Uw portefeuille afstemmen op groei- en waardeaandelen is een veelgebruikte beleggingsaanpak, maar weinig beleggers begrijpen wat de fundamentele verschillen zijn tussen deze twee categorieën. Fisher Investments Nederland is van mening dat een goed gediversifieerde portefeuille samengesteld moet zijn uit beide typen. Desalniettemin kan weten wanneer de focus gelegd moet worden op groei- of waardeaandelen de prestaties van uw portefeuille na verloop van tijd omhoog tillen. Om u te helpen bepalen welk type het beste aansluit op uw persoonlijke portefeuille, hebben wij hieronder de belangrijkste punten op een rijtje gezet.
Wat zijn de basiskenmerken van waardeaandelen?
Het gebruik van waarderingsmaatstaven is een manier om onderscheid te maken tussen groei- en waardeaandelen. De waarderingsmaatstaven die het meest door beleggers gehanteerd worden zijn onder meer de koers-winstverhouding (K/W), de koers/omzetverhouding (K/O) en de koers-boekwaardeverhouding (P/BV). In het algemeen hebben waardeaandelen vaak lagere waarderingen dan aandelen van groeigerichte ondernemingen. Zoals de naam al doet vermoeden, vinden beleggers dat “waarde” aandelen tegen een lagere prijs verhandeld worden dan hun werkelijke waarde. Vanuit een operationeel oogpunt hebben waardegerichte bedrijven vaker de neiging minder te investeren in langetermijnplannen en een groter deel van hun winsten uit te keren aan aandeelhouders via dividend en aandelenterugkoop. Daarnaast zijn ze meer gevoelig voor economische schommelingen en sterk afhankelijk van leningen.
Het beste moment om waardeaandelen te bezitten is wanneer de economie in een groeiversnelling raakt – en met name in de vroege stadia van marktcycli. Omgekeerd kunnen waardeaandelen geconfronteerd raken met tegenwind als de economische groei vertraagt of krimpt. Tijdens een bearmarkt (een daling van de aandelenmarkt van 20% of meer) worden waardeaandelen op onevenredige wijze geschaad, omdat banken hun kredietvoorwaarden aanscherpen en beleggers vrezen dat zij niet in staat zullen zijn hun schulden af te lossen tijdens een periode van dalende verkoopcijfers. Op den duur raakt het beleggerssentiment extreem pessimistisch, ook al zijn de meeste waardegeoriënteerde bedrijven capabel genoeg de economische obstakels te overwinnen dankzij bezuinigingsmaatregelen. Dit creëert een kloof tussen de realiteit en verwachtingen – wat overigens volgens Fisher Investments Nederland een belangrijke aanjager is van aandelenkoersen – en maakt daarmee de weg vrij voor waardeaandelen om beter te presteren aan het begin van een nieuwe bullmarkt.
Wat zijn de basiskenmerken van groeiaandelen?
Bedrijven die tot deze categorie behoren laten doorgaans groeicijfers zien die de brede economie overstijgen – vandaar dat ze “groei” aandelen worden genoemd. Op veel manieren zijn de kenmerken van groeibedrijven het tegenovergestelde van die van waardebedrijven. Ze verhandelen hun aandelen doorgaans tegen hogere waarderingen, herinvesteren hun winsten eerder in toekomstplannen dan dat zij deze uitkeren als dividend, hebben lagere schulden en daarnaast zijn ze minder gevoelig voor de economische conjunctuur. Een ander onderscheidend belangrijk kenmerk van dit type bedrijven is het grotere rentabiliteitspotentieel. Dit kan ten grondslag liggen aan specifieke aanjagers op sectorniveau – als de sector in een hoog tempo groeit, kan het meerdere bedrijven een helpende hand bieden zonder dat hij verzadigd raakt.
Historisch gezien doen groeiaandelen het beter dan waardeaandelen in de latere stadia van de economische cylus (wanneer de economie vertraagt of verzadigd raakt). Beleggers belonen winstgevende bedrijven die meer bestand zijn tegen verslechterende economische omstandigheden. Groeiaandelen kunnen voor langere periodes een outperformance leveren voordat een bearmarkt aanvangt, daarnaast zijn ze ook aantrekkelijk tijdens een economische baisse vanwege hun lage schuldenniveaus.
Samenstelling per regio en sector
Groei- en waardeaandelen neigen ertoe zich te concentreren in verschillende sectoren en geografische regio’s. Zo zijn groeiaandelen bijvoorbeeld sterk geconcentreerd in de informatietechnologie, communicatiediensten en duurzame consumentengoederen. Daarentegen zijn bedrijven in de industriële en energiesector, de maakindustrie en financiële instellingen meer waardegeoriënteerd. Echter, een aandeel uit een groeisector is niet per definitie ook een groeiaandeel. Op die algemene regel zijn heel wat uitzonderingen. Nokia is bijvoorbeeld een waardegerichte onderneming, maar is actief in de IT-sector.
Dit is ook van toepassing op de geografische ligging: de grootste IT-bedrijven in de wereld zijn gehuisvest in de VS. Als gevolg daarvan hebben groeiaandelen een sterke invloed op de performance van Amerikaanse aandelen. Het VK heeft daarentegen een hoge blootstelling aan financiële instellingen, energiebedrijven en de gezondheidszorg, waarvan de prestaties sterk verbonden zijn aan waardebeleggingen. Tegelijkertijd zijn er voldoende waardeaandelen in de VS en groeiaandelen in het VK. Om volledig te kunnen bepalen of een bedrijf tot de groei- of waardecategorie behoort, is het van belang om de individuele eigenschappen van een bedrijf in overweging te nemen. Hierbij kijken we onder andere naar het marktaandeel, waarderingsmaatstaven, rentabiliteit, salesprognoses, dividendbeleid en andere marktparticipanten.
Welke beleggingsstijl is beter: groei of waarde?
Fisher Investments Nederland is niet van mening dat groei of waarde fundamenteel beter is dan de ander. Er zijn bepaalde periodes waarin het beter is om meer van de ene categorie te bezitten dan van de andere, toch blijft het zaak een evenwichtige aandelenblootstelling in de portefeuille te handhaven. Geen enkele stijl is op zichzelf superieur. Als u weet in welk stadium de marktcyclus zich bevindt, kan dat u helpen om te bepalen wanneer u de nadruk moet leggen op groei of op waarde. De timing ervan is echter vrij moeilijk vast te stellen en kan door een hele reeks factoren worden beïnvloed.
Er zijn momenten waarop de historische trends niet altijd opgaan. Groei- en waardecategorieën kunnen beïnvloed worden door factoren die specifiek verbonden zijn aan elke marktcyclus. Na de wereldwijde financiële crisis van 2008 kregen aandelen van financiële instellingen – die we beschouwen als waardeaandelen – al aan het begin van de nieuwe marktcyclus te maken met tegenwind, omdat beleggers terugdeinsden voor bedrijven die kampten met toegenomen controle en weerstand van toezichthouders. Een meer recent voorbeeld is de bearmarkt van 2020 die veroorzaakt werd door de lockdowns en de aanhoudende coronacrisis. Volgens de geschiedenis zou er een periode van outperformance van waardeaandelen naar voren moeten treden toen de markt zich begon te herstellen. Maar in plaats daarvan deden groeiaandelen het juist beter daar IT-bedrijven profiteerden van een wereld die behoefte had aan geavanceerde digitale oplossingen. Om overconcentratie in groei of waarde te vermijden, gelooft Fisher Investments Nederland dat u er goed aan doet om een portefeuille samen te stellen die goed gediversifieerd is, en waarin beide categorieën vertegenwoordigd zijn.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland