Vijf crisisbestendige AEX-aandelen
Welke conclusies zijn er te trekken na de chaos die ontstond uit de aankondiging van Trumps tarieven? We bekijken vijf aandelen die crisisbestendig lijken.
Het Nederlands-Britse Unilever is een van ‘s werelds grootste producenten van verpakte consumentengoederen. De jaaromzet is circa €55 mrd. De onderneming is een fusieproduct van een Nederlands en een Brits bedrijf.
Het productenpakket bestaat uit voedsel (23% van de omzet), ijs en drank (20%), huishoudproducten (19%) en persoonlijke verzorgingsartikelen (38%). Tot het productpalet behoren consumptie-ijs, thee, margarine, spreads, zeep-, wasmiddelen, deodorant, tandpasta en huidproducten. Bij ijs is het bedrijf leidend.
Unilever schuift de laatste tijd op naar segmenten als huidverzorging omdat de marges daar hoger en de groeimogelijkheden groter zijn. Bij die heroriëntatie hoort ook een evaluatie van de rendementen en groeimogelijkheden van de van oudsher geproduceerde producten, en hun voortbestaan onder de Unilevervlag is niet zeker. Zo trok Unilever zich enige tijd geleden terug uit de wasmiddelenmarkt in de VS.
Van de omzet wordt 25% behaald in Europa, 18% in de VS en 57% in de opkomende markten. Het fusiebedrijf kent een beursnotering in Nederland en het VK.
Welke conclusies zijn er te trekken na de chaos die ontstond uit de aankondiging van Trumps tarieven? We bekijken vijf aandelen die crisisbestendig lijken.
Het forse koersverlies bij Arcadis en de wisseling van de wacht bij Unilever waren de meest onverwachte gebeurtenissen in de Portefeuille NL in de eerste twee maanden van 2025. Vooral de koerswinst bij SBM Offshore zorgde toch voor een positief rendement.
Verbazing alom na het onverwachte en vrijwel directe vertrek van Hein Schumacher als ceo van Unilever, dat het bedrijf op 25 februari via een persbericht wereldkundig maakte.