Allianz Trade | De problemen van China
Tien jaar geleden schommelde de jaarlijkse economische groei van China rond de 10%, maar die hoogtijdagen zijn volgens Allianz Trade voorbij omdat het land op uiteenlopende fronten met hardnekkige problemen kampt.
De analisten wijzen onder andere op de hoge jeugdwerkloosheid en de toenemende vergrijzing. Door de daling van het geboortecijfer neemt de beroepsbevolking in China tussen nu en 2050 naar verwachting met ongeveer tweehonderd miljoen mensen af.
Handelsbeperkingen
Daarnaast wordt China geconfronteerd met handelsbeperkingen van de VS en Europa. Zo zorgen de geopolitieke spanningen ervoor dat de voortgang van Chinese innovaties op het gebied van automotive en energie onder druk komen te staan.
Ook heeft China te kampen met een gigantische vastgoedcrisis. De overheid probeert met financiële injecties de vastgoedsector nieuw leven in te blazen, maar de analisten vrezen dat het bouwen van nog meer huizen en kantoren de leegstand alleen maar verder zal opdrijven.
Onder druk
Ook steeg de schuld van China als percentage van het bbp in 2022 tot 196%, 28% meer dan in de VS. Bijna driekwart van de grootste bedrijven in China is daarbij in handen van de staat en alle particuliere bedrijven zijn afhankelijk van staatsbanken voor ten minste een deel van hun financiering.
Het gevolg is dat het Chinese bedrijfs- en consumentenvertrouwen zwaar onder druk staan. Allianz Trade ziet dat de Chinese regering er veel aan gelegen is om de economie te stabiliseren en verder verval tegen te gaan. De analisten verwachten dat China zich in toenemende mate gaat focussen op specifieke groeisectoren waar zij al heersen, zoals elektrische auto’s en zonne-energieproducten. De militaire precisie van China om bepaalde economische doelen te halen moet daarbij volgens Allianz Trade niet worden onderschat. Het zal er volgens de analisten toe leiden dat de gemiddelde jaarlijkse groei van China tussen 2025-2029 uitkomt op 3,9%.