Rendabel en duurzaam | Vier onbekende groene topaandelen
Aandeel 1 | Nel ASA: een Noors waterstofbedrijf dat toepassingen biedt voor het produceren, opslaan en distribueren van waterstof uit hernieuwbare energie. De omzet groeit dit jaar naar verwachting met bijna 40% en zal de komende jaren alleen maar verder versnellen. Het aandeel bereikte deze week een hoogste koers ooit en heeft nu een beurswaarde van omgerekend $2,5 mrd.
Aandeel 2 | Powercell: een Zweedse producent van brandstofcelstapels en -systemen aangedreven door waterstof. Analisten verwachten dit jaar een omzetgroei van 75% tot SEK117 mln en rekenen voor 2022 zelfs op een omzet van ruim SEK500 mln. Het aandeel Powercell stijgt dit jaar 77% en is goed voor een beurswaarde van omgerekend $1,5 mrd.
Aandeel 3 | Minesto: eveneens Zweeds en het meest bijzonder. Dit bedrijf wekt electriciteit op met behulp van zijn Deep Green technologie, waarbij elektriciteit uit langzame getijdenstromen en oceaanstromingen wordt gewonnen door een onderzeese vlieger gekoppeld aan een turbine. De omzet van Minesto (beurswaarde $300 mln) zal de komende jaren naar verwachting explosief groeien, maar het blijft vooral afwachten of deze technologie uiteindelijk echt op grote schaal gaat doorbreken.
Aandeel 4 | Enphase Energy: dit Amerikaanse bedrijs is wereldwijd actief als producent van micro-omvormers voor zonne-energie. Ook het schuldvrije Enphase groeit jaarlijks met dubbele cijfers en heeft na een koersstijging van 100% dit jaar een beurswaarde van $6,6 mrd.
Zelf nam ik vorig jaar relatief laat een kleine positie in NEL, Powercell en Enphase, destijds bij elkaar goed voor ongeveer 1,5% van mijn totale beleggingsportefeuille. Sindsdien verdubbelden de koersen van deze duurzame aandelen. Ik blijf de komende jaren gewoon zitten en maak me totaal geen zorgen want mijn oorspronkelijke investering in dit drietal komt jaarlijks al minimaal binnen aan dividend via de overige aandelen waarin ik beleg.
Duurzame aandelen of Royal Dutch Shell?
Een aandeel waarin ik niet beleg is Royal Dutch Shell, dat in anticipatie op de huidige malaise (alternatieve energiebronnen, toenemende duurzaamheidsfocus en een dividend dat niet houdbaar is) al in 2014 in een zeer vroeg stadium uit de Dividendportefeuille ging. Waarom vasthouden aan een zeer grote positie in een uitgeblust aandeel als Shell, als u ook een klein deel van uw totale portefeuille kunt steken in enkele kansrijke kleine aandelen gericht op toekomstige ontwikkelingen?
Een mandje meer speculatieve duurzame aandelen zoals hierboven is dan ook raadzaam, zolang het qua weging maar beperkt blijft tot een klein deel van de totale portefeuille, die bij voorkeur belegd is in aandelen, zoals de Dividendportefeuille. Mocht u een investering in één van de vier hierboven genoemde aandelen overwegen, dan adviseer ik u om zeker eerst eens een blik te werpen op de websites van de desbetreffende bedrijven. Zo krijgt u een goed beeld van wat ze doen en dat helpt allicht bij de besluitvorming.