Updates

Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden

Waarom de koersval geen reden voor paniek is

0 0 Leestijd ongeveer

Nadat de uitbraak van coronavirus aanvankelijk nog kalm door beleggers werd verwerkt, sloeg afgelopen week de onrust in volle omvang toe, met flinke koersdalingen tot gevolg. Toch is er geen reden voor paniek.

Opeens ging het hard. In vijf dagen tijd verloren de AEX-index, de Stoxx Europe 600-index en de S&P500 Index 6,5 tot 7,5% door de almaar toenemende onrust over uitbraken van het coronavirus. Geen sector kon de afgelopen week aan koersdalingen ontsnappen, maar de verschillen tussen sectoren waren groot. De hardste klappen vielen in sectoren als Reizen & Vrije Tijd, Technologie en Verzekeraars, waar de koersdalingen tot 9 à 11% opliepen. Nutsbedrijven en Vastgoed bleven daarentegen goed liggen.

‘Rustig blijven en profiteren van de koerszwakte, vooral van kwalitatief goede aandelen’, is het advies van Menno van Hoven, beheerder van de Dividendportefeuille. Linde, producent van industriële gassen, is daar een goed voorbeeld van. Het aandeel daalde 11% in vijf dagen tijd. Bij de bespreking van de jaarcijfers van Linde was de net wat hoge waardering de enige hindernis voor een koopadvies. Dat is nu anders. Linde heeft veel factoren voor de winstgroei dit jaar in eigen hand en is na de koersval koopwaardig. Maar dat geldt niet voor alle getroffen aandelen, zo wordt duidelijk uit onderstaande analyse van de zwaarst getroffen sectoren en aandelen.

Technologie

De technologiesector was vorig jaar uitblinker op de beurzen, en de meest waardevolle Amerikaanse bedrijven komen inmiddels allemaal uit de techsector. Microsoft, Apple, Alphabet en Amazon voeren de lijst aan. Maar ook dichter bij huis blinkt technologie uit, met aandelen als ASML, ASMI en Besi die sinds eind 2018 omhoog zijn gevlogen. Gezien deze grote stijgingen is het niet zo heel vreemd dat dit soort aandelen in de recente koersval op de beurzen tot de grootste dalers behoren. Beleggers in deze aandelen zitten vaak op forse winsten. Bij onzekerheid is het geen ongebruikelijke reactie om juist de grootste winnaars te verkopen. Veel mensen vinden het immers makkelijker om met winst te verkopen dan verlies te nemen.

De problemen zijn nog altijd het grootst in China, maar ook in Zuid-Korea neemt het aantal besmettingen snel toe. Deze landen zijn van groot belang voor de productieketen van heel veel consumentenelektronica. Zo heeft China een grote assemblagesector, met bedrijven als Foxconn, dat de iPhone in elkaar zet. Zuid-Korea heeft met Samsung een belangrijke leverancier van chips binnen zijn landsgrenzen.

Aziatische landen zijn bovendien belangrijke afzetgebieden voor consumentenelektronica. In China, Japan en Zuid Korea samen wonen ongeveer 1,6 miljard mensen, drie keer zoveel als in de EU. Er is dus wel reden om bezorgd te zijn over de resultaten van technologiebedrijven dit en komend kwartaal. Vooralsnog lijken de negatieve effecten echter van voorbijgaande aard. Beleggers zullen op enig moment naar de tweede helft van dit jaar en naar 2021 gaan kijken.

De koersdalingen van Apple, Microsoft en Amazon zijn vooralsnog niet zo groot dat een koopadvies op zijn plaats zou zijn. De twee laatstgenoemde aandelen staan dit jaar zelfs nog in de plus en zijn dus niet veel goedkoper dan een paar maanden geleden. Apple staat op een kleine min sinds 1 januari, maar er zal nog wat meer van de koers af moeten voordat het aandeel een koopadvies krijgt. Alphabet blijft op ‘kopen’.

Op de Nederlandse aandelen ASML, ASMI en Besi staat een koopadvies. Dat blijft zo. Het is goed denkbaar dat deze bedrijven op korte termijn last krijgen van het coronavirus. Maar in de meeste gevallen zal het gaan om uitstel van orders, niet om afstel. Naar het zich nu laat aanzien, zal corona de vraag naar chips op de middellange en lange termijn niet serieus hinderen. Ook de technologische ontwikkeling zal doorgaan. Voor nieuwere chips zijn vaak nieuwe machines nodig. Een positief teken is het vooruitzicht dat ASMI deze week nog heeft gegeven bij de resultaten. Dat is misschien een tikkeltje lager dan het zonder corona was geweest, maar de omzet in de eerste helft zou 10% hoger moeten uitkomen dan vorig jaar. Geen reden voor paniek dus.

Geen wijzigingen in onze voorbeeldportefeuilles
De koersval van de afgelopen dagen werkt uiteraard ook door in onze voorbeeldportefeuilles. Dat is echter geen aanleiding om grootschalige wijzigingen aan te brengen. Voor de Dividendportefeuille zijn lagere koersen en hogere dividenden een gouden combinatie. Voor de Hoogdividendportefeuille is de houdbaarheid van het dividend cruciaal. Daar zien we vooralsnog geen gevaar, ook (nog) niet wat betreft de oliebedrijven. Voor de portefeuilles met een flinke hoeveelheid cash – de ETF-portefeuille, de Defensieve portefeuille en de Pensioenportefeuille, waarin cash een weging van 27-44% heeft – zijn verdere koersdalingen vooral aanleiding deze cash aan het werk te zetten.

Financials

De virusuitbraak heeft ook consequenties voor de financiële sector. In de VS heeft Mastercard bijvoorbeeld de omzetprognose voor het lopende kwartaal al flink verlaagd. De Nederlandse financials zijn echter relatief veilig voor de directe corona-impact. Banken en verzekeraars hebben nauwelijks tot geen activiteiten in de zwaarst getroffen gebieden. Ook als het virus zich verspreidt naar Nederland en omringende landen, is de directe financiële impact naar verwachting beperkt en tijdelijk.

Indirect laat het coronavirus zich echter wel degelijk voelen binnen de sector. De flinke koersdalingen op aandelenmarkten wijzen erop dat de beleggingsresultaten in het eerste kwartaal zullen tegenvallen. Een ander effect is dat de lange rente flink omlaag wordt geduwd. De vlucht richting veilige staatsobligaties heeft de Nederlandse tienjaarsrente in een maand tijd doen dalen van -0,25% naar -0,40%. Dat is een streep door de rekening van Nederlandse levensverzekeraars zoals NN Group en ASR. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de rust in de financiële wereld uiteindelijk terugkeert en de lange rente oploopt. In dat geval is de recente koersval van meer dan 10% voor beide partijen eerder een mooi instapmoment dan het begin van een grotere correctie. Het koopadvies voor sectorfavoriet NN Group en ASR blijft voorlopig dan ook van kracht. De buffers van beide verzekeraars zijn erg sterk. Hoogstens de lage rente zou op termijn reden kunnen zijn de adviezen van beide verzekeraars te verlagen.

De positie van ING binnen de banksector is vergelijkbaar, hoewel het (niet corona-gerelateerde) vertrek van topman Ralph Hamers wel tijdelijk voor wat onzekerheid heeft gezorgd. Ook leidde de (corona-)onrust in de markt ertoe dat de biedingen op een nieuwe ING-obligatie flink afnamen. Beleggers tekenden in voor $4,5 mrd. Toen de uitgifte een week eerder werd uitgesteld, was dat nog meer dan $11 mrd. Door de lagere interesse lag de coupon 25 basispunten hoger dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Dat heeft echter geen effect op het koopadvies voor ING.

Wat branchegenoot ABN Amro betreft, zien we in de grote koersdaling geen reden om het verkoopadvies te verhogen. We hebben de afgelopen weken bij Galapagos (waarvoor het verkoopadvies gehandhaafd blijft, zie pagina 20) al gezien hoe ver een sterk koersmomentum een aandeel kan doen stijgen of dalen. Pas rond de €10 durven we het aan om tegen de stroom in te gaan en erop te speculeren dat de nieuwe topman een oplossing heeft voor de structurele problemen waar ABN Amro mee worstelt.

Reizen en luxegoederen

De verspreiding van het griepvirus treft ook het reizigersverkeer. De bedrijfstak die daar het meest door getroffen wordt, is de luchtvaartsector. Het enige bedrijf dat we in die sector volgen, Air France-KLM, heeft al langere tijd een verkoopadvies en dat blijft zo. Uit de toerismesector hebben we Booking.com en Intercontinental Hotels in de Offensieve portefeuille, en hebben we vorig jaar Norwegian Cruise Lines getipt (en het advies enige tijd later verlaagd naar ‘houden’). Tot slot vormen toeristen een belangrijke bron van inkomsten voor de luxeconsumptiegoederenbedrijven LVMH, Kering en tot op zekere hoogte Adidas.

We denken dat de omzetproblemen voor Air France-KLM en Norwegian Cruise Lines het langst zullen duren; toeristen zullen nog enige tijd schrik hebben. En hoewel de koersen van de twee bedrijven bovengemiddeld zijn gedaald, is dat geen reden het advies te verhogen. Integendeel. Air France-KLM blijft op ‘verkopen’ staan en Norwegian Cruise Lines gaat van ‘houden’ naar ‘verkopen’.
Booking.com en Intercontinental Hotels zullen naar verwachting minder last hebben van terughoudendheid bij toeristen. Beide bedrijven hebben een beperkte blootstelling aan China, en ze kunnen ook zaken doen als klanten met de auto of de trein op reis gaan in plaats van met vliegtuig of cruiseschip.

Bij de luxeconsumptiegoederen is Kering, vanwege zijn merk Gucci, het gevoeligst voor de ontwikkelingen in China. Voor Adidas en LVMH geldt dat wat minder, maar afname van toeristenverkeer uit China zal ook de aankopen bij LVMH-bedrijven raken. Wij verwachten niet dat de inhaalvraag die waarschijnlijk later in 2020 zal plaatsvinden de vraagafname aan het begin van het jaar zal compenseren. Aangezien de prognoses voor de omzetgroei toch nog alleszins bevredigend zijn, gaan we echter niet over tot adviesverlagingen bij Adidas en LVMH. Kering daarentegen gaat van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Grondstoffen lijden mee met aandelen
Goud heeft zijn functie als veilige haven bewezen. Om die reden handhaven we de iShares Physical Gold (ISIN: IE00B4ND3602) in onze portefeuilles. Het coronavirus zorgt voor hogere goudprijzen, maar is niet goed voor onze positie in koper. De komende jaren zal de vraag naar koper echter een stuk groter zijn dan het aanbod. Dit moet wel leiden tot prijsstijgingen en daarom blijven wij enthousiast over de ETFS EUR Daily Hedged Copper (ISIN: DE000A1NZll0). Koper is echter wel cyclisch, en het sentiment van de financiële markten kan op de korte termijn de koperprijs verder naar beneden drukken. Op dit moment is de olieprijs het beste bewijs van problemen in de toeleveringsketen van bedrijven. Op 8 januari stond de WTI-prijs nog op $65,65. Afgelopen woensdag was de laagste stand $48,99. Wij denken dat de komende weken de olieprijs nog lager kan, omdat olie zeer sterk reageert op vertragingen in de wereldeconomie. Daarna dient zich echter een mooi koopmoment voor olie aan.

Metaalbedrijven

Sinds de Chinese autoriteiten op 20 januari bekendmaakten dat het coronavirus van mens op mens overdraagbaar is, staan de prijzen van verschillende metalen onder druk. Verlaagde economische-groeiprognoses voor verschillende regio’s drukken de vraag naar verschillende metalen, waaronder staal. In China nam de staalvraag sterk af. De productie ging in het overgrote deel van China echter ook door, waardoor de binnenlandse voorraden flink zijn opgelopen. De staalprijs is dan ook met name onder druk komen te staan binnen China zelf. In Europa is de staalprijs tot nu toe redelijk stabiel gebleven en lijken de Europese beschermingsmaatregelen tegen de import van goedkoop staal zijn vruchten af te werpen. Een verdere verspreiding van het coronavirus in Europa kan de prijs echter alsnog drukken. Afname van de staalvraag ligt voor de hand nu verschillende regio’s worden afgesloten van de buitenwereld, zoals de regio’s Lombardije en Veneto, samen goed voor een derde van de totale economische productie van Italië.

De lagere staalprijzen zullen de winstgevendheid van ArcelorMittal en Aperam op korte termijn onder druk zetten. De verwachte winst per aandeel wordt naar beneden bijgesteld. Bij ArcelorMittal verlagen wij de winst per aandeel in 2020 van €3,00 naar €1,40 en bij Aperam van €3,20 naar €2,00. Bij gedaalde koersen en lagere wpa-taxaties is er per saldo geen aanleiding om het houdadvies op beide aandelen aan te passen.

Ook AMG is gevoelig voor dalingen van verschillende metalen. De vanadiumprijs is echter goed blijven liggen, en dat is positief. De metalenspecialist moest in 2019 namelijk een flink aantal afschrijvingen doen op dure voorraden toen de prijs instortte. Gezien de stabiele vanadiumprijs en een businessmodel dat dankzij de recyclingtak steeds minder gevoelig lijkt te worden voor veranderingen in het economisch klimaat, herhalen wij bij een koers-winstverhouding van 11 het koopadvies.

Conclusie

Hoewel het coronavirus de komende tijd de economische ontwikkeling en de beurskoersen zeker zal beïnvloeden, zien wij weinig reden om mee te gaan in de recente verkoopgolf. In sommige gevallen (Linde) bieden de scherp gedaalde beurskoersen eerder een interessant instapmoment dan dat ze een dringend signaal vormen om uit te stappen. In alle gevallen komt de fundamentele beoordeling van de aandelen in kwestie op de eerste plaats. Corona is nog niet weg, maar heeft ook niet het eeuwige leven.

Grootste dalers AEX 19 t/m 26 februari (13 uur)
Galapagos -14,1%
IMCD -11,2%
ASR Nederland -11,2%
Philips -11,1%
ASML -10,5%
Grootste dalers AMX 19 t/m 26 februari (13 uur)
Fugro -19,6%
Air France-KLM -17,5%
Altice Europe -11,4%
AMG -11,1%
TKH -10,6%
Grootste dalers Eurostoxx50 19 t/m 26 februari (13 uur)
Amadeus IT Group -12,8%
Safran -11,3%
BNP Paribas -11,2%
Philips -11,1%
Axa -11,0%
Vijf grootste dalers Dow Jones dinsdag 18 t/m dinsdag 25 februari
UnitedHealth Group -12,8%
American Express -10,8%
Visa -10,8%
Boeing -10,3%
Microsoft -10,2%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ