Bitcoin en andere cryptomunten (digitale activa die bestaan op computergestuurde registers of ledgers en online worden verhandeld) kenden vorig jaar een zeer grillig koersverloop, met stevige ups en downs.[i] Maar de ups leken de meeste aandacht naar zich toe te trekken, waardoor het enthousiasme groot was. Fisher Investments Nederland krijgt veel vragen van beleggers die geïnteresseerd zijn in bitcoins en willen weten hoe wij daarover denken. We zijn in de regel niet per se voor of tegen een bepaalde belegging, maar toch denken we dat er een aantal zaken zijn waar u zorgvuldig over na moet denken voordat u zich waagt op de cryptomarkt. Hier zijn enkele zaken die u in overweging moet nemen.
-
Waarom bent u geïnteresseerd?
Volgens Fisher Investments Nederland zijn de meeste mensen geïnteresseerd vanwege de astronomische rendementen die veel aandacht krijgen in de media, zoals het rendement van 1.250,6% tussen het dieptepunt van de pandemie op 12/03/2020 en de recente piek op 08/11/2021.[ii] Onze ervaring leert dat zij die verleid worden door deze spectaculaire winsten doorgaans voorbijgaan aan gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan toen ze níet belegd waren in cryptomunten, zoals de daling van bijna 50% in twee maanden tijd in het voorjaar van 2021.[iii] Maar als ze die cryptomunten wel in hun bezit hadden gehad, hadden ze misschien wel heel anders gereageerd. We zullen nog terugkomen op deze enorme volatiliteit, maar denk voorlopig vooral aan het volgende: de koers van de bitcoin is nog altijd behoorlijk hoog, en kan op één dag tijd stevig schommelen.[iv] Daarom heeft kopen na een sterke stijging volgens ons veel weg van een zogeheten greater fools redenering (het geloof dat zelfs als je een hoge prijs betaalt, er altijd iemand zal zijn die een nog hogere prijs zal willen betalen). Dit vormt volgens ons geen goede basis om te beleggen: het is niet iets waarvoor je je kansen kunt berekenen en er zitten geen fundamentele factoren achter.
-
Kunt u zeggen wat de fundamentele aanjagers van cryptomunten zijn?
De bitcoin is op het moment van schrijven amper elf jaar oud – wat een wel héle korte geschiedenis is in vergelijking met aandelen en obligaties. Volgens Fisher Investments Nederland betekent dit gebrek aan historische gegevens dat elk fundamenteel argument om te beleggen in cryptomunten de nodige basis mist om te kunnen bewijzen waarom het wel of niet werkt. Wij denken dat elk argument om ergens in te beleggen stand moet kunnen houden gedurende meerdere bullmarkten (lange periodes waarin de beurzen stijgen) en de daaropvolgende bearmarkten (doorgaans lange periodes waarin de markten met meer dan 20% dalen onder invloed van fundamentele factoren) om als aannemelijk te worden beschouwd. Het hoeft niet elke keer opnieuw te werken, maar het zou toch een aantal keren moeten hebben gewerkt. Dat is dus niet het geval bij de bitcoin. Vele commentatoren beschouwen het bijvoorbeeld als een belegging die bescherming biedt tegen de inflatie – een belegging die mee stijgt met het algemene prijsniveau, waardoor uw geld zijn koopkracht behoudt. Maar tot deze zomer vond de opmars van de bitcoin plaats in een periode waarin de inflatie historisch laag was.[v] In die periode heeft de bitcoin al verschillende keren astronomische hoogtes bereikt om daarna zwaar te crashen, niet iets wat je verwacht van een belegging die bescherming zou moeten bieden tegen de inflatie.[vi] Volgens Fisher Investments Nederland vertoont een goede inflatiehedge een stabiele, terugkerende correlatie met het prijsniveau. Bovendien weten we nog niet of de hoge volatiliteit op korte termijn van de bitcoin de voorbode is van een hoog rendement op lange termijn. We beschikken gewoon niet over voldoende gegevens om dat te weten.
-
Hoe gaat u om met schommelingen?
Zoals gezegd is de koers van de bitcoin soms spectaculair gestegen en daarna catastrofaal gedaald. Je moet dus perfect de markt kunnen timen of over stalen zenuwen beschikken om op lange termijn rendement te genereren. We kunnen dit nog op een andere manier illustreren. Bekijk bijvoorbeeld de volgende afbeelding, waarin de dagelijkse schommelingen van de bitcoin vergeleken worden met die van de MSCI World-index in de tien jaar tussen 30 november 2011 en 30 november 2021. Zoals u ziet, kende de munt gedurende deze periode veel meer omvangrijke schommelingen dan de aandelenkoersen. Vindt u het geen punt als de waarde van uw belegging met 10% daalt op een dag tijd? Bitcoin heeft deze twijfelachtige mijlpaal in het voorbije decennium maar liefst 61 keer bereikt, of 1,7% van de tijd. En wereldwijde aandelen? Slechts een keer.
Figuur: Dagelijkse volatiliteit van de beurs verbleekt bij die van de bitcoin
Bron: Global Financial Data en FactSet, per 04/06/2021. Gebaseerd op het rendement op dagbasis van de MSCI World Index en de bitcoin, 30/11/2011–30/11/2021.
-
Hebt u rekening gehouden met diefstal?
De bitcoin is grotendeels ongereguleerd, wat volgens sommige voorstanders een deel van de aantrekkingskracht is – maar dat heeft ook een keerzijde. Volgens berichten in de media die wij volgen, zijn cryptomunten ook populair bij criminelen in de onderwereld omdat ze niet traceerbaar zijn. Ook zijn er verschillende spraakmakende gevallen van diefstal van de bitcoin geweest, wat een onomkeerbare transactie is die nauwelijks teruggevorderd kan worden.[vii] Hetzelfde geldt voor cryptomunten die bewaard worden op een beurs die over de kop gaat, zoals de klanten van de vroegere Mt Gox-beurs enkele jaren geleden op pijnlijke wijze hebben ondervonden.[viii] We weten dat sommige traditionele banken en brokers hun eerste voorzichtige stappen zetten op het gebied van bewaring van cryptovaluta’s, maar dit blijft vooralsnog een nieuw nichefenomeen.
-
Hoe goed bent u met wachtwoorden?
Vele mensen hebben vorig jaar sloten geld verdiend met bitcoins.[ix] Helaas zullen sommigen deze winsten nooit kunnen verzilveren omdat ze hun wachtwoord kwijt zijn, en veel van de beurzen hebben geen mechanisme om een wachtwoord terug te vinden. Ook dat is een groot verschil met traditionele brokers, die verschillende veiligheidsmaatregelen hebben om de toegang tot uw financieel eigendom te verzekeren. Ook hier beginnen de traditionele brokers te experimenteren met de bewaring van bitcoins en andere munten. Maar op dit moment is dit nog een zeldzaamheid.
Op zich hebben wij, Fisher Investments, niets tegen de bitcoin. Maar we denken dat het belangrijk is om alle aspecten van een belegging in overweging te nemen en de potentiële risico’s en voordelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen voordat u de stap waagt.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: CoinMarketCap.com. Gebaseerd op de dagelijks prijzen van de bitcoin en andere cryptomunten.
[ii] Bron: Global Financial Data, per 06/12/2021. Rendement van de bitcoin, 12/03/2020–08/11/2021.
[iii] Ibid. Rendement van de bitcoin, 13/04/2021–25/06/2021.
[iv] Zie voetnoot i.
[v] Bron: FactSet en Federal Reserve Bank of St. Louis, per 06/12/2021. Gegevens op basis van de geharmoniseerde consumentenprijsindex (CPI) van de eurozone en de Amerikaanse CPI, januari 1996–november 2021.
[vi] Bron: Global Financial Data, per 06/12/2021. Op basis van het prijsrendement (zonder dividend) van de bitcoin, 30/11/2011–30/11/2021.
[vii] “South African Brothers Disappear Along With $3.6 Billion in Bitcoin,” Chris Morris, Fortune, 24/06/2021.
[viii] “The Long Shadow of the Mt Gox Collapse,” Michael Bacina, Medium, 06/03/2019.
[ix] Bron: Global Financial Data, per 06/12/2021. Op basis van het rendement van de bitcoin, 30/11/2020–30/11/2021.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de gezondheidszorg
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland