Koers-winstverhouding
De koers-winstverhouding, ook wel de “K/W” genoemd, is de verhouding tussen de aandelenkoers en de winst per aandeel van een bedrijf. Voorbeeld: een aandeel wordt op een gegeven moment verhandeld tegen een koers van 50 euro en de winst per aandeel bedraagt 2 euro. De K/W is dan gelijk aan 25 (50/2 euro). De K/W is waarschijnlijk de meest gebruikte waarderingsratio. Uit ervaring weten we dat deze ratio aan bod komt in de meeste beginnerscursussen voor beleggers, met de algemene boodschap dat aandelen met een lage K/W goedkoop zijn en de voorkeur genieten! Een koopje dus. Bij een hoge K/W, zo leert men in de regel, geldt het tegenovergestelde en bestaat het risico dat de koers gaat dalen.
Koers-winstverhoudingen kunnen verschillende vormen aannemen met elk hun eigen voor- en nadelen. In de voorlopende K/W wordt de huidige koers van een aandeel vergeleken met de gemiddelde winstverwachting van analisten over de komende 12 maanden. Deze voorspellende benadering is zeker niet perfect, maar houdt wel rekening met de neiging van aandelenmarkten om naar de toekomst te kijken door toekomstige winsten in te prijzen. Maar de voorspellingen van analisten hoeven niet per se te kloppen. Toekomstige winsten kunnen nooit met zekerheid worden voorspeld. De voortschrijdende K/W biedt daar een oplossing voor door gebruik te maken van de winstcijfers van het voorgaande jaar. Deze ratio elimineert de onzekerheid waarmee voorspellingen gepaard gaan, maar is gebaseerd op gegevens uit het verleden. Nogmaals: wij zijn van mening dat aandelenmarkten naar de toekomst kijken en dat winstcijfers uit het verleden waarschijnlijk minder relevant zijn voor de koersbepaling van vandaag. Weer een andere aanpak, de conjunctuurgezuiverde K/W (CAPE), maakt gebruik van de gemiddelde winstcijfers van de afgelopen 10 jaar en probeert daarmee de impact van de economische conjunctuur op de winsten te elimineren. Deze ratio past een inflatiecorrectie toe op de winstcijfers, wat dus ook een poging is om de invloed van economische trends te beperken. Hoewel de CAPE betrouwbaarder lijkt, is de samenstelling volgens ons dermate complex dat de ratio vrijwel nutteloos is. Ten aanzien van de winstvooruitzichten van een bedrijf is de economische conjunctuur een zeer relevante factor. Het elimineren ervan berust naar onze mening dan ook op een denkfout. Door de CAPE bijvoorbeeld te baseren op een 10-jarige periode, werden de winstcijfers van de ratio de afgelopen 10 jaar vrijwel voortdurend omlaag getrokken door de financiële crisis van 2008 en de recessie van 2011 tot 2013, die het gevolg was van de Europese staatsschuldencrisis. En aangezien de winst in de deler staat, stijgt in dat geval de CAPE. Zoals we eerder zagen wordt dat door veel beleggers als problematisch ervaren. Maar volgens ons zijn dit alleen maar berekeningen zonder enige betekenis.
Uit ervaring weten we dat het voorspellend vermogen van koers-winstverhoudingen zwak is, welke je ook kiest. In de huidige bullmarkt waren de koers-winstverhoudingen van de Amerikaanse markten over het algemeen hoger dan elders.[i] Toch hebben Amerikaanse aandelen een flinke outperformance gerealiseerd.[ii] Een dergelijke situatie heeft zich in het verleden vaker voorgedaan. “Goedkoop” is niet synoniem met “beter presteren in de toekomst”. Het zou kunnen, maar het zou ook net zo goed niet kunnen. Daarnaast denken we dat de koersontwikkeling op de aandelenmarkt vooral wordt bepaald door verrassingen. Aangezien koers-winstverhoudingen in alle financiële opleidingen centraal staan, letten veel mensen erop. Daardoor zijn het volgens ons zinvolle indicatoren van het beleggerssentiment in extreme situaties. Als de gemiddelde indexwaarderingen aanzienlijk hoger zijn dan hun historische waarde, zou dat kunnen betekenen dat beleggers euforisch zijn geworden en de marktprijzen opdrijven tot een irrationeel hoog niveau. Daarentegen kan wijdverspreid pessimisme de koers-winstverhoudingen tot ver onder het gemiddelde doen dalen, wat erop wijst dat de markt een dieptepunt heeft bereikt.
Koers-omzetverhouding
In de koers-omzetverhouding wordt de omzet per aandeel vergeleken met de huidige marktprijs. De ratio wordt berekend door de huidige koers van een aandeel te delen door de omzet per aandeel over de afgelopen 12 maanden. Door toedoen van Ken Fisher van Fisher Investments Europe zijn koers-omzetverhoudingen in de jaren 80 populair geworden. Hij vond het een handige manier om de waarde van tijdelijk onrendabele bedrijven te bepalen. Ze elimineren ook boekhoudkundige instrumenten, eenmalige kosten en andere factoren die tijdelijk een vertekend beeld van de winstcijfers kunnen geven. In de daaropvolgende decennia zijn koers-omzetverhoudingen echter gemeengoed geworden, waardoor het concurrentievoordeel dat ze aanvankelijk boden naar ons idee verloren is gegaan.
Koers-boekwaardeverhouding
De koers-boekwaardeverhouding (K/B) is de verhouding tussen de koers van een aandeel en de boekwaarde per aandeel. De boekwaarde van een bedrijf is het saldo van de activa – gebouwen, vastgoed, voorraden, contanten en effecten – en de schulden. Voorbeeld: het aandeel van een bedrijf noteert 90 euro en de boekwaarde bedraagt 100 euro per aandeel. In dat geval heeft het bedrijf een koers-boekwaardeverhouding van 0,9. Sommigen beschouwen het als een schatting van de waarde per aandeel als het bedrijf zou worden geliquideerd. Daarom horen we voorstanders van deze ratio vaak beweren dat de K/B een zuivere maatstaf is van de waarde van een bedrijf ten opzichte van de huidige marktprijs. Uit ervaring weten we dat de K/B meestal hoger is dan 1 omdat de ratio geen rekening houdt met de huidige en toekomstige winst en omzet. Maar als de K/B veel hoger is dan 1, kan dat erop wijzen dat het aandeel overgewaardeerd is, aangezien de koers veel hoger is dan de actuele waarde van het bedrijf. Als de koers-boekwaardeverhouding daarentegen veel lager is dan 1, kan dat betekenen dat de markt uiterst pessimistisch is over het bedrijf. Dat kan terecht zijn als de vooruitzichten van het bedrijf ongunstig zijn, maar vaak wijst het op een beleggingskans. Toch zijn deze tools niet onfeilbaar. De boekhoudkundige cijfers van een balans hangen vaak af van normen, die aan verandering onderhevig zijn, en van de beoordeling van de accountant. Daarnaast denken we dat hun voorspellend vermogen zwak is. Als een bedrijf snel groeit, zou je verwachten dat de winst zal resulteren in een toename van de activa. Volgens ons is het voorspellend vermogen van koers-boekwaardeverhoudingen, net als dat van de hiervoor besproken koers-winst- en koers-omzetverhoudingen, op zichzelf niet betrouwbaar.
We denken dat veel analisten en beleggers waarderingen als een indicatie van het toekomstige koersverloop van een aandeel beschouwen en daar veel waarde aan hechten. Maar dat is te kort door de bocht. Wij denken dat waarderingsinstrumenten tot op zekere hoogte zinvol kunnen zijn, maar ze kunnen de toekomst niet voorspellen en dienen bij het bepalen van de waarde van een bedrijf of een markt te worden gebruikt in combinatie met talrijke andere factoren.
Fisher Investments Nederland is het Nederlandse bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Nederland is ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel onder nummer 57731446. Als Nederlands bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited staat Fisher Investments Nederland onder toezicht van de Britse toezichthouder FCA en, op basis van kennisgeving, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Fisher Investments Europe Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland (ondernemingsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limited heeft als maatschappelijke zetel: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk.
Fisher Investments Europe Limited besteedt het portefeuillebeheer uit aan zijn moedermaatschappij, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, gevestigd is in de VS en onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat. Beleggen op de beurs brengt het risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie of betrouwbare indicatie van toekomstig rendement. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, 14/3/2019. Koers-winstverhouding van de S&P 500 en de MSCI World Ex-US, 9/3/2009 – 14/3/2019.
[ii] Bron: FactSet, 14/3/2019. Rendement van de S&P 500 en de MSCI World Ex-US met nettodividenden, 9/3/2009 – 14/3/2019.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland