China | De ripple-effecten van het economisch herstel
Sinds vorige maand lijkt de zon te schijnen in China. De leidende indicator, de Li Keqiang Index, is op maandbasis het sterkst opgelopen sinds zeker 2003. Dit suggereert dat de Chinese economie de komende maanden zal gaan aantrekken. Ik denk dat deze groei positief zal gaan verrassen, want het is niet alleen China waar de seinen op groen staan.
De hele wereldwijde industrie is aan het aantrekken. De mondiale PMI ligt boven de vijftig, wat erop neerkomt dat de industrie na vijf kwartalen van krimp, in het eerste kwartaal van 2024 eindelijk weer is gegroeid. China wordt niet voor niets de werkplaats van de wereld genoemd; vanuit overal op aarde zullen extra bestellingen in China gedaan worden.
Ik heb nooit Chinese aandelen gekocht en waarschijnlijk zal ik dit ook nooit doen. Neem situaties als de overheid die als een donderslag bij heldere hemel verordonneerde dat de onderwijssector van winstgevend naar non-profit moest veranderen. De aandelen die daarmee te maken hadden, gingen in één streep richting de nul. Het bevel dat spelletjesmakers geen nieuwe games mogen uitgeven en andere bemoeienis van de overheid bij mijn beleggingen zie ik niet zitten, maar ik geloof wel degelijk in het China-verhaal. Daarom wil ik via indirecte effecten profiteren van de opkomst van China.
Japanse aandelen
Japanse aandelen horen tot de beleggingen die ik privé heb en waarvan ik denk dat ze op lange termijn zullen profiteren van China. Dit komt doordat Japan de grootste handelspartner van China is. Vorig jaar exporteerde het land omgerekend voor zo’n $160 mrd aan goederen naar China.
Op nummer twee staat de Verenigde Staten met $145 mrd. Tellen we landen als Indonesië, Thailand, Maleisië, Vietnam, Filipijnen en Singapore mee, dan zijn die samen met China verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de Japanse export. Deze landen in Zuidoost Azië profiteren direct als China sterk groeit. Worden deze landen economisch sterker, dan zullen zij ook meer goederen in Japan bestellen. Door de goede vooruitzichten voor de Aziatische regio denk ik dat ze in de toekomst een nog groter aandeel zullen hebben in de export vanuit Japan.
Pensioenbeleggen
Ook op korte termijn vind ik Japanse aandelen aantrekkelijk. De eerste reden is dat de Japanse overheid recent beleid heeft gemaakt om pensioenbeleggen door middel van belastingkortingen aantrekkelijk te maken. Japan staat bekend om zijn heel hoge spaarquote en de Japanse overheid wil dat er minder gespaard wordt en meer wordt belegd.
De tweede reden om op korte termijn Japanse aandelen te kopen is dat de Japanse centrale bank actief bezig is om de waarderingen op de beurs omhoog te krijgen. De centrale bank heeft contact opgenomen met elk beursgenoteerd bedrijf waarvan de verhouding tussen prijs en boekwaarde onder de 1 staat. Die bedrijven moeten een plan inleveren om dat boven de 1 te krijgen. Meer dan de helft van alle Japanse beursgenoteerde bedrijven heeft een hoeveelheid cash die gelijk staat aan minstens 50% van de boekwaarde. De uitvoering van het plan is volgens mij eenvoudig: meer dividend en het inkopen van eigen aandelen.
Beurs Tokio
Tegelijkertijd vloeit ook geld naar de aandelenmarkt van de Japanse bevolking. Dit zorgt voor een beter sentiment bij niet-Japanners. Nu richt iedereen zich nog op het feit dat het 35 jaar geduurd heeft totdat de beurs in Tokio een nieuw all time high heeft neergezet. Als de internationale beleggers terugkomen, wie weet wat er dan nog kan gebeuren.
Zeker als vervolgens een periode aanbreekt van bovengemiddelde groei in Azië, waardoor Japanse bedrijven een omzetimpuls krijgen. Ik denk dat ik mijn Japanse aandelen nog lang zal aanhouden.
De auteur heeft een positie in de iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF ACC.