Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 6 aug 12:03

OCI | Ontmanteling gaat door

0 0 Leestijd ongeveer

OCI verkoopt zijn nieuwe blauwe-ammoniakfabriek aan Woodside Energy Group. De verwachte kapitaalteruggave aan de aandeelhouders loopt daardoor verder op.

Woodside koopt de Amerikaanse fabriek voor $2,35 mrd vrij van schulden en liquide middelen. OCI blijft verantwoordelijk voor het afbouwen van de fabriek, die naar verwachting volgend jaar begint met de productie van blauwe ammoniak, waarbij de CO2-uitstoot wordt opgevangen. OCI gaf eerder aan dat de fabriek een investering vergt van meer dan $1 mrd en daarvan is reeds $650 mln uitgegeven.


Dat betekent dat er wederom behoorlijk wat cash komt binnenstromen. Eerder verkocht OCI al zijn Amerikaanse kunstmestfabriek Iowa Fertilizer Company (IFCo) en het 50%-belang in kunstmestproducent Fertiglobe. Deze twee desinvesteringen leveren na kosten $6,2 mrd op. Minstens $3 mrd wil OCI teruggeven aan de aandeelhouders.

Lees ook Kapitaalteruggave aanstaande

Speciaal interim cashdividend

Er is reeds een speciaal interim cashdividend van €4,50 per aandeel (circa $1 mrd) goedgekeurd en dit wordt na afronding van de Fertiglobe-transactie uitgekeerd. Na de definitieve desinvestering van IFCo volgt nog een tweede bijzondere cash-uitkering van €10 per aandeel, wat overeenkomt met circa $2,3 mrd. OCI verwacht nog steeds dat beide transacties nog dit jaar afgerond kunnen worden.

De opbrengt maakt het bedrijf ook schuldenvrij, zodat een nieuwe superuitkering na de Woodside-transactie voor de hand ligt.

Advies aandeel OCI blijft ‘houden’

De methanoldivisie en de Europese kunstmestactiviteiten blijven over, maar deze staan ook in de etalage. De voortgezette activiteiten wisten hun ebitda in het tweede kwartaal te verbeteren naar $80 mln exclusief verliezen op termijncontracten op aardgas, vergeleken met $38 mln in dezelfde periode vorig jaar.

Dat zal de potentiële verkoopopbrengst ten goede komen, al zou een recessie de prognose ernstig in gevaar brengen. Het aandeel staat 9% hoger op de nieuwste desinvestering en blijft op ‘houden’.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ