Voor de duidelijkheid: we zeggen hier niet dat u aandelen zou moeten kopen waarmee u niet bekend bent. Dat zou absurd zijn! Zelf onderzoek verrichten naar een bedrijf, zijn bedrijfsmodel, gelijksoortige bedrijven in zijn bedrijfstak, de belangrijkste aanjagers (politiek en economisch) die van invloed zijn op zijn bedrijfsvoering, en de bijbehorende risico’s, is een verstandige eerste stap.
Maar u beperken tot bedrijven waar u een hechte band mee heeft, is naar onze mening niet verstandig. De markt bestaat uit elf sectoren, die allemaal worden beïnvloed door net iets andere aanjagers en inputs. Sommige zijn groot, andere klein. Hoewel het voor een goede spreiding niet per se noodzakelijk is om in al deze sectoren bedrijven te bezitten, kan het verstandig zijn om uw beleggingen te spreiden over de meeste van die elf sectoren. Bovendien is het in grotere sectoren verstandig om meer dan een bedrijf in portefeuille te hebben. Zo maken bijvoorbeeld financiële bedrijven 17% uit van de MSCI World Index (een aandelenindex die de performance van aandelen uit 23 ontwikkelde landen meet).[i] Wanneer u zou proberen dit in uw eigen portefeuille te benaderen, zou het bezit van aandelen in slechts een bedrijf tot een hoog bedrijfsspecifiek risico leiden. Spreiding van posities over meerdere bedrijven elimineert niet al het risico, maar we denken dat het het risico dat de portefeuille hard wordt geraakt door een bedrijfsspecifieke gebeurtenis verlaagt.
In veel landen kan het bezit van een portefeuille met uitsluitend plaatselijke bedrijven uw capaciteit om te spreiden beperken. Laten we als bijvoorbeeld de MSCI Denmark Investible Market Index (IMI) nemen. Dit is een aandelenindex die 98% van de in Denemarken genoteerde bedrijven omvat, maar is opgebouwd uit slechts 44 bedrijven.[ii] Verder bestaat bijna de helft van de index uit bedrijven uit de gezondheidszorgsector.[iii] Bovendien is een zeer groot bedrijf, Novo Nordisk, alleen al goed voor circa 30% van de index![iv] De MSCI Norway IMI omvat 61 bedrijven, maar een derde van de index bestaat uit bedrijven uit de energiesector.[v] Beleggen in allebei vergroot de mogelijkheden om te spreiden, maar dit zou nog steeds verbleken in vergelijking met een wereldwijde benadering, ook al neemt de mate van bekendheid dan af.
Een ander veelvoorkomend probleem dat met vertrouwdheid te maken heeft: ten gevolge van de aanname dat zij het bedrijf “kennen” omdat ze er werken, hebben mensen vaak grote hoeveelheden aandelen van hun werkgever in bezit. Soms kennen ze het seniormanagement persoonlijk! Hoewel u uw werkgever wellicht erg goed kent, dient u zich wel het volgende te beseffen: het bezitten van een hoge weging van aandelen van uw werkgever betekent een concentratie van risico. Uw inkomen (salaris, uitkeringen) en uw vermogen (beleggingsportefeuille) zijn gerelateerd aan een en hetzelfde bedrijf. En er kunnen sluimerende risico’s zijn die u niet kunt zien.
In de Verenigde Staten is het in 2001 door fraude veroorzaakte faillissement van energiebedrijf Enron hier het beste voorbeeld van. Veel werknemers van Enron, die niet op de hoogte waren van enig frauduleus gedrag, hadden enorme posities in Enron in hun pensioenvoorziening. Toen de fraude aan het licht kwam, reageerden de markten onmiddellijk. Op 16 oktober 2001 werd een aandeel Enron tegen USD 33,84 verhandeld.[vi] Op die dag maakte Enron bekend dat zij een enorm verlies hadden geleden over het derde kwartaal van 2001 en dat ten gevolge van onregelmatigheden de winstcijfers van de vier voorgaande jaren met terugwerkende kracht moesten worden aangepast. Twee weken later was de koers van het aandeel gedaald tot USD 11,16.[vii] Tegen het einde van het jaar daalde de koers tot onder de USD 1 en was Enron failliet.[viii] Veel werknemers hadden geen tijd om te verkopen en te spreiden. Laat staan om een nieuwe baan te vinden. Toen het stof was neergedaald, waren er vele werkloos en waren hun pensioenbeleggingen enorm in waarde gedaald.
Hoewel het risico op een dergelijk scenario in Europa minder waarschijnlijk lijkt omdat “toegezegd-pensioenregelingen” (het bedrijf betaalt na de pensionering een vastgesteld deel van het salaris van de gepensioneerde werknemer) in Europa veel gebruikelijker zijn dan in de VS, zijn “toegezegde-bijdrageregelingen”, waarbij de werknemer (en soms de werkgever) stortingen doen op een pensioenbelegging die op naam staat van de werknemer, sterk in opkomst. KLM Royal Dutch Airlines bijvoorbeeld is onlangs overgegaan van een toegezegd-pensioenregeling op een toegezegde-bijdrageregeling.[ix] Naarmate deze regelingen meer worden toegepast, kunnen werknemers in de verleiding komen om bedrijfsaandelen in hun pensioenplan op te nemen. Dat zou een instorting zoals die van het Britse bedrijf Carillion nog veel pijnlijker kunnen maken. Hiermee willen we absoluut niet zeggen dat we de toegezegde-bijdrageregelingen een slecht idee vinden; we denken dat deze over de hele lijn vrij gunstig uitpakken voor pensioenbeleggers. Maar net als bij andere rekeningen, vinden we het belangrijk om voor spreiding te blijven zorgen.
Verder is het zo dat door aandelen te kopen waar u bekend mee bent, er wellicht een emotionele band met een belegging kan ontstaan, met als mogelijk gevolg dat u de risico’s niet meer helder voor ogen hebt. Wanneer u bijvoorbeeld aandelen hebt in een bedrijf bij u in de buurt, de voormalige werkgever van uw ouders of van uw eigen werkgever, bent u wellicht veel positiever over het bedrijf dan gerechtvaardigd is. Het kan moeilijk zijn om aandelen te verkopen waaraan u gehecht bent geraakt, hetgeen uw portefeuille wellicht niet ten goede zal komen.
Het is volgens ons dus belangrijk om niet toe te geven aan de neiging om een hoge weging van aandelen in een plaatselijk bedrijf, een bedrijf dat u kent of uw werkgever op te nemen in uw portefeuille. Vanuit het oogpunt van uw portefeuille, kan vertrouwdheid tot geringschatting leiden.
Fisher Investments Nederland is het Nederlandse bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Nederland is ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel onder nummer 57731446. Als Nederlands bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited staat Fisher Investments Nederland onder toezicht van de Britse toezichthouder FCA en, op basis van kennisgeving, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Fisher Investments Europe Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland (ondernemingsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limited heeft als maatschappelijke zetel: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk.
Fisher Investments Europe Limited besteedt het portefeuillebeheer uit aan zijn moedermaatschappij, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, gevestigd is in de VS en onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat. Beleggen op de beurs brengt het risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie of betrouwbare indicatie van toekomstig rendement. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, per 31/7/2018. Sectorweging financiële bedrijven in de MSCI World Index op basis van marktkapitalisatie. Marktkapitalisatie is een maatstaf voor de omvang van een bedrijf die berekend wordt door de aandelenkoers te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen.
[ii] Bron: FactSet, per 31/7/2018. Aantal bedrijven opgenomen in de MSCI Denmark IMI
[iii] Ibid. De weging van de gezondheidszorg in de MSCI Denmark IMI bedroeg op 31/7/2018 46,2%.
[iv] Ibid. De weging van Novo Nordisk in de MSCI Denmark IMI bedroeg op 31/7/2018 29,5%.
[v] Ibid. Aantal bedrijven opgenomen in de MSCI Norway IMI en de weging van de energiesector (33,2%) op 31/7/2018.
[vi] Ibid. Aandelenkoers Enron 16/10/2001.
[vii] Ibid. Aandelenkoers Enron 30/10/2001
[viii] Ibid. Aandelenkoers Enron 31/12/2001.
[ix] “Defined Contribution Managers Brace for Flood of Business From Europe,” Paulina Pielichata, Pensions & Investments, 5 februari 2018.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland