Winsthalvering Shell voorlopig zonder gevolgen
Shell heeft in de afgelopen maanden een winst geboekt van iets minder dan $3,0 mrd. Dat is nog niet de helft van de ruim $6,0 mrd van het eerste kwartaal of dezelfde periode vorig jaar. De concernomzet daalde van $90,5 mrd een jaar geleden naar $83,7 mrd nu. De onderneming schrijft de tegenvaller voornamelijk toe aan lagere aardgasprijzen en dalende chemie- en raffinagemarges. De aardgasprijs noteerde ruim 20% onder het niveau van het eerste kwartaal en 13% lager dan een jaar eerder. De olieprijs lag bijna 8% lager dan een jaar eerder. Royal Dutch Shell is voor meer dan de helft van de productie afhankelijk van aardgas. Dat verklaart waarom de winst sneller is gedaald dan bij de meeste branchegenoten, die nog relatief sterk op de olieproductie leunen.
Tegenvaller komt hard aan
Behalve door tegenvallende inkomsten, stond de winst ook onder druk door oplopende kosten. De onderliggende operationele kosten van $9,5 mrd lagen $612 mln hoger dan in de eerste drie maanden van het jaar. De winst tegen constante voorraadkosten – die geldt als de beste indicator voor de onderliggende winstontwikkeling – daalde met 25% naar $3,6 mrd. De zwakke resultaten komen hard aan, vooral omdat de onderneming enkele weken geleden nog optimistisch vooruitblikte op de zogeheten Management Day. Op de beurs kwam het de onderneming donderdag op een koersdaling van meer dan 5% te staan.
Winst naar de aandeelhouders
Het concern kondigde bij de cijferpresentatie aan dat er een nieuw aandeleninkoopprogramma van $2,75 mrd wordt gestart. Shell streeft ernaar om in de periode tussen 2016 en 2020 in totaal $90 mrd aan de aandeelhouders terug te geven. De doelstelling voor 2021-2025 is zelfs $125 mrd. Die belofte komt niet in gevaar door een tegenvallend kwartaal. Een ander teken van vertrouwen is dat topman Ben van Beurden benadrukte dat het concern nog altijd goed op koers ligt om de doelstellingen voor 2020 in te lossen. De misser geeft dan ook geen aanleiding om het koopadvies bij te stellen.