Shell | Oliemaatschappij blijft een geldmachine
De nettowinst van Shell kwam in 2023 uit op $27,6 mrd tegenover $41,1 mrd uit 2022. De marge was vorig jaar 8,7% en een jaar eerder was het nog 10,8%.
In 2022 waren de cijfers van Shell uitzonderlijk goed door de inval van Rusland in Oekraïne, die de energieprijzen opstuwde. Die prijzen kwamen in 2023 door de afkoelende wereldeconomie weer tot rust.
Olie niet populair
In 2022 was het totaalrendement van de aandelenkoers van Shell 42% en vorig jaar was het totaalrendement 17%. Dat dit soort mooie rendementen met Shell mogelijk is, komt juist door de impopulariteit van olie.
De aandelen zijn daardoor heel laag gewaardeerd en het gevolg daarvan is dat de dividenden en het inkopen van eigen aandelen sterk doorwerken. Zelfs dus in een jaar dat Shell operationeel een stuk minder goed draait.
Shell houdt geld over
In 2023 heeft Shell $23 mrd teruggesluisd naar zijn aandeelhouders, deels door eigen aandelen terug te kopen en deels door dividenden uit te keren. Dit bedrag vertegenwoordigde 11% van de totale marktwaarde van het bedrijf. Dit jaar is er ruimte om nog meer terug te geven, aangezien Shell een aanzienlijke hoeveelheid geld overhoudt na het betalen van alle rekeningen.
Het komt erop neer dat Shell $28 mrd beschikbaar heeft om zijn aandeelhouders – royaal – te belonen. Hoewel dit budget niet volledig hoeft te worden benut, onderstreept het de duurzaamheid van zowel het dividendbeleid als de aandeleninkoopprogramma’s.
Advies aandeel Shell op ‘kopen’
Ik verwacht een bovengemiddelde koersstijging voor Shell zodra het bredere besef doordringt dat de mondiale economie nog steeds sterk leunt op olie, wat impliceert dat de vraag naar olie nog lange tijd zal aanhouden.
Daarom heb ik zelf geïnvesteerd in het aandeel Shell en zie ik het kopen van Shell-aandelen als een verstandige investering voor nu. Dit is de reden dat Shell op ‘kopen’ staat en ik een privé-positie heb.