State Street | Japanificering China aanstaande?
De economie van China herstelt zich moeizaam van de coronapandemie en State Street ziet voor de toekomstige groei veel overeenkomsten tussen het Japan van de jaren 1980-1990 en het hedendaagse China.
State Street ziet een aantal voordelen van China ten opzichte van het Japan van destijds. Allereerst heeft China een hogere mate van monetaire beleidsautonomie en een beperkt risico op valuta-appreciatie, door de zwakkere positie van de Amerikaanse dollar. Ook kan China zijn schulden beter controleren via kapitaalbeperkingen. Het land heeft verder een lager bbp per hoofd van de bevolking dan het Japan van toen, wat een hoger groeipotentieel biedt.
Grotere beleidsonzekerheid
Tegelijkertijd ziet State Street een aantal zaken die in het nadeel spreken van de Chinese economie. Zo is er in China een grotere beleidsonzekerheid en heeft het land een meer uitgesproken armoedegolf meegemaakt. Verder ziet State Street dat in tegenstelling tot het handelsconflict tussen de VS en Japan in de jaren tachtig, de huidige geopolitieke spanningen tussen de Amerikanen en Chinezen veel verder gaan dan alleen de handel. Ze raken ook de nationale veiligheid, gezondheid, technologie en energie.
State Street concludeert dat de Chinese overheid de middelen heeft om een geloofwaardige proactieve beleidsreactie te geven, om zo de groeiverwachtingen op korte termijn te verhogen. Ook denken de analisten dat China in staat zal zijn om structurele hervormingen door te voeren, om zo de demografische veranderingen en de problemen in de vastgoedsector het hoofd te bieden.
Gespannen
Maar zelfs een succesvolle beleidsimplementatie kan volgens State Street de kloof tussen lokale en centrale overheden niet dichten. Omdat de verhouding met de VS ook nog gespannen is, denken de analisten niet dat China een terugval zoals die in Japan heeft plaatsgevonden, volledig kan vermijden.