De belangrijkste tips bij het beginnen met dividendbeleggen
Wilt u graag beginnen met dividendbeleggen? Weet dat er altijd nieuwe instapmomenten zijn, los van de algehele markttrend. Deze momenten doen zich vaak voor na kwartaalcijfers, analistenadviezen of onverwachte nieuwsberichten. Het kan voor ieder type belegger slim zijn om daarvan te profiteren.
Voor dergelijke aankopen is lef nodig, maar wie zijn huiswerk goed heeft gedaan kan met een veel beter gevoel een aandeel kopen op het moment dat veel andere beleggers verkopen. Dat ‘buy the dips-principe’ is van groot belang bij de stapsgewijze opbouw van elke portefeuille en dus ook voor dividendbeleggers. Lees verder voor tips over hoe je met dividendbeleggen begint.
Tips om te beginnen met dividendbeleggen
Begrijp wat dividendbeleggen inhoudt
Voordat u begint met dividendbeleggen, is het essentieel om te begrijpen wat het precies inhoudt. Dividendbeleggen is het investeren in bedrijven die een deel van hun winst uitkeren aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Deze uitkeringen vinden op kwartaal-, halfjaarlijkse of jaarbasis plaats en kunnen een stabiele inkomstenbron vormen. Lees je eerst goed in over hoe dividendbeleggen werkt.
Bepaal uw beleggingsdoelen en risicobereidheid
Het is cruciaal om uw beleggingsdoelen en risicobereidheid te bepalen voordat u start met dividendbeleggen. Bedenk hoeveel inkomsten of welk kapitaal u wilt genereren en op welke termijn. Houd ook rekening met uw risicotolerantie, aangezien beleggen altijd gepaard gaat met een bepaald risico.
Kies de juiste dividendaandelen
Niet alle dividendaandelen zijn geschikt voor uw portefeuille. Kies bij voorkeur bedrijven met een solide track record van consistente dividenduitkeringen en een gezonde financiële positie. Let op factoren zoals:
- Dividendrendement: Het percentage van de aandelenkoers dat als dividend wordt uitgekeerd.
- Dividendgroei: Een consistent groeiend dividend is een teken van financiële kracht.
- Payout-ratio: Het percentage van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd.
- Balans: Een lage schuldgraad of een schuldenvrije balans biedt veel flexibiliteit.
- Kasstroom: Het dividend en toekomstige verhogingen moeten worden betaald uit de vrije kasstroom.
Bouw uw dividendportefeuille stapsgewijs op
Zeker na de forse koersstijgingen is het essentieel om uw portefeuille zeer geleidelijk op te bouwen. Stel dat u onze Dividendportefeuille (deels) wilt nabouwen, spreid dan de aanschaf van de aandelen bij voorkeur uit over een periode van minimaal twee jaar (langer mag dus zeker) en versnel uw aankopen wanneer de beurzen dalen, ofwel buy the dips. Elk jaar zijn er wel enkele serieuze correcties. Dat is natuurlijk het juiste moment om de aandelen die u nog niet in uw portefeuille heeft op te pakken.
Hoe harder de koersen dalen, hoe sneller u uw portefeuille kunt opbouwen. Datzelfde geldt voor tussentijdse koersdalingen voor individuele aandelen om bedrijfsspecifieke redenen. Ook de grote uitblinkers, zoals Microsoft, kregen sinds 2011 verschillende keren een forse dreun om nadien weer te herstellen en zelfs weer verder te groeien.
Spreid uw dividendaandelen tussen sectoren en regio’s
Ook dividendbeleggen begint met een goede spreiding. Denk daarbij aan afwisseling tussen regio’s, valuta en sectoren. Binnen de Dividendportefeuille wegen Amerikaanse aandelen mee voor ruim 70%, aangevuld met eurozone-, Scandinavische, Britse en Zwitserse aandelen. Op sectorniveau zijn nu bijvoorbeeld technologie, healthcare en industrials overwogen. Zorg er bij de opbouw van uw portefeuille voor dat u de aankopen uitsmeert over de verschillende sectoren en valuta’s.
Begin bijvoorbeeld met per sector één aandeel en zorg voor de juiste balans tussen Amerikaanse en Europese aandelen. Kies daarbij voor zowel stijgers als dalers en koop zeker niet eerst alle grote achterblijvers. De kracht van de dividendportefeuille zit ‘m juist in de brede spreiding, waarbij koersbewegingen op korte termijn nagenoeg onvoorspelbaar blijven.
Probeer dan ook niet de winnaars er uit te pikken en koop systematisch en zonder emotie stapsgewijs alle aandelen. Daarbij is het van groot belang goed de weging per aandeel in de gaten te houden en weet dat sommige aandelen ook bewust een (veel) zwaardere weging kunnen hebben!
Herbeleg uw dividenduitkering
Een sterk onderschat aspect van beleggen is nog altijd het herbeleggen. Op lange termijn wordt het rente-op-rente-effect steeds krachtiger en met het verstrijken van de jaren neemt de dividendcomponent een steeds groter gedeelte van het totaalrendement voor zijn rekening. Daarnaast is herbeleggen een prima manier om zonder emotie periodiek nieuwe aandelen bij te kopen.
Indien u positie heeft genomen in een aandeel dat vervolgens daalt, kan het dividend gebruikt worden voor de aankoop van nieuwe stukken tegen een lagere koers. Als u dat jaar in jaar uit doet, koopt u tegen gunstigere (lagere) koersen in slechte beursjaren en is het rendement door de groeiende positie veel groter als de markt of het aandeel weer herstelt.
Blijf op de hoogte van marktontwikkelingen
De beleggingswereld is constant in beweging. Het is daarom aan te raden om continu op de hoogte te blijven van marktontwikkelingen en bedrijfsnieuws. Houd de prestaties van uw dividendaandelen in de gaten en wees bereid om uw portefeuille aan te passen als de omstandigheden veranderen.
Met deze tips bent u goed voorbereid om te beginnen met dividendbeleggen. Met een weloverwogen strategie en een langetermijnvisie kunt u met dividendbeleggen een stabiele inkomstenstroom creëren en uw vermogen laten groeien.
Meer vragen over dividendbeleggen? Hier vind je alle informatie van onze dividendexperts.