Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 17 jul 15:37

AkzoNobel | Lage lat gaat chemieconcern niet helpen

0 0 Leestijd ongeveer

De verwachtingen voor de kwartaalcijfers van AkzoNobel zijn bepaald niet hoog gespannen. Om het negatieve sentiment rondom het aandeel om te buigen, is echter meer nodig dan een bescheiden winstmeevaller.

Voor AkzoNobel ligt de lat met het oog op de cijferpublicatie van 23 juli opvallend laag. Analisten houden volgens dataverzamelaar Visible Alpha gemiddeld rekening met een aangepaste ebitda van €414 mln. Die prognose ligt onder de bandbreedte van €420-440 mln waar topman Grégoire Poux-Guillaume drie maanden geleden nog op mikte.

De analistenschatting ligt echter ook opvallend ver onder het niveau van de €438 mln van enkele weken eerder. Het heeft er alle schijn van dat de onderneming tijdens een ‘field trip’ voor analisten op 21 juni door heeft laten schemeren dat de winstverwachtingen te hoog lagen.

Er zijn verschillende redenen waarom de verf- en coatingfabrikant een lastige periode achter de rug heeft. Aan de ene kant staat de omzet wat onder druk door het natte voorjaar en door het uitblijven van een herstel in de Chinese bouwsector. Aan de andere kant kampt AkzoNobel met oplopende loonkosten en de invoering van Europese invoerheffingen op enkele basismaterialen voor verf.

Onder Poux-Guillaume neemt het bedrijf stappen om kosten te verlagen en de ebitda-marge van naar schatting 15,2% te verbeteren. Bij grotere concurrenten zoals PPG en Sherwin-Williams ligt dat percentage op 17 à 18%. Het maken van een inhaalslag kost behoorlijk wat tijd.

In het voorjaar kondigde AkzoNobel de sluiting van drie productiefaciliteiten aan, maar de efficiencyvoordelen van deze maatregelen zijn pas vanaf 2026 in de cijfers te zien.

Negatief sentiment

Ook op het vlak van innovatie neemt de onderneming goede stappen, die zich pas over enkele jaren uitbetalen. In de tussentijd wordt de nieuwsstroom bepaald door de achterblijvende ebitda-groei, onzekerheid over de lopende rechtszaak in Australië en berichten over de activiteiten die de onderneming ondanks westerse sancties nog heeft lopen in Rusland.

Door het negatieve sentiment rondom het aandeel daalde de koers sinds 2023 met 23%. De AEX is juist met 19% gestegen.

Niet besparen op innovatie
AkzoNobel heeft vorig jaar €270 mln geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Dat was 5% meer dan in 2022, terwijl de omzet juist met 2% daalde. Behalve op de ontwikkeling van nieuwe verfkleuren en -eigenschappen, zet het bedrijf ook in op het verstevigen van de positie in nichemarkten. AkzoNobel is bijvoorbeeld de enige speler die een volledige coating-oplossing heeft voor windmolens: van het topje van de wieken tot de fundering van de toren.

Het bedrijf heeft recent een speciale testfaciliteit geopend waarin het effect van allerlei verschillende soorten weersomstandigheden op windmolencoatings kan worden nagebootst. De margevoordelen die voortvloeien uit deze specialisatie wegen op de langere termijn duidelijk op tegen een toenemende blootstelling aan cyclische afzetmarkten zoals de windmolenbranche.

Advies aandeel AkzoNobel op ‘houden’

AkzoNobel is redelijk aantrekkelijk gewaardeerd voor een onderneming waar de winst en aangepaste ebitda de komende jaren met circa 10% kunnen groeien. De k/w komt op 15,5 en de verhouding tussen beurswaarde en vrije kasstroom is 14,3.

Een adviesbijstelling komt echter pas aan de orde als de juridische onzekerheid verdwijnt of als er bewijs komt van een structureel margeherstel. Het aandeel krijgt een houdadvies.

AkzoNobel in cijfers Omzet Aangepaste ebitda
Q2 2024 (prognose) €2715 mln €414 mln
2024 (prognose) €10,708 mln €1541 mln
2025 (prognose) €11.053 mln €1651 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ