Diversificatie | Op hoeveel paarden moet je wedden?
Hoeveel aandelen?
Economen hanteren vaak de vuistregel dat je niet meer dan dertig aandelen in portefeuille hoeft te hebben, mits ze goed zijn gediversifieerd over zowel landen als sectoren. Maar daar is niet iedereen het mee eens.
Laten we daarom zelf eens kijken welk aantal in de praktijk de beste diversificatie biedt. Als universum gaan we uit van alle 250 aandelen in onze VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF. Vervolgens analyseren we hoe de volatiliteit van een portefeuille zich ontwikkelt afhankelijk van het aantal aandelen dat uit dat universum afkomstig is1.
Maar laten we eerst een definitie geven van volatiliteit. In principe is het een risicomaatstaf die aangeeft met hoeveel procent de portefeuillewaarde in het verleden over een bepaalde periode is gestegen of gedaald.
In de volgende grafiek geeft de horizontale as het aantal aandelen in de portefeuille aan, en de verticale as de volatiliteit. Dan zie je dat een uitbreiding van één aandeel naar twee aandelen een sterke reductie van de volatiliteit oplevert. Dat geldt ook voor een uitbreiding van twee naar vijf aandelen. Maar wanneer je van vijf naar tien aandelen gaat, is het effect minder groot. Uiteindelijk vlakt de curve bij dertig aandelen af. Dat betekent dat het toevoegen van nog meer aandelen vanuit diversificatieperspectief nauwelijks voordelen biedt. De economen hebben dus gelijk!
Bron: VanEck-analyse. Elk gegevenspunt is gebaseerd op het volledige universum van de VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF. Dat wil zeggen dat de gemiddelde volatiliteit van 32% voor een portefeuille met één aandeel de mediaanvolatiliteit is van alle 250 aandelen in het universum. De gemiddelde volatiliteit van 27% voor een portefeuille met twee aandelen is de mediaanvolatiliteit van 124 combinaties in het universum, enzovoort. Gegevens over de periode 1 januari 2000 t/m 28 april 2020.
Aandelen en obligaties
Maar hoe kunt u uw volatiliteit nog verder reduceren? Door obligaties toe te voegen! Obligaties zijn veel minder volatiel dan aandelen en hun koersen bewegen vaak tegengesteld aan aandelenkoersen. Daarom kunnen obligaties de volatiliteit van de portefeuille als geheel verder verlagen. De resultaten zien we in afbeelding 2. De horizontale as geeft het gedeelte obligaties in een portefeuille aan. Het overige deel is belegd in aandelen. Dus wanneer het aandeel obligaties nul is, bestaat de portefeuille geheel uit aandelen. De grafiek die op deze manier ontstaat, bevestigt het diversifiërende effect van obligaties.
Bron: VanEck-analyse. Aandelen worden vertegenwoordigd door de VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF. Obligaties worden vertegenwoordigd door de VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF. Gegevens over de periode 1 januari 2012 t/m 28 april 2020.
Beleggen via ETFs
Beleggers die niet te veel tijd willen steken in het tellen van aandelen, kunnen eenvoudig beleggen in onze ETFs. De volgende tabel laat zien dat al onze regionale gelijk gewogen aandelen-ETFs goed gediversifieerd zijn:
En beleggers die liever niet zelf de optimale mix tussen aandelen, obligaties en andere beleggingscategorieën bepalen, kunnen kiezen uit de VanEck Vectors Multi-Asset Allocation ETFs. Deze ETFs beleggen in aandelen, staatsobligaties, bedrijfsobligaties en vastgoedaandelen. U kunt kiezen uit de varianten ‘Conservative’ (conservatief), ‘Balanced’ (evenwichtig) en ‘Growth’ (groei). De keuze hangt af van uw risicobereidheid. Onderstaande tabel laat zien dat bij de variant ‘Conservative’ zowel de volatiliteit als het rendement lager is, terwijl die bij de variant ‘Growth’ beide hoger zijn.
ETF | Assetmix | Volatiliteit | Rendement op jaarbasis |
---|---|---|---|
VanEck Vectors Multi-Asset Conservative Allocation UCITS ETF | 25% aandelen 5% vastgoedaandelen 35% bedrijfsobligaties 35% staatsobligaties |
5,6% | 3,4% |
VanEck Vectors Multi-Asset Balanced Allocation UCITS ETF | 40% aandelen 10% vastgoedaandelen 25% bedrijfsobligaties 25% staatsobligaties |
9,7% | 4,0% |
VanEck Vectors Multi-Asset Growth Allocation UCITS ETF | 60% aandelen 10% vastgoedaandelen 15% bedrijfsobligaties 15% staatsobligaties |
14,1% | 4,5% |
Rendementen zijn totaalrendementen op basis van herbelegde brutodividenden. Bron: VanEck. Gegevens sinds de introductie van de ETFs (14 december 2009) t/m 27 april 2020.
De huidige crisis laat bij uitstek zien dat het verstandig is om op meerdere paarden te wedden. Toen de pandemie in 2020 om zich heen greep, beleefden we de grootste daling van aandelenkoersen ooit. Maar diversificatie zorgde ervoor dat deze dalingen in de portefeuilles enigszins werden opgevangen. Er komt een tijd waarin het nieuws niet langer wordt gedomineerd door de huidige crisis. Maar ook dan zorgt diversificatie ervoor dat uw beleggingsrendementen minder volatiel zijn.
1 Om precies te zijn: volatiliteit wordt gedefinieerd als de standaarddeviatie van de dagrendementen vermenigvuldigd met de wortel van het aantal handelsdagen in een jaar. Wanneer historische volatiliteit een betrouwbare maatstaf is voor de toekomst, geldt het volgende: 68% van de verwachte toekomstige rendementen moet over de periode van één jaar binnen het verwachte rendement blijven, plus of min eenmaal de volatiliteit. 95% van de toekomstige rendementen wordt geacht binnen het verwachte rendement liggen, plus of min tweemaal de volatiliteit.