Wat is een aandeel? Alles wat u moet weten over aandelen
Kenmerken van een aandeel: hoe werkt een aandeel?
Met een aandeel koopt u een stuk van een bedrijf en deelt u mee in de eventuele winst en waardestijging van het bedrijf. Bedrijven kunnen een deel van hun winst uitkeren aan hun aandeelhouders.
Zo’n winstuitkering kan gebeuren in de vorm van een dividend in aandelen of in cash, of via de inkoop van eigen aandelen. Volgens studies komt meer dan de helft van het rendement van aandelen voort uit het dividend. De rest komt van een eventuele koersstijging.
Een index meet de schommelingen op de beurs. Bekende voorbeelden zijn de Amerikaanse Dow Jones en de Nederlandse AEX, waarin de 25 grootste aandelen van de beurs van Amsterdam vertegenwoordigd zijn. Wanneer de beurs met meer dan 20 procent stijgt, komen we in een stierenmarkt terecht. Zodra een beursindex meer dan 20 procent verliest, spreken we van een berenmarkt. De hoorns van een stier zijn naar boven gericht. De beer richt zijn klauwen naar beneden.
Aandelen hebben in het verleden, en over periodes van voldoende duur beschouwd, meer opgebracht dan obligaties. Alleen wisselen slechte en goede beursjaren elkaar af, met grote verschillen in rendement als gevolg.
Aandelen in 2024
The Magnificent Seven, de zeven Amerikaanse aandelen Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Nvidia, Meta Platform en Tesla, hebben in 2023 de wereldwijde beurzen op sleeptouw genomen. Zij stegen met gemiddeld 75,7%, onder meer gedreven door het toekomstperspectief van generatieve artificiële intelligentie zoals ChatGPT. Het aandeel Nvidia verdrievoudigde zelfs.
In 2024 presteren Nederlandse aandelen tot dusver sterk. De AEX-index is vanaf begin januari tot 27 september met circa 17% gestegen en doet het daarmee veel beter dan de pan-Europese beursindex Stoxx 600 (+10%).
Beleggers lopen vooruit op meer renteverlagingen, wat normaliter gunstig is voor de economische groei en bedrijfswinsten.
Beleggers Belangen houdt voor u bij wat de beste aandelen van dit moment zijn.
Bescherming bij aandelen
Bij een faillissement van de onderneming staan de aandeelhouders achteraan in de rij van de schuldeisers. U riskeert dus uw volledige inleg te verliezen, als het bedrijf over de kop gaat. Door de aard van de activiteiten of de mate waarin een bedrijf zich in de schulden steekt, kan het aandeel meer of minder defensief zijn. Maar er zijn nooit garanties. Aandelen zouden op de lange termijn een betere bescherming tegen inflatie moeten bieden dan cash of obligaties, omdat bedrijven hogere kosten volledig of gedeeltelijk kunnen doorrekenen aan de klanten.
Kosten van aandelen
Bij Nederlandse online brokers betaalt u doorgaans tussen de €2 en €5 per transactie voor kleine aan- en verkooporders op de Amsterdamse beurs. Traditionele banken rekenen vaak hogere transactiekosten en kunnen ook jaarlijkse beheer- en bewaarkosten in rekening brengen. Bij internationale brokers zijn de kosten meestal lager, maar dit kan gepaard gaan met extra administratieve handelingen of beperkingen.
Fiscaliteit van aandelen
Bij de aan- en verkoop van aandelen in Nederland betaalt u geen belasting over de transactie zelf. Wel geldt er een dividendbelasting van 15% op uitgekeerde dividenden. Deze dividendbelasting kan vaak worden verrekend via de jaarlijkse belastingaangifte. Bovendien valt het bezit van aandelen onder de vermogensrendementsheffing (box 3), waarbij belasting wordt geheven over een fictief rendement op uw totale vermogen, inclusief aandelen, afhankelijk van de omvang van uw vermogen en de bijbehorende schijf.
Zijn aandelen duurzaam of niet?
Alle beursgenoteerde bedrijven in Europa zullen op termijn moeten rapporteren over hun beleid voor milieubescherming, mensenrechten en diversiteit op de werkvloer. Het gaat om de volledige waardeketen. Voor beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen met meer dan 500 werknemers begint deze rapporteringsverplichting in 2025 (over het boekjaar 2024). Voor andere grote bedrijven geldt de plicht vanaf 2026 en voor kleine beursgenoteerde bedrijven vanaf 2027.
Nu weet u precies wat een aandeel is en hoe een aandeel werkt. Aandelen bieden kansen voor beleggers, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat u besluit te beleggen in aandelen.