uitdaging zijn om in het transitieproces de juiste balans te vinden tussen fossiel, duurzaam én de aandeelhouders.
Wat dat aangaat lijkt TotalEnergies zich er goed van bewust dat de opbrengsten uit olie- en gasactiviteiten de komende jaren belangrijk blijven om zowel een maatschappelijker verantwoord businessmodel te financieren als om de aandeelhouders via mooie dividenden te belonen en aan zich te blijven binden. Anders gezegd: het aandeel TotalEnergies is interessant voor beleggers die in (op termijn steeds schonere) energie willen beleggen, maar daarbij ook vermogensgroei nastreven.
Dividend
Aandeelhouders van TotalEnergies ontvangen eens per kwartaal dividend. Met een gemiddeld bruto jaarlijks dividendrendement van 5,8% over de afgelopen tien jaar ligt het dividendrendement al langere tijd op een stabiel, hoog niveau. Voor beleggers die jaarlijks inkomen uit hun beleggingen willen halen, is het aandeel TotalEnergies daarom zeker interessant.
Risico's voor het aandeel TotalEnergies
Vanwege het cyclische karakter van de olie- en gassector zal het aandeel TotalEnergies in economisch slechtere tijden vaak minder goed presteren. Door de grote mate van afhankelijkheid van de olie en gas kunnen prijsfluctuaties bovendien leiden tot bovengemiddelde aandelenkoersschommelingen. Daarnaast kan ook de steeds grotere focus van beleggers op maatschappelijk verantwoord beleggen een bedreiging vormen.