Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
image description
Aandelen Nederland

WDP

Aandeel WDP grafiek

Het aandeel WDP is sinds 2015 genoteerd aan Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de AMX-index. Met deze (tweede) notering in Amsterdam wil de Belgische vastgoedbelegger het grotere belang van Nederland in de vastgoedportefeuille onderstrepen

Het Belgische logistiek vastgoedfonds Warehouse de Pauw (WDP) is in 1971 opgericht door de familie Jos de Pauw en is sindsdien uitgegroeid tot marktleider in de Benelux voor logistiek en semi-industrieel vastgoed. In 1999 maakte het bedrijf de stap naar de Brusselse beurs. De familie heeft in de loop der jaren haar belang afgebouwd, maar houdt nog steeds 23,9% van de aandelen. 

Het aandeel WDP

WDP heeft dus sinds 2015 een notering op de Amsterdamse Euronext waar de vastgoedbelegging onderdeel uitmaakt van de AMX-index. Met die tweede notering werd dus ook de zichtbaarheid voor Nederlandse beleggers vergroot en na  een reeks acquisities vertegenwoordigt Nederland ongeveer de helft van de vastgoedportefeuille. Het belang van de Belgische thuismarkt is gedaald naar een derde. Daarnaast is het bedrijf actief in Noord-Frankrijk, Roemenië en Duitsland.

Maar de focus ligt duidelijk op de Benelux, waar WDP posities heeft in de belangrijkste logistieke hotspots. Meer dan 95% van de portefeuille is volgens WDP gelegen op eersteklas locaties op de logistieke as Amsterdam-Rotterdam-Breda-Antwerpen-Brussel-Lille. Daarmee is het bedrijf sterk gepositioneerd in een van de belangrijkste logistieke regio’s in Europa.

De Belgische belegger in logistiek vastgoed heeft dankzij de opmars van e-commerce het tij mee. Voor dit mooie groeiaandeel moeten beleggers intussen wel een stevige prijs betalen.

Waarom beleggen in WDP?


De lange huurcontracten in de vastgoedportefeuille dempen het volatiele karakter van de economisch gevoelige logistieke vastgoedmarkt. Ook het feit dat WDP vrijwel alleen zaken doet met grote internationale en nationale klanten en het huurdersbestand goed is gespreid, komt het risicoprofiel ten goede. Wie belegt in WDP profiteert ook van structurele groeitrends. E-commerce wakkert de vraag naar magazijnen en distributieruimten aan. De consument houdt van directe behoeftebevrediging en verwacht dat zijn internetbestellingen meteen worden geleverd.

Klanten gaan bovendien vaker naar de supermarkt voor kleinere hoeveelheden en verwachten dat verse voedingsproducten direct klaar zijn voor consumptie. Versafdelingen worden voor supermarkten steeds belangrijker. Ook dit leidt tot een structurele vraag naar moderne opslagruimten. WDP speelt hierop in met een agressieve groeistrategie.

Het bedrijf expandeert via overnames, sale-and-lease-back constructies en nieuwe ontwikkelingsprojecten. Doel is om de investeringen te financieren met 45% eigen vermogen en 55% vreemd vermogen. De stabiele bezettingsgraad en langlopende huurcontracten zorgen voor een voorspelbare kasstroom en een grote terugbetalingscapaciteit.

Een dividendaandeel bij uitstek

Als Belgische REIT (Real Estate Investment Trust) is WDP verplicht om minstens 80% van zijn direct beleggingsresultaat uit te keren. Daardoor is het aandeel bij uitstek geschikt voor inkomstenbeleggers, die dankzij de bovengemiddelde winstgroei met WDP tevens een inflatiebestendige belegging in handen hebben. In de loop der jaren is het dividend sterk gestegen.

Risico's voor het aandeel WDP

De koers is de laatste tien jaar ver weggelopen van de intrinsieke waarde per aandeel, met als gevolg dat het aandeel tegen een forse premie noteert. Om dit te rechtvaardigen moet WDP zijn huidige groeiritme volhouden. Zwakt de groei structureel af, dan zal de premie logischerwijs dalen. Sterk gestegen prijzen voor logistiek vastgoed maken het minder interessant om acquisities te plegen.

Daarnaast vormt de toenemende schaarste aan bouwkavels in Nederland en België een bedreiging voor de groeiplannen. De voorziene verdere uitbreiding van de vastgoedportefeuille komt waarschijnlijk meer te leunen op Duitsland en Roemenië. In de minder goed ontwikkelde Roemeense economie zijn de risico’s groter dan in West-Europa.

Ook richt het bedrijf zich vaker op ’brownfields’ – sanering en herontwikkeling van bestaande terreinen. Daar zijn wel hogere kosten aan verbonden.

Artikelen