Volgens Fisher Investments Nederland bulkt de geschiedenis van verhalen over mensen die met de meest uiteenlopende strategieën proberen om op korte termijn veel geld te verdienen en “snel rijk te worden”. Op een zeldzaam en opmerkelijk succesverhaal na, eindigen die pogingen in de ervaring van Fisher Investments Nederland doorgaans echter in diepe teleurstelling. Helaas gebeurt het nog al te vaak dat beleggers aan die “snel-rijk-worden” droom ten prooi vallen, soms met verstrekkende financiële gevolgen.
Dat wil niet zeggen dat beleggers nooit risico mogen nemen. Integendeel, wie kapitaalgroei op lange termijn wil, zal waarschijnlijk voldoende risico moeten nemen om in zijn opzet te slagen. Sommige “beleggingen” beloven echter forse winsten die op bitter weinig fundamentele argumenten gestoeld zijn, en dan kan het risico onverantwoord hoog oplopen. Fisher Investments Nederland richt in dit artikel de schijnwerpers op twee relatief recente voorbeelden van trends in beleggingsland die wereldwijd veel aandacht krijgen en bespreekt hoe geschikt die zijn als langetermijnbelegging.
“Meme”-aandelen
Eén recente manier waarmee sommige beleggers hebben geprobeerd om snel rijk te worden zijn zogeheten “meme-aandelen” – aandelen die hun populariteit danken aan diverse internetfora. Die trend kwam begin 2021 op gang toen een groep amateurbeleggers op het populaire socialemediaplatform Reddit.com – meer bepaald op het forum “r/wallstreetbets” – aandelen begon te spotten die volgens hen spectaculair in waarde zouden stijgen. Veel professionele beleggers fronsten bij het zien van hun keuzes de wenkbrauwen. De aandelen die zij naar voren schoven – onder meer GameStop, AMC Theaters en Blackberry – waren noodlijdende bedrijven met ongunstige vooruitzichten en een aandelenkoers die al een hele tijd in een neerwaartse spiraal zat. Dat ze wat ondergewaardeerd waren, was geen onredelijke veronderstelling, maar waarschijnlijk niet zo sterk als die pseudo-experts in hun blogs voorspiegelden. Toch moest Fisher Investments Nederland vaststellen dat zoveel beleggers zich in die online discussiefora lieten overtuigen om geld in die aandelen te pompen, dat hun koersen bijna van de ene dag op de andere de hoogte in schoten.
Een frappant voorbeeld was GameStop (GME), een keten van computergamewinkels. Een aantal beleggers die hun ‘winsten’ op r/wallstreetbets postten, spoorden tegelijk andere gebruikers aan om agressief aandelen te blijven kopen. Op 12 januari 2021 sloot het aandeel GME af op $ 19,95. Dat was voor Fisher Investments Nederland op zich al een uitstekend rendement voor wie vroeg op de kar was gesprongen, want een week voordien noteerde het aandeel nog rond de $ 3,00. De week daarop koerste het aandeel echter dag na dag hoger. Die eerste koersstijging dwong hedgefondsen en andere beleggers die short waren gegaan op GME – en er dus op inzetten dat het aandeel in waarde zou dalen – om hun short-posities te sluiten uit vrees dat de koers nog verder zou oplopen, waardoor de vraag naar het aandeel alleen maar toenam. Het aandeel GME koerste naar $ 76,79 bij het sluiten van de handel op 25 januari en piekte uiteindelijk op 27 januari op $ 325,00.[i]
Even snel als GME omhoogschoot, donderde het ook weer naar beneden. Toen Robinhood en verschillende andere tradingplatformen de handel in het aandeel GME opschortten omdat het extreem volatiel was en er in enkele uren tijd voor miljoenen dollars aandelen werden verhandeld, kelderde de koers. Op 19 februari 2021 sloot GME – nadat het soms in één dag tijd tot 60% lager was gekoerst – af op minder dan $ 40.[ii] Enkele beleggers die geld in dat ene aandeel hadden gestopt, realiseerden forse winsten door dicht tegen de piek te verkopen, maar anderen die de sirenenzang over snelle rijkdom hadden gehoord, kochten te laat en verkochten met zware verliezen toen de piek voorbij was.
Cryptovaluta
Voorstanders van cryptovaluta’s, zo heeft Fisher Investments Nederland ondervonden, zullen u zeggen dat ze er niet in beleggen om snel rijk te worden. Ze zullen namelijk beweren dat cryptovaluta’s en het gedecentraliseerde systeem waarmee die valuta’s transacties verwerken – de “blockchain” – de toekomst zijn en op termijn fiduciaire valuta’s zoals de Amerikaanse dollar of de euro en het systeem waarop die gebaseerd zijn, zullen vervangen. De duizenden verschillende soorten “cryptotokens”, de beperkte regelgeving en de flinterdunne argumentatie waarom een cryptovaluta als oppotmiddel zou kunnen fungeren, maken van handelen in cryptovaluta’s echter nog steeds een bijzonder speculatieve en extreem risicovolle bezigheid.
Net zoals bij andere “snel rijk”-beleggingen hebben enkele vroege vogels bij de opmars van cryptovaluta’s fortuin gemaakt. Bitcoin – de grootste en populairste cryptovaluta – ging van een koers van enkele honderden dollars tien jaar geleden naar een piek van $ 65.000 eind 2021. 2022 is voor de cryptowereld echter een nachtmerrie gebleken. Op 29 november noteerde de bitcoin aan iets meer dan $ 16.400, een terugval van meer dan 75% in minder dan een jaar.[iii] Dat is nog altijd heel wat meer dan vijf jaar geleden, maar slechts een minderheid van de huidige bezitters van cryptovaluta’s was toen al ingestapt. Velen zetten de stap nog niet zo lang geleden en hebben zich het afgelopen jaar lelijk verbrand.
Het gebrek aan regelgeving rond cryptovaluta’s staat wereldwijd onder de aandacht als een vermoedelijke factor in de recente ondergang van de populaire cryptovalutabeurs FTX – een digitale marktplaats waar beleggers cryptovaluta’s kunnen kopen, bewaren en verkopen – die een put van vele miljarden dreigt achter te laten. Fisher Investments Nederland stelt vast dat beleggers die FTX gebruikten, hun vermogen in bewaring moesten geven aan een entiteit die geen geregistreerde, gereglementeerde bank of effectenmakelaar was en weinig bescherming tegen frauduleus gedrag van het management bood.
Is het mogelijk om een langetermijnstrategie rond beleggingshypes op te bouwen?
Fisher Investments Nederland raadt beleggers aan om elke belegging die ongewoon grote winsten in korte tijd belooft, met de nodige argwaan te bekijken. De realiteit is dat de overgrote meerderheid van de mensen niet snel rijk wordt. Beleggen vereist hard werk en discipline om over de duur van een leven een vermogen op te bouwen. Gezien hun torenhoge volatiliteit moet wie in meme-aandelen en cryptovaluta’s belegt het vooral hebben van een goede timing, en dat is naar onze mening meer een kwestie van geluk dan van strategie. Uw financiële toekomst laten afhangen van een product dat een zo goed als foutloze timing vergt, lijkt ons geen goed idee.
Fisher Investments Nederland vindt dat beleggers beter kiezen voor een goed gespreide portefeuille die is afgestemd op hun langetermijndoelstellingen en persoonlijke financiële situatie. Berekende risico’s nemen is nodig om groei te realiseren, maar beleggers kunnen die risico’s beperken door te beleggen in een brede waaier van aandelen uit verschillende sectoren, kapitalisatiegroottes en landen – die strategie maakt meer kans om op lange termijn financieel succes te boeken.
Een vermogen opbouwen vraagt tijd. Van begin 1995 tot eind 2021 boekte de MSCI World Index in totaal een rendement van 678,4%, of 8% op jaarbasis. Daarbij rekenen we ook alle bearmarkten, correcties en koersdalingen in die periode. Wie destijds $ 10.000 in die index had belegd, zou bijna 30 jaar later $ 77.840 hebben vergaard.[iv] Bovendien is het rendement van de MSCI World over een periode van 20 jaar nog nooit negatief geweest – vasthouden aan een langetermijnstrategie is dus echt wel cruciaal.
Een financieel adviseur kan u helpen om door moeilijke marktomstandigheden te navigeren en uw portefeuille te laten groeien op lange termijn. Fisher Investments Nederland is ervan overtuigd dat u door geduldig te blijven en niet van uw strategische plan op lange termijn af te wijken, de kans vergroot dat u uw langetermijndoelen bereikt. Met beleggingshypes is het zoals met wel meer dingen in het leven: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: The New York Stock Exchange. Het aandeel GME is sindsdien gesplitst en de huidige koers is niet meer te vergelijken met die van vroeger.
[ii] Bron: The New York Stock Exchange.
[iii] Bron: Coindesk. https://www.coindesk.com/price/bitcoin/
[iv] Bron: FactSet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de gezondheidszorg
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland