Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 2 nov 2023 15:25

DSM | Biotechnologieconcern wint vertrouwen terug

0 0 Leestijd ongeveer

DSM-Firmenich heeft ook in het derde kwartaal veel last van heel lage vitamineprijzen. Maar dankzij enkele lichtpuntjes in de kwartaalpublicatie wint het bedrijf wat vertrouwen terug in de beleggingswereld.

De omzet van DSM-Firmenich is in het derde kwartaal met 12% gedaald naar €3,0 mrd en de ebitda viel met 32% terug naar €409 mln. Voor heel 2023 rekent de onderneming op een ebitda van circa €1,8 mrd, terwijl dat drie maanden eerder nog €1,8 tot €1,9 mrd was. Ondanks de lagere resultaten en de bijstelling van de doelstelling, veerde de koers na de cijferpresentatie met ruim 7% op. Die opmerkelijke beweging wordt deels verklaard door opluchting onder beleggers dat de omzet- en ebitda-daling niet groter is. De resultaten liggen goeddeels in lijn met de verwachtingen – en bevatten bovendien een aantal lichtpuntjes.

In de eerste plaats zijn de zwakke resultaten voor het overgrote deel te wijten aan prijsdruk op de vitaminemarkt. Zonder dit effect zou een kleine prijsstijging op omzetniveau een lichte volumedaling hebben gecompenseerd. Als de impact van de vitaminetegenvaller (€170 mln) en nadelige valutakoersen (€30 mln) buiten beschouwing blijven, zou de ebitda op organische basis zelfs 2% zijn gestegen. DSM-Firmenich snijdt bovendien stevig in de kosten om de vitamine-activiteiten uit de rode cijfers te krijgen. De eerste besparingen zijn dit jaar nog zichtbaar en lopen op tot €200 mln in 2025.

Advies aandeel DSM op ‘kopen’

Een ander gunstig teken is dat de onderneming meer stuurt op het opschroeven van de operationele vrije kasstroom. In het derde kwartaal kwam die op €229 mln en in de tweede jaarhelft op ongeveer €500 mln. Als rekening gehouden wordt met de uitkoop van de resterende DSM-aandeelhouders, komt de nettoschuldpositie op €3,1 mrd. Dat is 1,7 maal de ebitda in het lopende jaar. Daarmee is de financiële manoeuvreerruimte groter dan beleggers vreesden. Bovendien houdt het concern vast aan de groei- en margedoelstellingen voor de middellange termijn.

Daarmee wordt een begin gemaakt aan het herstel van beleggersvertrouwen, dat een enorme knauw heeft gekregen door tegenvallers tijdens het fusieproces en door onduidelijkheid over de schuldontwikkeling bij de halfjaarcijfers. Op basis van de sterke marktpositie, de ruimte voor ebitda-groei en een verhouding tussen koers en vrije kasstroom die voor 2024 een kwart lager ligt dan bij concurrentie blijft het koopadvies voor het aandeel DSM-Firmenich van kracht.

Margeverbetering jaagt ebitda-stijging aan
Ondanks de lastige marktomstandigheden houdt DSM-Firmenich vast aan de doelstelling voor een ebitda-marge van 22 à 23% op de middellange termijn. In het derde kwartaal kwam die marge uit op slechts 14%. In een toelichting op de cijfers rekende het bedrijf voor waarop dit doel is gebaseerd. Een normalisering van het macroklimaat, de herstructurering bij de vitaminetak, synergievoordelen en de verschuiving van het assortiment naar producten met een hogere marge, dragen alle vier ongeveer 2 procentpunten bij aan die verbetering. In combinatie met een autonome omzetgroei van 5 à 7%, levert dat een ebitda op van bijna €3 mrd. Zelfs als dat bedrag een tiende lager uitpakt, zullen veel partijen hun prognoses voor 2025 en later moeten verhogen.

 

DSM-Firmenich in cijfers Kw3 2023 Kw3 2022
Omzet €3046 mln €3446 mln
Ebitda €409 mln €599 mln
Operationele vrije kasstroom €229 mln

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ