Zwak vooruitzicht bezorgt Unilever koerstik
De koers van Unilever kreeg een tik na publicatie van de kwartaal- en jaarcijfers. De vooruitzichten van een zwak aankomend halfjaar lijken de boosdoener.
Het Nederlands-Britse Unilever is een van ‘s werelds grootste producenten van verpakte consumentengoederen. De jaaromzet is circa €55 mrd. De onderneming is een fusieproduct van een Nederlands en een Brits bedrijf.
Het productenpakket bestaat uit voedsel (23% van de omzet), ijs en drank (20%), huishoudproducten (19%) en persoonlijke verzorgingsartikelen (38%). Tot het productpalet behoren consumptie-ijs, thee, margarine, spreads, zeep-, wasmiddelen, deodorant, tandpasta en huidproducten. Bij ijs is het bedrijf leidend.
Unilever schuift de laatste tijd op naar segmenten als huidverzorging omdat de marges daar hoger en de groeimogelijkheden groter zijn. Bij die heroriëntatie hoort ook een evaluatie van de rendementen en groeimogelijkheden van de van oudsher geproduceerde producten, en hun voortbestaan onder de Unilevervlag is niet zeker. Zo trok Unilever zich enige tijd geleden terug uit de wasmiddelenmarkt in de VS.
Van de omzet wordt 25% behaald in Europa, 18% in de VS en 57% in de opkomende markten. Het fusiebedrijf kent een beursnotering in Nederland en het VK.
De koers van Unilever kreeg een tik na publicatie van de kwartaal- en jaarcijfers. De vooruitzichten van een zwak aankomend halfjaar lijken de boosdoener.
Het is een kwestie van tijd voordat de AEX de 1000 puntengrens slecht. Beleggen in Nederlandse aandelen levert echter veel meer op dan wat de vertienvoudiging van de beursindex doet vermoeden. Het Beursplein heeft bovendien voor elke belegger wat te bieden.
In de eerste helft van dit jaar boekten beleggers die in Nederland hadden ingezet op ASMI en ASML de beste resultaten. Dat beeld is in de tweede jaarhelft radicaal gedraaid. Wij publiceren een overzicht van beste en slechtste koopadviezen en de beste verkoopadviezen van geheel 2024.