VS | Olie op het vuur
Tijdens het presidentschap van Joe Biden hebben de Verenigde Staten flink ingezet op de opwekking van duurzame energie. Tegelijkertijd annuleerde Biden het Keystone XL Pipeline-project voor het transport van synthetische aardolie vanuit Canada naar de VS en werden nieuwe LNG-exportvergunningen opgeschort.
Toch floreerde de Amerikaanse olie- en gasindustrie tijdens zijn presidentschap. Volgens het Energie Agentschap nam de productie van ruwe olie en aardgas in de VS over 2023 toe tot een recordhoogte van gemiddeld 12,9 miljoen vaten per dag.
Onder Biden beter dan onder Trump
In vergelijking met de eerste drie jaar onder het presidentschap van Donald Trump stegen de winsten van Exxon Mobil, Chevron, BP, TotalEnergies en Shell tijdens de regering Biden in dezelfde periode met 100% naar $410 mrd.
Het zorgde ervoor dat de aandelenkoersen van energiemaatschappijen sinds de entree van Biden in de Oval Office met gemiddeld 117% stegen, terwijl deze in de vergelijkbare periode onder Trump met 49% daalden.
Harris
Nu Biden zich heeft terugtrokken en Kamala Harris hoogstwaarschijnlijk de presidentskandidaat van de Democraten wordt, rijst de vraag wat haar standpunt zal zijn over de olie- en gasindustrie. Trump stelt dat Harris het zogenoemde ‘fracking’ wil verbieden, maar daar is volgens de Democraten geen sprake van. Verder heeft Trump zijn zorgen geuit dat de OPEC-landen de olieprijzen zouden drukken in de hoop dat Harris Biden opvolgt.
Lees ook Overnamehausse in oliesector
Citigroup voorspelt dat wanneer Harris de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, zij het beleid van haar voorganger voor de Amerikaanse energiesector grotendeels zal voortzetten, wat rust zou geven voor de olie- en gasindustrie.
Trump
Citigroup verwacht dat wanneer Trump weer aan de macht komt, de olieprijzen kunnen dalen. Naast mogelijke handelstarieven, wijzen de analisten erop dat de Republikeinen meer willen gaan boren naar olie en gas.
Dit kan leiden tot hogere olievoorraden in de VS. De grootste dreiging die Citigroup ziet is dat wanneer Trump besluit de druk op Iran opnieuw op te voeren, dit ertoe kan leiden dat de Iraanse olie-export met 500.000-900.000 vaten per dag daalt.
Lees ook Republikeinse recessie
Citigroup denkt dat Trump ook de investeringen in duurzame energie zal terugschroeven, al lijkt het onwaarschijnlijk dat hij de Inflation Reduction Act zal terugdraaien vanwege de positieve effecten ervan in Republikeins georiënteerde staten.