Volgens de conventionele wijsheid die Fisher Investments Nederland ervaart, geven metaalprijzen hints over de richting van de economie – wat nuttig kan zijn voor beleggers die de economische cyclus beoordelen. Maar volgens ons onderzoek voorspellen metalen geen verschuivingen in economische groeitrends.
De conventionele wijsheid die ten grondslag ligt aan de veronderstelde voorkennis van metaalprijzen is intuïtief logisch. Een groeiende economie roept beelden op van snelle bouw, zoals de bouw van huizen en kantoren, en een robuuste productie van fabrieken. Daarvoor zijn grondstoffen nodig – denk aan ijzererts, een belangrijk ingrediënt voor de staalproductie, of koper, dat wijdverspreide toepassingen kent in de bouw en elektrische apparatuur. Fisher Investments Nederland heeft gezien dat sommige marktanalisten naar de laatste grondstof verwijzen als Dr. Koper vanwege zijn veronderstelde vermogen om de gezondheid van een economie te beoordelen. Als de prijs stijgt, impliceert dat een sterke vraag en veel bebouwing, terwijl dalende prijzen duiden op een zwakke vraag, wat een voorbode kan zijn van een economische vertraging of recessie (een langdurige periode van algemene dalende economische activiteit).
Hoewel de logica begrijpelijk is, denken we niet dat deze erg veel van toepassing is op de moderne wereldeconomie. Deze redenering heeft wel een historische basis. Zware industrie stuwde de groei in veel grote economieën nadat de industriële revolutie halverwege de 19e eeuw begon – zie de reputatie van Duitsland als industriële grootmacht, gebaseerd op de ervaringen Fisher Investments Nederland met de geschiedenis. Maar dit denken richt zich wel alleen op de vraag naar metaal en gaat voorbij aan veranderingen aan de aanbodzijde.
Volgens de ervaringen van Fisher Investments Nederland met trends in de grondstoffencyclus stimuleren hogere prijzen investeringen in productie-inspanningen (bijvoorbeeld mijnen). Het kost tijd om mijnen operationeel te krijgen, wat het aanbod afremt en de prijzen hoog houdt, wat meer investeringen kan motiveren. Maar uiteindelijk verhogen nieuwe mijnen de productie en het aanbod, waardoor uiteindelijk een aanbodoverschot ontstaat en de prijzen dalen. Toch zegt dit weinig over de werkelijke economische activiteit of de vraag zelf. Dit is volgens ons een belangrijke reden waarom koper, ijzererts en andere metalen een gebrek aan voorspellende kracht hebben.
Ook is het aandeel van de zware industrie in de economische activiteit in de meeste grote ontwikkelde economieën in de loop der tijd afgenomen, terwijl het aandeel van de dienstensector is toegenomen – wat betekent dat de dienstensector meer invloed heeft op het groeitraject van een economie. Zo vertegenwoordigde de zware industrie meer dan 60 jaar geleden ongeveer 30,3% van de Franse economische output, terwijl de dienstensector 46,9% voor haar rekening nam; in 2023 waren deze percentages respectievelijk 18,7% en 69,2%.[i] In het VK is de productie van ongeveer 17% van de economische activiteit in 1990 naar slechts 9% in 2022 gegaan, terwijl de dienstensector in dezelfde periode van 70% naar 81% is gestegen.[ii] Aan de overkant van de Atlantische Oceaan is het aandeel van de Amerikaanse goederen producerende industrie in de economische output gedaald van 22,5% in 1997 naar 17,0% in 2023, terwijl het aandeel van de dienstenproducerende industrie is gestegen van 64,2% naar 71,7%.[iii] Vanwege hun relatief kleinere omvang zijn de ontwikkelingen in de industrie en de verwerkende industrie niet zo veelzeggend voor de vooruitzichten van op diensten gebaseerde economieën, zo blijkt uit de ervaring van Fisher Investments Nederland.
Bovendien blijkt uit ons onderzoek dat alle vergelijkbaar liquide markten op efficiënte wijze algemeen bekende informatie inprijzen. Dit betekent dat de koper-, ijzererts- of aluminiumprijzen geen ontwikkelingen weerspiegelen die aandelen hebben gemist. Neem een vereenvoudigd, illustratief voorbeeld: volgens onze analyse heeft een wereldwijde recessie de neiging om de vraag in het algemeen te schaden. Als er een begint te ontstaan, zijn beleggers minder bereid om aandelen vast te houden omdat ze denken dat een verzwakking van de omstandigheden de winst zal schaden, terwijl bouwers minder orders verwachten en dus minder materialen zoals metalen nodig hebben. Of, stel dat een grote natuurramp de mijnen van een grote koperproducerende natie voor langere tijd stillegt. Die verstoring van de aanvoer kan de koperprijzen een tijdlang opdrijven. Maar voor wereldwijde aandelen is het effect waarschijnlijk beperkt. Volgens Fisher Investments Nederland heeft die verstoring van de kopervoorziening waarschijnlijk geen wezenlijke invloed op de factoren die de winstgevendheid van multinationals de komende 3 – 30 maanden beïnvloeden.
Afgezien van de theorie illustreert de recente geschiedenis het gebrek aan voorspellend vermogen van metaalprijzen. Tijdens de wereldwijde economische expansie van 2009 tot 2020 stegen de koperprijzen tussen december 2008 en februari 2011 van $2902 per ton naar $9857 per ton.[iv] Toch bleef het metaal bijna vijf jaar lang dalen omdat nieuwe mijnen een aanbodtekort veranderden in een aanbodoverschot, waardoor het in januari 2016 op $4541 per ton belandde.[v] Gedurende die periode tufte de wereldeconomie voort, niet gehinderd door de stijging of daling van koper.[vi]
Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland, weerspiegelen metaalprijzen geen speciale informatie die andere markten kunnen missen – een perspectief dat voor beleggers de moeite waard is om in gedachten te houden.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: De Wereldbank, per 12-09-2024. Verklaring gebaseerd op Industrie (inclusief bouw) en Diensten als percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP), 1960 en 2023. Het bbp is een door de overheid berekende raming van de economische productie.
[ii] Bron: Lagerhuisbibliotheek, per 31-10-2023. “Industrieën in het Verenigd Koninkrijk.”
[iii] Bron: Bureau of Economic Analysis, per 12-09-2024.
[iv] Bron: Wereldbank en FactSet, per 12-09-2024. Verklaring gebaseerd op het mondiale bbp, jaarlijkse groei, 2009 – 2020, en koperprijzen ($ per ton), maandelijks, december 2008 – januari 2016.
[v] Ibid.
[vi] Ibid.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland