Behavioral finance heeft ons veel geleerd over hoe sterke emoties het gedrag van beleggers zodanig kunnen beïnvloeden dat hun beleggingsdoelstellingen op lange termijn in gevaar komen. Het groeiende inzicht op het gebied van behavioral finance vormt een leidraad bij ons werk en leert ons hoe we onze cliënten kunnen ondersteunen en adviseren, zodat ze minder geneigd zijn om onverwachte beslissingen te nemen op basis van angst, hebzucht, spijt, jaloezie of andere sterke emoties. Door beslissingen op emoties te baseren, iets wat vaak voorkomt in uitzonderlijke omstandigheden, kunt u uw financiële langetermijnplannen in gevaar brengen. Uit onze ervaringen van de laatste maanden met cliënten blijkt duidelijk dat de coronapandemie voor veel mensen een bijzonder sterke en indringende stressfactor is, ook voor mensen die hun baan volledig hebben behouden en gezond zijn. Veel van onze cliënten gaven te kennen heftige emoties te voelen. Diepe emoties, zoals angst en hebzucht, kunnen de manier waarop beleggers denken en handelen beïnvloeden. Hoe kunnen de heftige emoties die door COVID-19 worden opgewekt uw financiële beslissingen nadelig beïnvloeden? En wat kunt u eraan doen?
Hoe voelt u zich?
Psychologen en sociale wetenschappers hebben lang bestudeerd hoe emoties de besluitvorming kunnen beïnvloeden. De coronapandemie heeft voor velen van ons sterke emoties teweeggebracht, zoals angst, woede, verdriet of een combinatie van die drie. Hoewel er geen eenvoudige formule voor is, heeft behavioral finance aangetoond dat angst er vaak toe leidt dat de risicobereidheid van mensen afneemt, terwijl woede het tegenovergestelde doet en ertoe leidt dat mensen makkelijker risico’s nemen. Verdriet daarentegen maakt mensen vaak ongeduldiger en minder bereid om de bevrediging van behoeften uit te stellen.
Hoewel het normaal is dat u tijdens de COVID-19-pandemie dergelijke emoties ervaart, is het belangrijk dat ze niet zorgen voor herziening van uw beleggingsstrategie. We waarschuwen voor het nemen van belangrijke beleggingsbeslissingen tijdens perioden van heftige emoties, aangezien deze een negatieve invloed kunnen hebben op uw financiële langetermijndoelstellingen. Extreme risicoaversie zou u er bijvoorbeeld toe kunnen brengen uw activa ergens veilig te parkeren, zoals in obligaties of contanten. Maar als u dat doet, mist u de vermogensgroei op lange termijn die u misschien nodig hebt om aan uw behoeften te voldoen. Risico’s opzoeken kan ook tot problemen leiden, of het nu gaat om het najagen van populaire trends of het concentreren van uw portefeuille in slechts een handvol effecten of sectoren. En als u het vanwege uw emotionele toestand moeilijk vindt om de bevrediging van behoeften uit te stellen, kan het lastig zijn om uw budget te beheren en te sparen voor de toekomst.
Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om uw emoties helemaal los te koppelen van uw financiële beslissingen. Emoties zijn nou eenmaal een belangrijk deel van ons mens-zijn! Maar we hebben drie verdedigingstechnieken waarmee u kunt voorkomen dat uw emoties het winnen van uw vermogen om rationele beslissingen te nemen.
Doe rustig aan
Sterke emoties kunnen een vals gevoel van urgentie teweegbrengen en u aanzetten tot het nemen van overhaaste en gebrekkige beslissingen. Gelukkig is er bij de meeste financiële beslissingen geen haast. Het kan heel zinvol zijn om gewoon gas terug te nemen. U kunt uw besluitvormingsproces vertragen door er een tweede keer over na te denken. Stel dat u tot een bepaalde conclusie bent gekomen. Neem dan niet meteen actie, maar probeer een pauze in te lassen en beoordeel uw beslissing en uw denkwijze de volgende dag opnieuw. Op die manier kunt u enige afstand nemen van uw oorspronkelijke redenering en in het ideale geval kunt u dan ook beter analyseren wat de gevolgen zullen zijn van een bepaalde beslissing. Misschien kijkt u er ‘s ochtends anders tegenaan dan de avond tevoren. Daarmee kunt u ook voorkomen dat u zich gehaast voelt, of dat gevoel nu een interne of een externe oorzaak heeft – misschien omdat iemand u iets probeert te verkopen. Denk er dus eerst rustig over na voordat u ingrijpende wijzigingen aanbrengt in uw portefeuille. Als u zichzelf de tijd gunt, wordt de kans groter dat u de juiste beslissingen neemt.
Adviseer uzelf
Over het algemeen is het makkelijker om advies te geven dan advies op te volgen. Met deze techniek kunt u uzelf aansporen om uw belangen beter in het vizier te houden. Als u een belangrijke financiële beslissing moet nemen, stelt u zich dan voor dat een goede vriend van u in een vergelijkbare situatie verkeert. Hij of zij klopt bij u aan voor advies of om een probleem met u te bespreken. Wat zou u tegen uw vriend zeggen? Welke vragen zou u stellen om hem of haar te helpen de situatie grondiger te analyseren? Als u dit op uzelf toepast, kunt u meer afstand nemen en krijgt u een objectievere beeldvorming. Misschien zult u uw vriend adviseren om te sparen voor zijn of haar pensioen en het geld niet meteen uit te geven, ook al is dat niet eenvoudig. Als u zich voorstelt hoe u uw vriend zou uitleggen waarom dat waarschijnlijk in zijn of haar belang is, is dat een manier om uzelf te adviseren.
Ga na hoe sterk uw andere emoties zijn
Als u zich somber of angstig voelt, weet u misschien niet eens hoe deze gevoelens uw besluitvorming kunnen beïnvloeden. Een manier om dat beter tot u door te laten dringen, is u voor te stellen welke beslissing u zou nemen als u in een heel andere emotionele toestand verkeerde. Wat zou bijvoorbeeld uw beslissing zijn geweest als u geleid werd door hoop in plaats van angst? Met deze oefening in contrafeitelijk denken kunt u erachter komen welke impact uw emoties op uw besluitvorming zouden kunnen hebben. Als u bijvoorbeeld bang bent voor de impact van de coronapandemie op de aandelenmarkt en u overweegt om uw portefeuille ingrijpend te veranderen, probeer dan te denken aan perioden waarin u optimistisch was over de aandelenmarkt. Hoe voelde u zich toen en hoe reageerde u? Heel anders waarschijnlijk. Tenzij uw langetermijndoelen zijn veranderd, is er waarschijnlijk weinig reden om uw beleggingsstrategie te wijzigen. Maar sterke emoties kunnen ervoor zorgen dat u daar anders over denkt.
Het is geen toeval dat deze technieken u ertoe aanzetten om uzelf in een andere situatie te plaatsen. Soms valt het niet mee om erachter te komen wat uw huidige emotionele toestand is en hoe die uw besluitvorming zou kunnen beïnvloeden. Technieken of gedachte-experimenten waarbij u verschillende gezichtspunten uitprobeert om uw besluitvormingsproces te vertragen, kunnen u helpen de alternatieven zorgvuldig te overwegen en te begrijpen welke emotionele vooroordelen daarbij een rol spelen. Het is niet eenvoudig om uw emoties opzij te zetten bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen. We hopen dat deze technieken u kunnen helpen om meer bewust te worden en beter te begrijpen hoe uw emoties een rol kunnen spelen bij uw besluitvorming. Deze technieken zijn niet alleen bedoeld voor het COVID-19-tijdperk, waarin u heftige of afwijkende emoties kunt ervaren, maar kunnen ook onder normale omstandigheden worden toegepast. Als u op zoek bent naar meer ondersteuning, overweeg dan om samen te werken met een betrouwbare financieel adviseur die ervaring heeft met het adviseren van mensen zoals u, zodat u de voor- en nadelen van een besluit beter kunt beoordelen en zich staande kunt houden in een lastig financieel klimaat.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de gezondheidszorg
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland