Wij zijn ervan overtuigd dat de economie en de marktomstandigheden niet geanalyseerd kunnen worden zonder data. Maar volgens de ervaringen van Fisher Investments Nederland met financiële media, valt het op dat veel commentatoren deze informatie veel te ongenuanceerd interpreteren. Hier legt Fisher Investments Nederland uit hoe beleggers er baat bij hebben om eens wat anders met data te doen.
Het grootste deel van de 20e eeuw waren gegevens maar beperkt beschikbaar, zo blijkt uit de ervaringen van Fisher Investment Nederlands met de marktgeschiedenis. Voordat het internet zijn intrede deed, gaven papieren media de toon aan. Dat betekende dat alle informatie met een zekere vertraging binnenkwam. Populaire kranten werden één keer per dag gedrukt, dus alle marktresultaten en economische cijfers waren ten minste al een dag oud. In financiële tijdschriften en bladen vonden we diepgravendere analyses, maar deze kwamen nóg minder vaak uit – wekelijks, maandelijks of zelfs maar een keer per kwartaal. Als we alles in context wilden plaatsen, moesten we historische data in archieven (denk aan bibliotheken of microfiches) opduikelen – een tijdrovend proces. En uiteraard vergden de berekeningen ook veel meer inspanningen. We moesten met de hand of met simpele rekenmachines aan het werk.
Die tijden liggen nu achter ons, aangezien op het internet alle informatie binnen handbereik ligt. Een belegger is slechts een paar muisklikken verwijderd van gedetailleerde, betrouwbare databases. Kijk maar naar dit artikel (haha!). Of de Bank of England, die een inflatiecalculator heeft samengesteld waarin je de kosten van goederen en diensten helemaal tot in 1209 kunt terugzien![i] Ook bij veel andere statistiekbureaus kan iedereen datasets van de consumentenprijsindex inzien die teruggaan tot de Tweede Wereldoorlog of zelfs daarvoor. In dataverwerkingsprogramma’s kunnen we enorme hoeveelheden informatie op orde brengen voor ingewikkelde berekeningen.
Maar deze ontwikkeling betekent niet per se dat beleggers een voordeel hebben ten opzichte van vorige generaties. Ja, dankzij de technologie kunnen we data veel sneller analyseren, en er duiken volop indicatoren op waarvan men zegt dat ze een bijzonder inzicht in de markt bieden. Sommige onderzoeksteams bundelen allerlei genuanceerde informatie (bijvoorbeeld de waarderingen van aandelen of de rentespread tussen junkobligaties en het investment-grade-segment) en maken daaruit op wat het heersende marktsentiment is.[ii] En waarom vinden zij dit inzicht zo waardevol? Als je weet welke emotie de overhand heeft, zou je kunnen afleiden welke richting de markt opgaat. Maar volgens Fisher Investments Nederland kun je daar niet zomaar van uitgaan: menselijke emoties kunnen namelijk zonder waarschuwing omslaan.
Ook hebben we gezien dat sommige economen de implicaties van niche-datasets bespreken. Tijdens de coronapandemie lazen we bijvoorbeeld rapporten waarin het besmettingscijfer langs de voorspelde trends werd gelegd. Die informatie kan nuttig zijn voor beleidsmakers. Maar voor beleggers? Niet echt, vinden we. Er was namelijk nooit een duidelijke correlatie tussen dat besmettingscijfer en de aandelenrendementen, kortstondige schommelingen aan het begin van de pandemie daargelaten (hoewel we een aantal analisten hebben gelezen die daar wél van overtuigd waren).[iii] Met andere woorden: niet alle datasets zijn überhaupt zinvol voor beleggers. Zelfs als dat wel zo lijkt of als dat in het verleden wel het geval is geweest.
Dus waarom is Fisher Investments Nederland er zo van overtuigd dat deze geraffineerde datasets geen bijzonder inzicht in de markten bieden? Uit ons onderzoek blijkt keer op keer dat de markten wijdverspreide informatie efficiënt weten in te prijzen. Dit betekent dat algemeen bekende ontwikkelingen en data, waaronder waarderingen, koerstrends en visies van analisten, allang in de koersen zijn verwerkt. De meeste gegevens zijn toegankelijk voor iedereen en bieden dus geen bijzondere inzichten. Informatie die openbaar of algemeen bekend is, is waarschijnlijk al gebruikt door anderen. Dat streep het voordeel ervan weg, zo leert de ervaring van Fisher Investments Nederland. Om een voordeel te verwerven moeten we met een andere blik en zorgvuldiger naar de data kijken dan de massa, geloven we.
Maar daarmee staan beleggers niet per se één-nul achter, wat ons betreft. Het biedt mensen de vrijheid om irrelevante data of gegevens die geen concrete richting op wijzen, links te laten liggen of te relativeren. In plaats van veelgebruikte cijfers na te pluizen op unieke inzichten, is er wat ons betreft een voorsprong te behalen in het analyseren van de manier waarop commentatoren die informatie interpreteren en bespreken.
Zo blijkt uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland met waarderingsmaatstaven bijvoorbeeld dat veel commentatoren deze gebruiken om aandelen als goedkoop of duur te bestempelen – en conclusies te trekken op basis van die subjectieve inschattingen. Maar als u deze gegevens van het internet plukt en ze voor uw eigen beoordeling gebruikt, doet u als particuliere belegger feitelijk bijna hetzelfde. Wat een beleggers volgens Fisher Investments Nederland anders kan doen: Analyseer de discussies rondom de waarderingen. Stel op dit punt vragen zoals welke zorgen of redenen voor optimisme er geuit worden – en houdt die visie ook stand na nader onderzoek? Welke bredere argumenten liggen aan die cijfers ten grondslag? Zijn die visies gebaseerd op degelijke, empirisch gefundeerde redeneringen? Of zijn ze eerder speculatieve, mogelijk zelfs emotioneel getinte schattingen? Als u met gezond verstand naar de besproken data kijkt, kan u dat inzichten opleveren die weinig anderen hebben geïdentificeerd of op waarde hebben geschat – en dát kan u een voorsprong opleveren, geloven we.
Wat ons betreft hebben beleggers er baat bij als ze dieper graven, verder dan de oppervlakkige cijfers, en zo ontdekken wat er écht gaande is. Als u een onderliggende denkfout (een bias) ontdekt en de tekortkomingen daarvan kent, hebt u een beter inzicht in de markt. En daarmee kunt u dan beter gefundeerde beleggingsbeslissingen nemen dan andere beleggers.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: Bank of England, per 10-12-2024. Er is sprake van inflatie wanneer de prijzen in de hele economie stijgen.
[ii] Waarderingen zijn maatstaven op basis waarvan mensen proberen te beoordelen of een aandeel goedkoop of juist duur is aan de hand van bepaalde fundamentele criteria (zoals de koers, de winst en de omzet). De rentespread verwijst naar het verschil in de couponrente van vastrentende effecten die grotendeels dezelfde eigenschappen hebben, op het risicoprofiel (dus de kredietwaardigheid) na. In de regel wijst een krappere spread op een lager risico en een ruimere spread op een hoger risico.
[iii] Bron: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en FactSet, per 16-12-2024. Gebaseerd op het aantal wekelijkse coronabesmettingen zoals gerapporteerd aan de WHO en de rendementen van de MSCI World Index met netto-dividenden in euro, 5-1-2020 t/m 31-12-2020.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: data-analyse, maar dan anders
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: waarom rendementen niet terugkeren naar het gemiddelde
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de gezondheidszorg
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland