De marktvolatiliteit keerde begin 2018 op grote schaal terug; een grote verandering na de relatieve kalmte in 2017. De aandelenbeurzen in de VS verloren in 10 handelsdagen meer dan 10%, gemeten in USD – waarmee de correctiedrempel officieel werd doorbroken.[i] De beurzen in de eurozone bleven daar niet ver bij achter. Wat moet een op groei gerichte langetermijnbelegger doen als plotseling de volatiliteit toeslaat? Volgens ons is kalm blijven en niet snel maatregelen nemen het belangrijkste wat beleggers kunnen doen – dat is van fundamenteel belang voor succesvol beleggen.
Correctie of bearmarkt?
Volatiliteit is normaal. Bullmarkten kennen gewoonlijk meerdere correcties (steile, door sentiment aangejaagde dalingen van 10% tot 20%) en kleinere koersverliezen. Dat belet echter niet dat aandelenbeurzen gedurende een bullmarkt stijgen. Zulke korte dalingen zullen op groei gerichte langetermijnbeleggers niet van hun doelen afhouden. Proberen deze te vermijden, doet volgens ons vaak eerder kwaad dan goed.
Correcties zijn iets heel anders dan bearmarkten – langdurige, door fundamentele factoren veroorzaakte dalingen van 20% of meer. Bearmarkten beginnen in de regel langzaam: ze geven beleggers nog een vals gevoel van veiligheid, terwijl negatieve fundamentele aanjagers (bijv. een sluimerende recessie) al geleidelijk worden verdisconteerd in de aandelenkoersen. De ergste pijn komt gewoonlijk in de laatste fase van de bearmarkt. Dus als beleggers deze tijdig zien aankomen, hebben ze waarschijnlijk nog tijd om de nodige aanpassingen te maken. Maar omdat correcties het gevolg zijn van sentiment – wisselende emoties – denken wij niet dat iemand betrouwbaar kan voorspellen wanneer er een correctie komt. Daarom denken we dat de beste aanpak is om een correctie gewoon uit te zitten.
Kalm blijven
Reageren op volatiliteit door te verkopen nadat ze heeft toegeslagen, voelt misschien goed, maar is volgens ons riskant. De behoefte ‘iets te doen’ wanneer markten volatiel zijn, is natuurlijk. Door in actie te komen, krijgt u tenminste het geruststellende gevoel nog enige controle te hebben gedurende een onzekere periode. Maar dit zou ook gevaarlijk en soms zelfs schadelijk kunnen zijn voor uw portefeuille. Als u verkoopt nadat de daling is ingezet, zijn de verliezen onomkeerbaar geworden. Vaak veren de koersen na correcties net zo steil op als dat ze omlaag zijn gegaan. Bij een opwaartse correctie vallen degenen die al verkocht hebben buiten de boot, want zij missen de kans te profiteren van het herstel op de beurs. Uitstappen (en later weer instappen) brengt bovendien transactie- en andere kosten met zich mee. Kortom, voor echt nuttig ingrijpen bij een correctie moet de timing bijzonder goed zijn. Wij kennen niemand in deze sector – geen enkele vermogensbeheerder, hedgefondsbeheerder, analist, beurscommentator, niemand – die herhaaldelijk correcties goed heeft voorspeld.
Hoe moeilijk het ook is, wij denken dat het echt het beste is om niets te doen. In de bullmarkt van 2003 – 2007 deden zich twee correcties voor, maar het rendement op wereldwijde aandelen kwam niettemin uit op 102,8%.[ii] Voordat dit jaar de volatiliteit inzette, had de MSCI World drie correcties doorgemaakt sinds de introductie van deze index op 9 maart 2009. Niettemin bedroeg het rendement over deze periode 299,9%.[iii] Aandelen kunnen de groei genereren die langetermijnbeleggers nodig hebben, maar dat houdt in dat geprofiteerd moet worden van het rendement van bullmarkten. Te veel beleggers vluchten bij een correctie halsoverkop uit aandelen en blijven liquide middelen aanhouden terwijl de aandelenkoersen alweer opveren en blijven stijgen. Die gemiste kans kost veel geld.
Houd uw langetermijndoelstellingen goed voor ogen
Als de volatiliteit toeneemt en u zich gaat afvragen of u wijzigingen moet aanbrengen in uw portefeuille, bedenk dan waarom u eigenlijk aandelen aanhoudt. De geschiedenis leert dat aandelen altijd de beste belegging zijn geweest voor groei op lange termijn. Als u wilt dat uw geld gedurende 10, 20, 30 jaar of langer een kasstroom genereert, zult u waarschijnlijk een aanzienlijk deel van uw portefeuille in aandelen moeten steken. Voor deze langetermijnwinsten betaalt u echter een prijs: u kunt te maken krijgen met een verontrustende mate van volatiliteit op korte termijn. Uw geduld en uw zenuwen zullen op de proef worden gesteld. Maar houd het volgende goed voor ogen: in het rendement op bullmarkten zijn al die zenuwslopende koersdalingen, uitverkopen en correcties verrekend. Niets is gemakkelijk bij beleggen, maar als u gedisciplineerd blijft wanneer de markten turbulent worden en de media spookverhalen gaan verkondigen, is de kans wellicht veel groter dat uw portefeuille het rendement kan genereren dat u nodig hebt.
Als u de gedurende volatiele markten het gevoel krijgt dat u iets moet doen, doe dan wat u zelf juist vindt en laat u niets aanpraten. Log niet elke dag in op uw account om u te verdiepen in de conjunctuur van de dag. Zet het nieuws uit, dat in de regel de meest sensationele en angstaanjagende verhalen brengt met weinig context of nuance. Wij zeggen niet dat u in een grot totdat de volatiliteit voorbij is. Tenzij u op basis van kerncijfers redenen heeft om uit aandelen te stappen – met andere woorden u ziet dat er een bearmarket in aantocht is, geloven wij dat beleggers van wie de doelstellingen met aandelen vergelijkbaar rendement nodig hebben, beter in aandelen kunnen blijven beleggen.
[i] Bron: FactSet, per 15/2/2018. S&P 500 Total Return Index, 26/1/2018 – 8/2/2018.
[ii] Bron: FactSet, per 15/2/2018. Rendement van de MSCI World-index met netto-dividenden in euro, 12/3/2003 – 15/6/2007.
[iii] Bron: Ibid. Rendement van de MSCI World-index met netto-dividenden in euro, 09/03/2009 – 23/1/2018.
Beleggen op de beurs brengt een risico op verliezen met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. Wisselkoersschommelingen kunnen tot een hoger of lager rendement leiden. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland, Fisher Investments Europe en Fisher Investments, en dient niet te worden beschouwd als een persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of als een weergave van hun prestaties of die van hun cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat ze deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Evenmin kan worden gegarandeerd dat de in dit document gemaakte voorspellingen juist zijn. Wellicht zijn niet alle gedane of toekomstige voorspellingen even juist als de voorspellingen in dit document. Fisher Investments Nederland is het Nederlandse filiaal van Fisher Investments Europe Limited. Aan Fisher Investments Europe Limited is vergunning verleend door en het staat onder toezicht van de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland onder nummer 3850593. Fisher Investments Nederland is geregistreerd bij de Nederlandse Kamer van Koophandel onder nummer 57731446. Als Nederlands filiaal van Fisher Investments Europe Limited staat Fisher Investments Nederland onder toezicht van de Britse toezichthouder FCA en, op basis van kennisgeving, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hoofdkantoor Fisher Investments Europe Limited: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk. De moedermaatschappij van Fisher Investments Europe Limited, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, is gevestigd in de VS, staat onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en treedt op als subcontractant in het kader van een uitbestedingsovereenkomst.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland