We denken dat aandelenmarkten naar de toekomst kijken – de koersen worden eerder bepaald door de manier waarop beleggers de ontwikkeling van de economie in de afzienbare toekomst beoordelen dan door gebeurtenissen uit het verleden. Zelfs voordat economische cijfers worden gepubliceerd, ontvangen beleggers allerlei informatie over de toestand van de economie. Er zijn signalen in overvloed, variërend van interviews met topmanagers tot de bruisende economische activiteit (of juist niet) die de belegger zelf constateert. De economische verwachtingen van media en economen behoren ook tot het arsenaal van informatie dat de vooruitzichten van mensen beïnvloedt. Naar onze mening kunnen we er vrij zeker van zijn dat beleggers in het algemeen aandelen kopen of verkopen op basis van de huidige economische situatie. Hun bereidheid om hoger te bieden – of juist niet – is dan ook een directe afspiegeling van hun beoordeling.
Maar gegevens die de huidige output of transacties meten – met inbegrip van de detailhandelsomzet, de industriële productie en het bruto binnenlands product (bbp, een van de overheid afkomstige schatting van de output van de economie van het land) – hebben betrekking op het verleden. Ze meten dingen die al zijn gebeurd, meestal in de afgelopen maand of het afgelopen kwartaal. We denken dan ook dat ze alleen maar een bevestiging vormen van de intuïtie en inschattingen die al aanwezig waren bij de belegger. Bovendien blijkt uit het verleden dat deze indicatoren een gebrek aan voorspellend vermogen vertonen.[ii]Vaak zijn maand- en kwartaalresultaten volatiel en kan men dus nooit van tevoren weten of de meest recente resultaten een langere trend inluiden. Het is niet ongebruikelijk dat de omzet van de detailhandel, de industriële productie, de export, de consumptie-uitgaven, de output van de dienstensector en zelfs het bbp af en toe terugvallen tijdens een lange periode van expansie. Daarom denken we dat een beleggingsbeslissing die gebaseerd is op dergelijke cijfers vergeleken kan worden met een auto waarvan de bestuurder alleen in de achteruitkijkspiegel kijkt.
Sommige gegevens, zoals het werkloosheidscijfer, zijn achterlopende indicatoren – een late bevestiging van economische groei in het verleden. Naar onze mening resulteert het aannemen van nieuwe werknemers niet in meer economische groei, maar is het eerder zo dat groei meer werkgelegenheid creëert, waardoor meer mensen een baan vinden. Die kettingreactie kan vertraging oplopen omdat bedrijven overtollige productiecapaciteit kunnen hebben, waardoor ze niet meteen nieuwe mensen aannemen. Evenzo zullen bedrijven, als de economie begint te verzwakken, vaak eerst bezuinigen op andere uitgaven voordat ze mensen gaan ontslaan omdat het opleiden van nieuwe medewerkers veel tijd en geld kost.
Bovendien kan het verzamelen van gegevens over een heel land of een hele economische regio (zoals de eurozone) veel tijd in beslag nemen, waardoor ze tegen de tijd dat ze de belegger bereiken nog meer aan actualiteit hebben ingeboet. Duitsland maakte zijn bbp-cijfers over het 2e kwartaal van 2018 op 24 augustus bekend – 55 dagen na afloop van het kwartaal.[iii] Naar onze mening is de economische activiteit waarop het bbp-cijfer betrekking heeft dan al lang verrekend in de aandelenkoersen.
Om een idee te krijgen van de economische factoren die waarschijnlijk in de aandelenkoersen zullen worden verrekend of “ingeprijsd”, denken we dat het belangrijk is om te kijken naar zaken die van invloed zijn op de groei in de toekomst. Naar onze mening is de component “nieuwe orders” van de inkoopmanagersindexen (PMI’s) daar een voorbeeld van. PMI’s zijn bedrijfsenquêtes die voor diverse categorieën aangeven of de activiteit in een bepaalde maand is gestegen of gedaald. Volgens ons bevatten nieuwe orders zinvolle informatie omdat de orders van vandaag de productie van morgen bepalen. We denken dat gegevens over lonen en de groei van de geldvoorraad ook waardevolle indicatoren zijn. Als de kredietverlening toeneemt, beschikt de economie over meer brandstof om te groeien. Een versoepeling van de kredietvoorwaarden heeft tot gevolg dat bedrijven meer geneigd zijn hun activiteiten uit te breiden of te investeren in andere productieve projecten. Als consumenten meer lenen en uitgeven, heeft dat waarschijnlijk een positieve impact op de economische groei. Ook een toename van de geldvoorraad is waarschijnlijk een gunstig teken. Dat betekent waarschijnlijk dat er meer kapitaal beschikbaar is om de economische groei te stimuleren. We denken dat de rentespread hierdoor verruimt, waardoor er meer duidelijkheid ontstaat over de bereidheid van banken om krediet te verstrekken, wat een bijzonder waardevolle indicator is. De rentespread is het verschil tussen de lange en de korte rente. De meest waardevolle spread is volgens ons de spread tussen de 10-jaarsrente op staatsobligaties en de daggeld- of 3-maandsrente. Die geeft immers een indicatie van de financieringskosten van banken.
Geen van deze indicatoren is onfeilbaar – soms gaan ze bijvoorbeeld omlaag zonder dat er een recessie op volgt. Maar over het algemeen denken we dat ze een goed voorspellend vermogen hebben. Voorlopende economische indicatoren geven geen voorspelling van het aandelenrendement. Maar we denken wel dat beleggers ze kunnen gebruiken om te bepalen of de economische groei in de toekomst boven of onder de verwachtingen zal liggen, en dat kan van invloed zijn op het ontstaan van positieve of negatieve verrassingen op de aandelenmarkt.
Fisher Investments Nederland is het Nederlandse bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Nederland is ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel onder nummer 57731446. Als Nederlands bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited staat Fisher Investments Nederland onder toezicht van de Britse toezichthouder FCA en, op basis van kennisgeving, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Fisher Investments Europe Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland (ondernemingsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limited heeft als maatschappelijke zetel: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk.
Fisher Investments Europe Limited besteedt het portefeuillebeheer uit aan zijn moedermaatschappij, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, gevestigd is in de VS en onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat.
Beleggen op de beurs brengt het risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie of betrouwbare indicatie van toekomstig rendement. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] “36 Weird Economic Indicators That You’ve Never Heard Of”, Eric Platt, Business Insider 14/8/2012.
[ii] Bron: FactSet, per 11/15/2018. Verwijst naar de historische cijfers over het bbp, de industriële productie en de detailhandelsomzet in de VS, het VK, Japan, Duitsland, Frankrijk en de eurozone.
[iii] Bron: Duitse Federale Bureau voor de Statistiek, per 11/14/2018. Persbericht over het bbp van het 2e kwartaal van 2018.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland