Waterstof | Een belegging via de achterdeur
Het jaar 2020 stond meer dan ooit in het teken van een massale draai van beleggers naar thema’s als schone/groene energie. We zagen extreme koerswinsten voor aandelen op het gebied van onder meer wind- en zonne-energie en ook de waterstofaandelen deden het bijzonder goed.
Waterstofaandelen door het dak
In de Verenigde Staten steeg het waterstofaandeel Plug Power in 2020 met maar liefst 982%. Ook in Europa draait het thema waterstof overuren. De absolute uitschieter hier was in 2020 de Franse smallcap McPhy Energy, die het jaar afsloot met een koerswinst van 803%. Dan ziet zelfs de +235% van het Noorse NEL er mager uit. En het houdt niet op bij de bovenstaande excessieve koerswinsten, want het aandeel Plug Power is na krap twee weken in 2021 al goed voor +95%.
Wie de uiteindelijke winnaars zullen worden van de waterstofaandelen is nog allerminst zeker en de torenhoge waarderingen (Plug Power noteert tegen 94 keer de verwachte omzet voor 2021) maken mij zeer huiverig voor een investering in dit soort hype-aandelen.
Een achterdeur voor waterstof
Deze laatste typering is bepaald niet van toepassing op het Amerikaanse Hyster-Yale Materials Handling, producent van onder meer heftrucks. In voorbereiding op deze column trok ik dit weekend het jaarverslag over 2019 van deze onderneming uit mijn uitpuilende boekenkast. De op het oog zeer saaie smallcap, die de laatste drie jaar per saldo niets heeft gedaan op de beurs, is namelijk ook actief op het gebied van waterstof via dochter Nuvera Fuel Cells.
Nuvera voorziet de Hyster-Yale Group zelf van waterstofmotoren en levert daarnaast brandstofcelstapels en motoren aan externe klanten. Speerpunt hierbij is China, waar de waterstofmotoren voor bussen en trucks worden getest. Ook Nuvera maakt verlies, en qua omzet stelt het bedrijf nog zeer weinig voor. Hyster-Yale verwacht echter dat de waterstofdivisie op langere termijn voor een substantiële winstbijdrage gaat zorgen.
Hyster-Yale op de radar
Het aandeel Hyster-Yale (beurswaarde $1,1 mrd) sloot op het moment van schrijven (maandag 11 januari) op een hoogste jaarkoers van $68,93 en lijkt daarmee ook als waterstofaandeel steeds meer op de radar van ‘waterstofbeleggers’ te komen. Hyster-Yale noteert tegen een koers/omzet van iets meer dan 0,4, maakt gewoon winst en verhoogt elk jaar keurig het dividend (nu 1,8%). De waterstofdivisie is dan ook een pure bonus die met wat mazzel voor een flinke koersimpuls kan zorgen. Doe mij dus maar Hyster-Yale.