Heineken | Forse koerstik vanwege een Aziatische teleurstelling
De koers van het aandeel verloor zo’n 8% na de bekendmaking van een tweede opeenvolgend zwak kwartaal. De problemen die in de eerste drie maanden al opdoken, zijn niet gekeerd, integendeel zelfs. Het management had met het handhaven van de jaarprognose (5-9% groei van de operationele winst, beia) na het eerste kwartaal toch de indruk gewekt dat de situatie zou verbeteren of op zijn minst stabiel zou blijven in het tweede kwartaal.
Maar de autonome groei van de biervolumes bedroeg nog -3% in het eerste kwartaal en is teruggelopen tot -7,2% in het tweede kwartaal, waardoor de eerste jaarhelft uitkomt op een achteruitgang van 5,6% tegenover een analistenconsensus van -3,2%.
Azië stelt teleur
De grootste bierbrouwer van Nederland kreeg een lesje in de prijselasticiteit van bier. Om de forse kostenstijging van de grondstoffen door te rekenen, verhoogde Heineken de prijzen gemiddeld met 13%, maar dat miste dus zijn effect niet op de volumes. Zeker niet in landen zoals Vietnam, waar er sprake is van een economische crisis. Dan wordt er een glas of een blikje minder gedronken of op een goedkoper merk overgeschakeld. Na al een teleurstellende 10,5% volumedaling in Azië in het eerste kwartaal, komt daar nu -16% in het tweede kwartaal bovenop. Een ware desillusie.
De tegenvallende biervolumes vertalen zich ook in een verdere afname van de autonome netto-omzetgroei van +8,9% na drie maanden naar +6,6% (€14,5 mrd tegenover €14,7 mrd), waar de markt op +9,3% had gerekend.
Dat vooral de consument in Azië is afgehaakt is pijnlijk voor de ebit-marge van de biergigant. Want de Aziatische markten zijn precies de meeste rendabele voor Heineken. Op jaarbasis maakt de ebit-marge dan ook een duik van 16,0% in de eerste jaarhelft van 2022 naar 13,4% in de eerste zes maanden van dit jaar. De markt hield rekening met een daling tot 14,1%. In Azië ging de ebit-marge onderuit van 28,5% naar 19,8%.
Per saldo spreken we over -8,8% autonome groei van de operationele winst (beia) na de eerste jaarhelft. Dan weet je uiteraard dat de eerdere jaarprognose 2023 van 5-9% groei niet langer realistisch is. Die prognose ging dan ook op de schop en werd vervangen door 0-5%.
Aandeel Heineken op ‘houden’
Ik denk dat het bedrijf voluit aan de bak moet om zelfs die aangepaste prognose te halen. Vandaar de forse koerstik (-8%) op het teleurstellende cijferwerk voor het aandeel Heineken. Ik ga nu uit van een stabiele operationele winst dit jaar en dan komen we uit bij een verwachte koers-winstverhouding van 19. Het houdadvies blijft staan.